1515

Finansministern: ”Uppenbarligen inte jämställt”

Finansminister Magdalena Andersson vill sätta mer press på det svenska näringslivet för att nå jämställdhet. 

I en intervju i Di Tv:s Ekonomistudion förklarar hon varför och berättar också att hon inte är intresserad av statsministerjobbet. 

Finansminister Magdalena Andersson.
Finansminister Magdalena Andersson.Foto:Anders Wiklund/TT

Dagens industri har i en rad artiklar granskat jämställdheten i näringslivet och på onsdagskvällen koras utmärkelsen Näringslivets mäktigaste kvinna på Grand Hotell i Stockholm. Frågan om jämställdhet i näringslivet engagerar Finansminister Magdalena Andersson:

Har vi ett jämställt näringsliv i Sverige? 

”Nej det har vi uppenbarligen inte om man tittar på hur det ser ut i styrelserna eller i ledningen av bolag.”

Vad behöver vi göra då? 

”För det första kan vi titta på de exempel där det är mer jämställt, som i statsliga bolag eller internationellt där man lagstiftat, det verkar ju gå helt okej för dem också så det verkar ju fungera att kombinera jämställdhet med en god ekonomisk utveckling.”

”Det viktigaste är att bolag själva inser att det finns fördelar med att ha jämställda organisationer, inte bara bland personalen utan också i ledning och styrelser.”

”Vi ser också att när det är en mer aktiv debatt om jämställdhet i näringslivet då blir det bättre. Debatten i sig är viktig. ”

Kvotering i bolagsstyrelser, för eller emot?

”Jag är för. Jag tycker det är ett bra förslag. Regering och riksdag, staten sätter krav på styrelser i bolag på många olika sätt, det finns inga skäl till att man inte skulle kunna ställa krav även i de här frågorna.”

På det personliga planet vilka är dina kvinnliga förebilder? 

”Jag brukar lyfta upp Michelle Bachelet som var president i Chile under många år. Hon är en kvinna som sprängt många barriärer, genom att vara kvinnlig president i det som uppfattas lite som ett macho-land. Hon har också varit ensamstående mamma och ateist i ett katolskt land. En tydlig kvinnlig förebild. Sen finns det så klart många socialdemokratiska kvinnor som jag såg upp till under min tid i SSU. Birgitta Dahl, Ingela Thalén eller Gertrud Sigurdsen till exempel.”

Behöver regeringen sätta mer press på näringslivet för att få det mer jämställt? 

”Ja det tycker jag. Och vi sätter press. Nu finns det ingen majoritet för att införa kvotering i riksdagen, men att ha en fortsatt debatt och dialog, är något vi i regeringen kan fortsätta med.”

När får Sverige en kvinnlig statsminister?

”Det återstår att se. Jag konstaterar att den gången vi haft en kvinnlig statsministerkandidat så vann hon inte valet och när det fanns en annan kvinnlig statsministerkandidat så blev hon avsatt innan hon ens kunde ställa upp i ett val? 

Är du sugen på jobbet? 

”Nej.”

Du skulle tacka nej om du fick frågan?

”Frågan är inte aktuell, Stefan Löfvén har varit tydlig med att han vill fortsätta leda socialdemokraterna också över valet 2022. Det är ett besked som jag verkligen välkomnar. Han är en skicklig statsminister och en fantastisk chef. 

 

Ekonomistudion är Dagens industris program om stora pengar. Nyheter, analys och debatt om dagens viktigaste nyheter. Du ser det varje vardag klockan 14.30 på Di.se. Poddversionen släpps på eftermiddagen vid klockan 15.30 i din poddspelare. 

Lyssna här: ACAST, APPLE PODCASTER, SPOTIFY 

 


Innehåll från KnowitAnnons

Tänket från e-handeln bör appliceras inom vården

Pernilla Vinneby, vd på Knowit Experience Stockholm
Pernilla Vinneby, vd på Knowit Experience Stockholm

Trots att pandemin har accelererat den digitala utvecklingen inom vården, släpar branschen fortfarande efter. Då kostnaderna för äldreomsorg och sjukvård förväntas öka så mycket som 270 procent fram till 2040 kommer digitala funktioner – med fokus på kundens upplevelse och behov – emellertid att vara helt avgörande för att vårdsektorn ska klara morgondagen.

Läs mer om e-hälsa med fokus på användare och patientsäkerhet

Ökad digitalisering innebär snabb förbättring, smartare hjälpmedel och mer informerade beslut, men insatserna inom vårdsektorn är höga. Då liv och död står på spel kan tröskeln för att tänka utanför ramarna vara hög, men istället för att prövande uppfinna hjulet på nytt kan vården dra enorm nytta av smarta samarbeten med andra branscher. Pernilla Vinneby, vd på Knowit Experience Stockholm, framhåller e-handeln som särskilt intressant att dra lärdom av i dessa frågor.

– Bor man på landsorten kan det vara svårt att få sin medicin levererad 24/7, eller att ringa en ambulans från mobilen då det är dålig täckning. Samtidigt kan du få en tröja du beställt från nätet hemlevererad i tid, oavsett var du bor. Vårdsektorn bör alltså ta tänket från e-handeln, applicera det på sin egen verksamhet och forma om sin kontext, såväl för att skapa en bättre kundresa från A till Ö, som för att öppna möjligheter till merförsäljning, konstaterar Pernilla.

Hon lyfter fram flera illustrerande exempel på lösningar, såsom digitala väntrum med sms-avisering så att man kan vänta på sin läkartid ute i bilen, eller nya sätt att möta exempelvis kroniskt sjuka och deras behov, vilka skiljer sig från andra patientgruppers.

– Patientmakten kan stärkas på väldigt enkla sätt, oavsett om det rör sig om digitala tjänster som tillhandahåller information till vårdtagaren eller om det handlar om funktioner för att dela med sig av eller delegera aspekter av sin vård – såsom att hämta ut medicin eller boka läkarbesök.

Spännande exempel på digitaliserade vårdlösningar

Många föredrar en smidig process

I sitt nuvarande format kan vårdprocessen vara både lång och krånglig, trots att allt från bokningar och möten till medicinupphämtning och provsvar skulle kunna tillhandahållas digitalt på bara någon timme. Personligt bemötande är förvisso viktigt, men bör vägas mot att patienten får uppleva en sömlös kundprocess.

– De flesta föredrar en enda personlig kontakt och en smidig process, framför en mängd personliga bemötanden och en komplicerad process. Detta är dock inget nytt, utan är utmaningar som ständigt är på agendan inom e-handeln.

AI – för att avlasta hälso- och sjukvård

En viktig faktor för att uppnå ökad tillgänglighet är möjligheten till avancerad automation genom AI. Knowits specialister utvecklar och tar fram algoritmer för att avlasta monotona, tidskrävande och komplexa arbetsuppgifter inom hälso- och sjukvården. Företaget säkerställer samtidigt att algoritmerna har hög datakvalitet och fungerar med lösningar som kan användas exempelvis för röntgen, ultraljud, mammografi och patientövervakning i hemmet.

– Bland annat kunde vi baserat på AI utveckla ett digitalt hjälpmedel för Galderma, ett företag som tar fram hudbehandlingsprodukter mot akne. Då 80 procent av dagens ungdomar kämpar med akne var detta mycket värdefullt, inte minst för att medicinska behandlingar kan kännas tuffa för de som är svårast drabbade. Givetvis säkerställer vi kontroll av egen data, distribution och säkerhet – för att bidra till bättre interaktion och en heltäckande patientvård.

Digitalterapi – om e-hälsa och e-handel

Viktigt med rätt samarbeten

Att etablera rätt samarbeten blir med andra ord en central fråga för att e-hälsan ska matcha samhällets utveckling. Hur löser man exempelvis leveransen av mediciner om det inte finns bemannade apotek? Kan Instabox eller leveranser med Foodora vara svaret? En sådan utveckling förutsätter dock att fler delar med sig av patient- och kunddata, så att aktörerna kan lära känna sina kunder och deras behov – och möta dem.

– Det medför givetvis sina egna utmaningar, exempelvis vad gäller GDPR, men genom innovationssamverkan kan vi finna lösningar på dessa utmaningar. Det här och mycket mer pratar vi om i podden Digitalterapi där vi djupdyker i olika samtalsämnen inom till exempel e-hälsa och e-handel. Vi välkomnar alla som är intresserade av att lyssna, avslutar Pernilla Vinneby, VD på Knowit Experience.

E-hälsa och e-handel – två sidor av samma mynt

Mer från Knowit

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Knowit och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?