1515
Annons

Finansministern syns allt mindre

Statsministern är fortfarande landets mest omskrivna minister – men finansministerns roll blir allt mer undanskymd i medierna.

"Det är en exceptionell situation", säger statsvetaren Carl Melin.

Bild:TT

Statsminister Stefan Löfven (S) är med bred marginal den svenska politiker som oftast förekommer i mediernas rapportering. Han har under året som gått varit nämnd eller intervjuad i drygt 76.000 svenska nyhetsartiklar, vilket är mer än dubbelt så många som exempelvis utrikesminister Margot Wallström (S).

Under senare år har finansministern omnämnts i allt mindre grad. Enligt medieanalysföretaget Retriever har antalet artiklar där finansministern nämns inte varit så få på fem år.

"Under socialdemokratiska enpartiregeringar var finansministern ofta nummer två efter statsministern. Men det blir annat vid koalitionsregeringar. Jag tror inte att Anne Wibble under 90-talet var nummer två i medierna", säger Carl Melin.

Historiskt sett har den viktigaste frågan varit ekonomin. Att Magdalena Andersson (S) inte syns lika mycket som exempelvis företrädaren Anders Borg (M), beror på att nyhetsagendan ser annorlunda ut i dag, säger Carl Melin. På Borgs tid levde världen i sviterna av en internationell finanskris, medan politiken och nyheterna nu domineras av helt andra frågor.

"Jag tror inte att finansministern har tappat status utan snarare handlar det om att vi har en koalitionsregering samtidigt som det sker exceptionella händelser som inte är kopplade till den ekonomiska politiken. Det har varit mycket rapportering i frågor som rör terror och migration. De senaste åren har varit exceptionella på det viset."

Det förklarar varför just inrikesminister Anders Ygeman (S) och justitieminister Morgan Johansson (S) – som har hand om terrorbekämpning, polis och flyktingfrågor – hamnar i toppen av listan, liksom varför försvarsministern, på grund av diskussionen om ett ryskt hot, syns mer.

Högt på listan hamnar också Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra samt Miljöpartiets ena språkrör, utbildningsminister Gustav Fridolin. För dem är det betydligt viktigare än för Magdalena Andersson att bli omnämnda i medierna, enligt Melin.

"I opposition handlar det om att komma ut med kritik mot regeringen, och då i konkurrens med andra borgerliga partier. Då är nog synligheten viktigare. Centerpartiet är det parti som går bäst nu i opinionen och naturligtvis kan Annie Lööfs synlighet ha bidragit. Det är nog ingen slump. Även om jag tror att det finns annat som spelar in också", säger han.

Men att bli omtalad i medierna är inte nödvändigtvis positivt. Den gamla devisen om att all publicitet är god publicitet gäller inte riktigt i politiken, anser Melin.

"Miljöpartiet gick igenom en allvarlig kris förra våren, så att språkrören syns i medierna är inte konstigt."

https://infogr.am/d956d470-4867-4e81-822b-a11648a19625


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?