ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Andersson: Sverige rustat för sämre tider - ”muskler för alla eventualiteter”

HARPSUND. Regeringen pekar ut ett reformutrymme på 25 miljarder och finansminister Magdalena Andersson ser nu konjunkturvindarna mojna. Men det är en hård strid om pengarna och riskerna är många. 

På torsdagen var det Magdalena Anderssons tur att ge sin bild av det svårbedömda ekonomiska läget och de allt större risker som tornat upp sig under sommaren. 

Bedömningen är att ekonomin växer i en lugnare takt och finansdepartementet reviderar ned tillväxten från 1,6 procent 2019 och 2020 till 1,4 procent. Därefter väntas den åter stiga. 

”Om vi har haft en kraftig medvind i seglen under några år, så kan vi se att vinden nu mojnar något. Men vi ser ingen direkt motvind”, säger Magdalena Andersson. 

Enligt SCB stiger nu arbetslösheten snabbt med 0,9 procentenheter till 6,9 procent i juli i år, en ökning motsvarande 50.000 individer och sysselsättningsgraden sjunker. 

I regeringens prognos stiger arbetslösheten långsamt från 6,3 till 6,4 procent nästa år. 

”Det pekar på att det är viktigt att vi håller ögonen på arbetsmarknaden nu och ser hur den utvecklar sig. Det kan vara en indikator på att det ser sämre ut än vi trott”, säger finansministern. 

Reformutrymmet i den kommande budgeten är 25 miljarder kronor, enligt Magdalena Andersson, som menar att det ger en ”neutral finanspolitik.”

Hon bemöter Swedbanks chefsekonom Anna Bremans önskan i Di om en nästan tre gånger så stor budget med att resursutnyttjandet i ekonomin är högre än normalt.

Blir det en avtalslös brexit eller eskalerande handelskonflikt finns det möjligheter till ytterligare åtgärder, enligt Magdalena Andersson. 

”Vi står rustade för alla eventualiteter”, säger hon. 

Samtidigt ska pengarna räcka till mycket. Regeringen har mer eller mindre lovat ett tillskott på 5 miljarder till kommunerna och till det väntas skattesänkningar på drygt 3 miljarder till pensionärerna.

Dessutom står det klart att värnskatten avskaffas vid årsskiftet, vilket innebär drygt 6 miljarder i förlorade skatteintäkter.

Magdalena Andersson måste också ta hänsyn till kraven från C, L och MP och då handlar det om åtskilliga miljarder till:

• Miljöpartiet kräver omfattande satsningar på miljö- och klimatområdet och ytterligare ett krav är att förslaget om utvecklingstid, en ny variant friåret, införs från årsskiftet.

• Centerpartiet vill sänka företagens arbetsgivaravgifter och införa ett nytt ingångsavdrag. 

• Liberalerna kräver ett tillskott i ”miljardklassen” till rättsväsendet och partiet driver också på för kraftigt höjda polislöner.

Magdalena Andersson vill inte avslöja vilka besparingar eller skattehöjningar som krävs.

”Det finns alltid möjlighet att på olika sätt finansiera de reformer som man vill göra. Januariavtalet sträcker sig över fyra år.”

Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson är kritisk till regeringens politik och påpekar att det inte bara är läget i ekonomin som försämrats.

”Även läget i landet har försämrats. Vi har bombningar, vi har skjutningar och vi har vårdköer som ringlar”, säger hon.

”Vi måste möta den verklighet vi ser och lösa problemen, men regeringen har tappat kontrollen.”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer