1515

Finansministern: Reformutrymmet är obefintligt

Finansminister Magdalena Andersson (S) drar ner på förväntningarna inför den första budgeten från S, MP, C och L.

”Reformutrymmet är obefintligt i den här vårändringsbudgeten”, säger hon till TT.

Foto:Emma-Sofia Olsson

Den 10 april presenterar finansministern vårbudgeten som bygger på överenskommelsen mellan den rödgröna regeringen, Centerpartiet och Liberalerna. Den första tiden har regeringen fått styra landet med Moderaternas och Kristdemokraternas budgetförslag, eftersom det röstades igenom i riksdagen före jul.

Enligt Magdalena Andersson kommer M-KD-budgeten att begränsa regeringens handlingsutrymme även framöver.

”Vi har varit vana vid att det finns reformutrymme när vi kommer till budgetarbetet, men här tog de reformutrymmet i anspråk. Dessutom var den stora reformen 20 miljarder i skattesänkningar som inte går att reversera, säger hon med syftning på bland annat jobbskatteavdraget och höjd brytpunkt för att betala statlig skatt”.

”Reformutrymme är ingenting som vi kan prata om i den här produkten. Sedan kommer vi naturligtvis att arbeta för att hitta finansiering för reformer”.

Enligt uppgifter till TT kommer det satsningar på runt 4,5 miljarder kronor i vårbudgeten. Ungefär hälften går till miljö och klimat.

Magdalena Andersson vill inte kommentera några siffror, men påpekar att M och KD drog ner rejält på sin miljö- och klimatbudget.

”Det var en oändligt omodern politik, de lyssnade ingenting på Greta och alla barn runtom i världen som skolstrejkar för klimatet. Vi vill självklart göra mer på klimatet efter den slakten”, säger hon.

MP:s språkrör Isabella Lövin har sagt att det kommer klimat- och miljösatsningar på cirka två miljarder i vår. Ungefär samma belopp som M och KD bantade miljö- och klimatbudgeten med.

De största nedskärningarna gjordes på Klimatklivet, som till exempel används för lokala investeringar i transporter, laddstolpar och fjärrvärme. Anslagen till skydd av värdefull natur drogs också ned kraftigt. Det påverkar bland annat nationalparker och vandringsleder, men också ersättning till markägarna.

Centerledaren Annie Lööf vill dra tillbaka M-KD-beslutet att höja momsen på naturguider, en åtgärd som anses viktig för att stödja utvecklingen på landsbygden. Andra åtgärder i vårbudgeten, som har stark C-prägel, är skattesänkningar för småföretag och sänkt arbetsgivaravgift för unga under 18 år. S, MP, C och L vill även behålla det så kallade växastödet för företag som anställer sin första medarbetare, men stödet modifieras och får mer pengar.

Den 1 april försvinner rätten att dra av fackföreningsavgiften i deklarationen. Det kommer dock inte att ändras i vårändringsbudgeten, säger en källa till TT. Det skulle kosta mycket pengar att återinföra den och när ändringsbudgeten läggs är den redan slopad.


Innehåll från CoinSharesAnnons

”Bitcoin har ett betydande socialt värde”

Christopher Bendiksen är forskningschef inom Bitcoin på CoinShares.
Christopher Bendiksen är forskningschef inom Bitcoin på CoinShares.

Intresset för Bitcoin växer, men världens första kända kryptovaluta är mycket mer än en investering. Den menar Christopher Bendiksen, forskningschef inom Bitcoin på CoinShares, som är en finansiell aktör inom kryptovalutor.

– Bitcoin kan hjälpa till att skapa en bättre värld. Den har ett betydande socialt värde och det finns många fall där kryptovalutan har använts för att lyfta fram bland annat frihet och jämställdhet, säger han.

Läs mer om Bitcoins ESG-värde här. 

Kryptovalutaförvaltaren CoinShares, mest känd för sin XBT Provider-linje av börshandlade kryptovalutaprodukter (ETP) som listades på Nasdaq Stockholm 2015, anses i dag vara expert på ämnet. Men det är många som fortfarande har fördomar kring investeringar i kryptovalutor som till exempel Bitcoin. Alex Gladstein, Chief Strategy Officer, på Human Rights Foundation, har en annan syn på saken. 

– Bitcoin är en av de mest kraftfulla investeringar som du kan göra med fokus på humanitära och mänskliga rättigheter. Genom att stödja Bitcoin stödjer du frihet, säger han. 

Alex Gladstein förklarar också att vi som bor i västerländska länder tar vår frihet för given.

– Vi har demokrati, en stabil valuta och jämställdhet i samhället, men många människor runt om i världen har inte sådana privilegier. De lever med korrupta regeringar och diskriminering. 

Investerare måste tänka om

Miljö-, social- och företagsstyrning har blivit en allt viktigare beslutsfaktor för investerare. Det är en utvärdering av ett företags kollektiva samvete kring sociala och miljömässiga faktorer och är mer känd under benämningen; environmental, social and governance, ESG. 

ESG-investeringar har blivit mycket populära den senaste tiden och många har upptäckt de sociala fördelar som Bitcoin kan innebära.

– Tyvärr har mer eller mindre hela diskussionen om ESG och kryptovalutor kretsat kring miljö vilket har gjort att investerare bara får en bråkdel av den nödvändiga analytiska bakgrunden som de behöver för att kunna göra en holistisk ESG-baserad utvärdering, säger Christopher Bendiksen, forskningschef på CoinShares. 

Alex Gladstein är Chief Strategy Officer på Human Rights Foundation.
Alex Gladstein är Chief Strategy Officer på Human Rights Foundation.

Alex Gladstein betonar att investerare måste tänka om när de tittar på Bitcoin utifrån ESG. Det finns flera exempel där Bitcoin har främjat både entreprenörskap och jämställdhet i utvecklingsländer. Ett bra exempel är Roya Mahboob, grundare och vd på Afghan Citadel Software Company, och en av Afghanistan första kvinnliga tech-entreprenörer. 

– Sommaren 2013 betalade hon sina kvinnliga mjukvaruingenjörer i Bitcoin för att stärka deras självförtroende och ge dem en känsla av ekonomisk frihet samt förhindra att pengarna gick till deras manliga familjemedlemmar, säger han. 

Finansierade universitetsstudier

En av kvinnorna valde att sälja sina Bitcoins för att fly till Tyskland. Det hon hade tjänat på 1,5 år är i dag värt ungefär 60 gånger den genomsnittliga årslönen i Afghanistan. 

– Royas syster erbjöd sig också att köpa tillbaka Bitcoins från kvinnorna som ville ha kontanter. Hon tog dessutom sin egen inkomst för att finansiera universitetsstudier på prestigefyllda Cornell i USA, säger Alex Gladstein.

De flesta vet att ESG handlar om hållbarhet, men Christopher Bendiksen på CoinShares påminner om att begreppet är mycket bredare.

– Investerare som vill påverka världen positivt genom investeringar kan inte längre bortse från faktorer som social hållbarhet och bolagsstyrning, säger han och fortsätter:

Den kraft och potential som Bitcoin har för att åstadkomma positiva och sociala förändringar går inte att hitta hos andra investerbara tillgångar. Detta är en anledning för investerare att titta bredare på ESG. 

Läs mer om Bitcoins värde från ett ESG-perspektiv. 

 

 

Mer från CoinShares

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med CoinShares och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?