Annons

Finansministern om skatten: ”Rabatt för höginkomsttagare”

Fastighetsskatten är en av de känsligaste frågorna i svensk politik. Socialdemokraterna är kritiska till dagens system, men trots påtryckningar vågar partiet inte gå framåt i frågan.

Foto:Jack Mikrut, Fredrik Sandberg/TT

Dagens system med fastighetsavgift kan komma att ses över i en kommande skattereform. 

Finansminister Magdalena Andersson (S) ser problem med dagens system.

”Ett problem med dagens fastighetsavgift, som infördes av alliansregeringen, är att den är regressiv. Den har en särskild rabatt för höginkomsttagare”, skriver hon i en kommentar till Di.

Samtidigt vill finansministern sannolikt inte väcka den björn som, trots högljudda röster om ett återinförande, ännu slumrar.

Och Socialdemokraterna har anledning att vara vaksamma.

Göran Persson pekar i självbiografin ”Min väg, mina val” ut fastighetsskatten som anledningen till valförlusten 2006.

Finansminister Magdalena Andersson är en av Göran Perssons lärjungar och har troligen lärt sig av gångna tiders misstag.

”När det gäller förändringar av skatt på boende måste de alltid hanteras med stor varsamhet och omsorg om enskildas ekonomiska förutsättningar”, kommenterar Magdalena Andersson.

Ekonomer i Sverige är i det närmaste ense om att fastighetsskatten bör återinföras. Även arbetarrörelsen, vars röst hörs högst i lovsångerna till fastighetsskatten, vill se ett återinförande. 

Körledare är Katalyschefen Daniel Suhonen, som gärna uppviglar i de egna leden. Han saknar styrfart i partiet just nu, så också i skattefrågan.

”Vill Socialdemokraterna någonting på detta område, frågar jag mig. Man har ingen bärande längtan eller något som man synbart slåss för”, säger han.

Emil Källström, Centerpartiets ekonomiskpolitiske talesperson, tror att beskattning av bostäder och ägande av bostäder kommer finnas med på bordet vid en stundande, om än försenad, skattereform.

Men diskussionerna kommer snarare handla om ränteavdrag och justeringar av dagens system, än ett återinförande av en fastighetsskatt, säger han.

”Det finns skäl att titta på det faktum att en miljonvilla i Djursholm inte betalar så mycket mer än en mindre gård i norra Sverige i fastighetsavgift, men det innebär inte att man per definition vill höja uttaget.”

Christian Ekström, vd på Skattebetalarna, säger att det ligger i farans riktning att Januariavtalets partier stänger in sig i ett rum för att sedan komma ut och presentera en fastighetsskatt. När alla är ”skyldiga” kan ingen pekas ut som boven.

Just nu rustar organisationen för att möta offensiven och vässar argumenten mot skatten. 

Det starkaste kortet är att det är en skatt som inte gillas av allmänheten, enligt flera tidigare mätningar finns ett lågt stöd för ett återinförande.

”Fastighetsskatten avskaffades på goda grunder. Det är svårt att förstå varför man ska beskattas för att man äger en bostad. Folk köper i regel inte hus som en placering utan för att ha något att bo i”, säger han.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?