Annons

Finansministern: ”Ekonomin vänder uppåt”

Det har börjat vända uppåt från botten i coronakrisen, men det är från en mycket låg nivå och osäkerheten är stor, enligt finansminister Magdalena Andersson (S).

”Det ser lite ljusare ut”, säger hon på en pressträff.

Finansminister Magdalena Andersson.
Finansminister Magdalena Andersson.Foto:TT

”Den senaste tiden har ett antal indikatorer visat tecken på att vi nu är i en vändning, både i Sverige men också i olika delar av Europa”, säger Magdalena Andersson på en presskonferens med anledning av hennes tredje uppdatering av krisåtgärder och coronakrisens effekter.

Hon räknar med att arbetslösheten stiger när många ungdomar examineras från gymnasiet och konstaterar samtidigt att stora delar av världsekonomin har satts på paus på grund av covid-19-pandemin.

Utsikterna för återhämtningen präglas dock av stor osäkerhet, betonar finansministern, som även pekar på att mycket av statistiken som kommer just nu är behäftad med stora brister vad gäller jämförbarheten mellan olika länder.

Arbetslösheten i Sverige nådde 8,1 procent i april – den högsta siffran sedan 2014. Att många unga nu står utan jobb föranleder bland annat utbildningssatsningar.

”Flera indikatorer tyder på ett försämrat läge på arbetsmarknaden”, säger Magdalena Andersson.

Hon konstaterar också att sysselsättningen i svensk ekonomi sjunker.

”Det är en viktig förklaring till att arbetslösheten ökar.”

Samtidigt krymper arbetskraftsdeltagandet, vilket i sin tur dämpar uppgången i arbetslöshet.

”Det vore ju väldigt olyckligt om vi kom ut ur den här krisen med ett mindre arbetskraftsdeltagande”, säger Magdalena Andersson.

Om de samlade åtgärderna som hittills presenterats finns just nu inga nya beräkningar på vad kostnaderna kommer att landa på.

”Vi har inte gjort någon ny kostnadsuppskattning”, säger Magdalena Andersson.

Stödåtgärderna som är budgetpåverkande beräknas gå på cirka 250 miljarder, exklusive cirka 560 miljarder i garantier och likviditetsförstärkning, enligt finansministern.

En kostnad som blivit något större än beräknat är kostnaderna för att staten tagit över ansvaret för sjuklönerna. Detta kostade i april cirka 5,3 miljarder kronor, enligt Magdalena Andersson.

”Det visar att vi med allra största sannolikhet underskattat kostnaderna för sjuklöneansvaret”, säger hon.

Ersättningen för karensdagen på sammanlagt cirka 1 miljard hade den 1 juni betalats ut till 800.000 anställda och 20.000 egenföretagare.

Staten har därtill hittills beviljat 530.000 korttidspermitteringar, men denna åtgärd antas fortfarande kosta 95 miljarder – samma beräkning som finansdepartementet gjorde i maj.

”De som använt det här i störst utsträckning är arbetsgivarna i Västra Götaland”, säger Magdalena Andersson.

De branscher som använder permitteringsstödet mest är kultur, nöje och fritid och därefter hotell- och restauranger följt av industrin.

Anstånd med skattebetalningar hade den 4 juni getts till drygt 31 .00 bolag, med sammanlagt drygt 36 miljarder kronor.


Innehåll från XintelaAnnons

Bättre behandlingsmetoder med cellmarkör

Evy Lundgren-Åkerlund, vd för Xintela.
Evy Lundgren-Åkerlund, vd för Xintela.Foto:Ola Torkelsson

Med en patentskyddad markörteknologi för stamceller och en egen produktionsanläggning är Xintela en spelare inom cellterapifältet att räkna med. Nu satsar de även på att ta fram en ny behandlingsmetod för aggressiv bröstcancer.

Xintela utvecklar behandlingar inom områden där behovet av ny innovation är stort – artros, covid-19 och aggressiva cancerformer. Utvecklingsarbetet grundar sig i företagets markörteknologi Xinmark, där specifika cellyteproteiner fungerar som målmolekyler på stamceller och cancerceller.  

Från start har Xintela fokuserat på stamcellsterapi för artrospatienter. Genom prekliniska studier på hästar har bolaget visat att stamceller som tagits fram med hjälp av markören kan bromsa utveckling av artros hos hästar efter n ledbroskskada. 

EXTERN LÄNK: Inbjudan till Xintelas emission 

Unik markörteknologi

– Vi är inte ensamma om att arbeta med stamceller, men vår teknologi gör oss verkligen unika. Med våra markörer kan vi sortera ut stamceller från exempelvis fettvävnad och få fram en homogen stamcellspreparation av hög kvalitet som sedan expanderas i stora mängder, säger Evy Lundgren-Åkerlund, vd för Xintela. 

Xintela har en egen GMP-förberedd produktionsanläggning för att tillverka sina stamcellsprodukter för kliniska studier. Nu inväntar företaget ett tillstånd för att producera den första produkten Xstem-Oa och inleda kliniska studier på artrospatienter.  

Markörteknologin Xinmark kan också användas för att detektera vissa aggressiva cancerceller och rikta behandlande antikroppar till dessa. Xintela fokuserar sedan tidigare på den aggressiva hjärntumören glioblastom, och nyligen presenterade företaget att nästa fokusområde blir trippelnegativ bröstcancer, även den en mycket aggressiv cancerform med dålig prognos. 

Nya indikationer möter stora medicinska behov

– Plattformen Xinmark ger oss möjlighet att bredda verksamheten till nya utvecklingsområden. Därför har vi nu lagt till trippelaggressiv bröstcancer och även inlett en preklinisk studie av våra stamceller som behandling för Acute Respiratory Distress Syndrome (ARDS), en svår lungkomplikation som drabbar vissa covid-19-patienter, säger Evy Lundgren-Åkerlund.

Nu hoppas hon kunna landa samarbeten med strategiska partners inom bolagets verksamhetsområden för att ytterligare stärka Xintelas plats på marknaden. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om Xintelas satsning på en ny behandling av aggressiv bröstcancer 

Fakta Xintela
Xintela är ett biomediciniskt bolag verksamt inom regenerativ medicin och cancer. Med sin patentskyddade markörteknologi utvecklar företaget nya behandlingsmetoder för exempelvis artros och hjärntumörer. www.xintela.se 

Mer från Xintela

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Xintela och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?