ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Finansmarknadsministern: ”Utesluter inte fler åtgärder”

  • Foto: Stina Stjernkvist/TT

Regeringens senaste initiativ att öka utlåningskapaciteten hos flera statliga organ kan hjälpa många svenska småföretag, spår Per Bolund (MP). ”Jag tror att det kan göra väldigt stor skillnad”, säger han. 

Almi, Svensk Exportkredit (SEK) och Exportkreditnämnden (EKN) får större muskler för att lindra effekterna av coronaepedemin i näringslivet. 

”Det här innebär att fler företag kan få stöd genom den här krisen”, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP). 

Företag som inte har kunder, som har blivit av med sin efterfrågan vill de ha lån, är det inte bara att skjuta problemet framför sig?
”Vi har både gett stora insatser för mer krediter, men också tagit över stora kostnader för sjuklöneansvaret från företagen. Vi måste jobba i båda de ändarna, för det här är ett väldigt svårt läge framför allt för landet småföretag”, säger han. 

Räddar det här restauranger, hotell, företag i upplevelseindustrin?
”Jag tror att det här kan göra väldigt stor skillnad.”

Småföretag är en stor jobbskapare i Sverige, konstaterar Per Bolund.  

”Att vi kan få så många som möjligt att klara sig igenom det här är oroligt viktigt”, säger han.  

Lars Calmfors och Magnus Henrekson efterlyser till Di statliga satsningar i en skala på cirka 100 miljarder i månaden där staten tar större delen av permitteringskostnaden. Per Bolund utesluter inte fler åtgärder, men håller inte med om kritiken mot att regeringen inte gör tillräckligt. 

På fredagen kom nya uppgifter om att Tysklands regering planerar att upprätta en rekordstor krisfond på 500 miljarder euro, en coronafond. Per Bolund utesluter inte en sådan lösning. 

”Vi har genom tidigare kriser använt det, i en bankakut. Vi måste i så fall förbereda så vi har en bra struktur för det, men jag utesluter inte fler åtgärder”, säger han. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer