ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Finansmannens succéfond flyr börsen

  • Finansmannen Björn Carlson. Foto: Joey Abrait

Finansmannen Björn Carlsons stiftelse har sett sina pengar växa med dryga 70 procent sedan starten 2005. Men nu har finansmannen plockat pengarna från marknaden.

"Aktier är inte längre en intressant investering. Marknaden är för riskfylld", säger han.

Björn Carlson är finansmannen som sålde sitt investmentbolag Luxonen till Skandia i slutet av 90-talet och tjänade en dryg miljard på affären.

Drygt hälften av vinsten har gått till Östersjön. Genom en donation på 500 miljoner kronor grundade han 2005 stiftelsen BalticSea2020, som syftar till att förbättra miljön i Östersjön. Den oberoende stiftelsen ska nå målet genom att förbruka pengarna fram till år 2020.

Hälften av pengarna, 250 Mkr, har förvaltats i en fond och investerats i europeiska aktier. Fondkapitalet har fördubblats sedan starten, och totalt har Björn Carlsons donation vuxit med 70 procent.

”Det är en förfärligt enkel förvaltning, som har gett mycket god avkastning”, säger Björn Carlson om fondsuccén.

Men nu tror finansmannen på en vändning. Med knappt tre år kvar för stiftelsen har han flyttat pengarna från börsen.

”Vi har avvecklat fonden. Vi vill inte ta några risker och på aktiemarknaden är riskerna för höga nu”, säger Björn Carlson.

Han passar på att ge en känga till höga förvaltningsavgifter, som enligt honom inte tillåter en lönsam förvaltning av fonden.

”Myndigheterna har sett till att det inte går att få lönsamhet i småskaliga fonder”, säger han.

Trots att alla pengar går till stiftelsens arbete för en bättre miljö i Östersjön, förvaltas pengarna utan någon speciell hänsyn till miljöaspekter.

”Hållbar fond? Det är väl en fond som inte förlorar pengar”, säger Björn Carlson och avfärdar hållbara investeringar som ”en trend”.

BalticSea2020 har inga problem med att sätta sprätt på pengarna. Sedan starten har stiftelsen finansierat flera projekt, bland annat Mattias Klums och Folke Rydéns dokumentärer. Stiftelsen har även lobbat för påverka lagstiftarna.

”2014 antog EU-kommissionen en bra lag för torskfisket. Vi trodde att det skulle bidra till en bättre förvaltning men sakta har arbetet vattnats ut”, säger Conrad Stralka, verksamhetschef på BalticSea2020.

”Lärdomen är att allt tar mycket längre tid än planerat. Ibland känns det som att man tar ett steg fram och ett steg bak”, fortsätter han.

Sedan arbetet inleddes 2005 har 530 miljoner kronor använts till projekt inom fiske, övergödning och information. Det betyder att stiftelsen måste göra slut på kvarvarande 250 miljoner kronor innan 2020.

”Vi ska fortsätta jobba som vi gjort hittills, med fokus på våra prioriterade områden”, säger Conrad Stralka.

Björn Carlson är nöjd med stiftelsens arbete, men han är otålig.

”Det har väldigt intressant men varit frustrerande. Det är så komplexa frågor och effekterna av arbetet tar lång tid”, svarar styrelseordföranden på frågan om det har varit roligt att arbeta med stiftelsen.

”Även om vi kunde stoppa all tillförsel av fosfor och kväve till Östersjön skulle det dröja femtio år till Östersjön skulle vara lika välmående som på 50-talet”, säger han.

Tyck till