1515

Finansmannen hjälper barn i Bangkoks slum

Vid 14 års ålder började finansmannen Bengt Norman att investera i aktier. Nu använder han sin förmögenhet för att hjälpa andra.

”Det är genom utbildning de kan lyfta sig ur sin svåra situation”, säger Bengt Norman om varför han donerar 700.000 kronor till skolor i Thailand i jul.

Bengt Norman.
Bengt Norman.Bild:Jack Mikrut

Genom sitt helägda bolag Stockmarket har han rönt framgångar inom aktiehandel. Det som började med en summa nedärvda pengar investerade vid 14 års ålder, växte till en hobby som resulterade i en verksamhet sida vid sida med jobbet på SEB. Nu delar han med sig av sin framgång.

”Jag har tillräckligt med pengar nu och tycker att det känns bra att hjälpa till med någonting som jag tror på. Det råder väldigt svåra förhållanden på många håll i Thailand”, säger han.

Bengt Norman hade hälsat på en god vän i Thailand några gånger och fattat tycke för landet när tsunamikatastrofen inträffade julen 2004. Att försöka hjälpa var en självklarhet, men han upplevde i efterhand en besvikelse över hur de stora biståndsorganisationerna hade fördelat resurserna. En bidragande faktor till att han istället började samarbetar med den lokala aktören Duang Prateep Foundation.

”De tar hand om runt 1.000 barn på 12 förskolor i Bangkoks slumkvarter. Det är barn som kan ha blivit slagna, föräldralösa eller utnyttjade”, säger han.

Grundaren, Prateep Ungsongtham Hata, kommer själv från fattigdom och svåra omständigheter.

”Hon föddes i slumkvarteren och hennes föräldrar hade inte råd att betala för hennes skolgång i mer än fyra år, men det räckte för att hon skulle förstå vikten av utbildning”, säger Bengt Norman.

Prateep Ungsongtham Hata började undervisa andra barn och därefter har verksamheten växt, hela tiden med fokus på att hjälpa barn med en liknande bakgrund som sin egen.

Utöver förskolorna i Bangkok har hon även byggt upp en barnhemsverksamhet i Kanchanaburi i västra Thailand. Bengt Normans julklapp förra året på 500.000 kronor gick oavkortat till att bygga en vattendamm för att säkerställa odlingen i anslutning till barnhemmet, där förhoppningen så småningom är att bli helt självförsörjande. 

Han vill uppmuntra andra att skänka pengar till Duang Prateep Foundation. Vad hans egen donation i år på 700.000 kronor går till är ännu inte helt bestämt, men en möjlighet är att den ska hjälpa fattiga unga vuxna att få läsa vidare på universitet. Det handlar om barn som Duang Prateep Foundation har följt hela vägen till vuxen ålder.

Läs mer om organisationens arbete här! 

”Många av dessa barn vill ge tillbaka och själva hjälpa andra. Jag vet en ung man som studerar till läkare nu tack vare Duang Prateep Foundation. Han hade inte varit där han är i dag utan dem och är nu fast besluten att arbeta i slumkvarteren”, säger Bengt Norman.

Du har väl inte missat DiTV – Sveriges nya ekonomi-tv-kanal?


Innehåll från MicrosoftAnnons

Säkerhet är en ständigt föränderlig måltavla

Säkerhet blir ett allt bredare begrepp och ses idag som ett sätt, metod, process, filosofi och teknik att säkra informationstillgångar mot avsiktlig och oavsiktlig förvanskning och förlust. Preventivt skydd, upptäckt och respons är tillsammans med kunskap och ett bra beslutsstöd och nyckelord för alla som jobbar med informationssäkerhet. 

Varje dag, stjäls eller hålls värdefull information som gisslan vilket får hela verksamheter att stanna upp. Grunden till detta är ofta attacker planterade i både hårdvaru- och programvarusystem som kan accelerera genom olika steg i en leverantörskedja. Attacker som missas på grund av otillräcklig kunskap eller otillräckliga säkerhetsprocesser.

Avgörande med kravställning och kunskap

Leverantörskedjan är en klassisk sårbarhet då företag använder sig av olika typer av tredjepartskomponenter som inte granskats eller att det inte kontrollerats att koden är legitim. Det är heller inte ovanligt att i upphandlingsscenarion missa att ställa relevanta krav på en upphandling.

– Svagheterna kan alltså ligga både i den egna utvecklingen och i upphandling som görs i någon annans regi. Tonvikten ligger i att man inte ska lita på något och verifiera explicit allting. Framförallt ser vi att i en organisation som har supersäkerhet är medarbetarna den känsliga länken och då behövs det en medvetenhet och tydlig process för säkerhet, säger Sandra Elvin, Nationell Säkerhetschef, Microsoft Sverige. 

Preventivt agerande ökar säkerheten

Säkerhet är en ständigt föränderlig måltavla där angriparna är mycket motiverade och ser stora vinster i att lyckas gå förbi företags och organisationers uppsatta säkerhetsmekanismer. Genom att arbeta preventivt och få in intelligens i informationsmiljön så kan verksamheter lära sig att se mönster i hur sårbarheterna nyttjas vilket kan resultera i en säkerhetsincident. Med den förståelsen i realtid kan man agera preventivt och se till att stoppa angreppen tidigt. 

– Baserat på data och insikter kan vi se att vi står inför ett skifte kring hur cyberkriminaliteten agerar och där behöver vi bli mer strukturerade och programmatiska i att identifiera vilka sårbarheter som finns här och nu i vår informationsmiljö, säger Predrag Mitrovic, Teknisk Specialist Säkerhet, Microsoft Sverige. 

Vikten av att ha ett integrerat skydd

Microsoft har byggt en säkerhetsplattform med separata komponenter som alla bygger på hot-information (threat intelligence). Tanken är att säkerheten designas redan i källkoden och där man sedan kan addera ytterligare säkerhetsförmågor på ett enkelt sätt. 

– Oberoende rapporter pekar på vikten av att ha ett integrerat skydd. Det är därför vi satsar så mycket på att ha det integrerade skyddet som är nära produkterna och tjänsterna som man använder sig av och som går att slå av och på för att undvika en konflikt mellan olika programvaror, berättar Sandra Elvin.

Cyberhotet är globalt 

– Det enda sättet att bekämpa det globala cyberhotet är genom samverkan. För global samverkan har vi byggt alliansen Microsoft Intelligent Security Association, ett ekosystem av oberoende säkerhetstjänstleverantörer och programvaruleverantörer som har integrerat sina lösningar för att tillsammans med oss och kunderna gå in och titta på hur man snabbt kan accelerera säkerhetsresan, säger Predrag Mitrovic. 

Om oss

Microsoft investerar årligen 1 miljard dollar i forskning och utveckling av säkra plattformar samt för resurser som möjliggör för varje företag och person att utvecklas och nå längre. Varje månad analyseras insikter från mer än 8 biljoner datapunkter och hindrar många miljarder intrångsförsök av olika slag. Dessa insikter ligger till grund för att skydda människor, enheter, appar och data var de än befinner sig och vilket arbete som utförs. 

Lär dig mer om supply chain attacker på vårt event som du kan registrera dig

 

Mer från Microsoft

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Microsoft och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?