ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
Smart företagande

Finansmannen Fredrik Lundberg prisas med kunglig medalj: ”En sextontaggare”

  • Foto: Jesper Frisk

Fredrik Lundberg, vd för maktimperiet Lundbergföretagen, belönas med näringslivsmedaljen som delas ut av Kungl. Patriotiska Sällskapet. Medaljen går i år till åtta företagare med framstående ägarbolag.    

”Fredrik Lundberg är en sextontaggare i sammanhanget”, kommenterar Kjell Blückert, ständig sekreterare. 

Finansmannen Fredrik Lundberg är en av de åtta företagarprofiler som i dag tilldelas Kungl. Patriotiska Sällskapets näringslivsmedalj. Medaljen är av guld och delas ut av Prins Carl Philip vid en ceremoni i Riddarhuset.

”Vi belönar näringslivsinsatser av skilda slag. Årets medaljörer är en ganska heterogen grupp i olika åldrar, från spridda branscher och med olika stora företag. Fredrik Lundberg är en sextontaggare i sammanhanget”, säger Kjell Blückert, Kungl. Patriotiska Sällskapets ständige sekreterare.  

Norrköpingssonen Fredrik Lundberg hade fyllt 30 år när han tog över vd-rollen för Lundbergföretagen 1981. Kort därpå, 1983, börsnoterades bolaget som dittills hade varit ett helägt familjeföretag. Familjen Lundberg behöll dock majoriteten av ägandet och en röstandel på över 90 procent – en helig princip som man inte har tummat på sedan dess.  

Sedan börsintroduktionen har Lundbergföretagen utvecklats till ett av Sveriges mest inflytelserika ägarbolag, och har i dag ett börsvärde på 78 miljarder kronor. 

”Gemensamt för dem vi belönar är att bolaget är ägarbaserat och knutet till familjeföretagande. Det är ett tecken på att man är en sann entreprenör som vill bibehålla kontrollen och själv driva företagets utveckling”, säger Kjell Blückert. 

Fredrik Lundberg har under sina snart 40 år i näringslivets toppskikt hållit en relativt låg profil. Kvartalskapitalismen är inte hans främsta gren. Det är däremot långsiktighet, vilket också är hans recept för att lyckas som företagare.  

”Man måste ha tålamod, man måste jobba långsiktigt. Man ska inte expandera för snabbt, tycker jag, utan ta steg för steg”, säger han i Kungl. Patriotiska Sällskapets intervju med medaljörerna.

Vilken har varit den största utmaningen hittills?
”Finanskrisen i början på 1990-talet, när jag var ordförande i Östgöta Enskilda Bank och fick lotsa banken genom den krisen. Det var ju en både lärorik och spännande och ganska svår övning.” 

Han tillägger: 

”Att omvandla Holmen till vad det är i dag, har det också varit rätt mycket utmaningar med.”

Genom döttrarnas, Louise Lindh och Katarina Martinson, plats i styrningen av familjeimperiet är den tredje generationen säkrad. 

”Det har fallit sig ganska naturligt – det är kul”, säger Fredrik Lundberg. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer