1515
Annons

Finanskändisar hoppar på glödheta börstrenden

Så kallade Spacs, specialförvärvsbolag, dominerar helt bland börsnoteringarna i USA hittills i år.

Nu har även miljardären Michael Dell, aktieaktivisten Paul Singer och Facebookmedgrundaren Eduardo Saverin hoppat på trenden, rapporterar Bloomberg.

Facebookmedgrundaren Eduardo Saverin, miljardären Michael Dell och aktieaktivisten Paul Singer.
Facebookmedgrundaren Eduardo Saverin, miljardären Michael Dell och aktieaktivisten Paul Singer.Foto:Wei Leng Tay; David Paul Morris; Remy Steinegger

Trots att de har funnits sedan 1990-talet är det först nu som så kallade Spac-bolag, ”special purpose acquisition companies”, fått sitt genombrott. Det handlar om skalbolag som sätts på börsen med en viss mängd kapital för att under en begränsad tidsperiod hitta ett bolag att köpa. 

Under 2020 attraherade Spacs mer kapital i USA än under de tio föregående åren tillsammans, och trenden håller i sig. Hittills i år har skalbolagen stått för 63 procent av det kapital som anskaffats vid börsnoteringar i USA, enligt en sammanställning som Bloomberg gjort.

Finanskändisarna har inte varit sena på att hoppa på trenden. Förra sommaren var exempelvis hedgefondmiljardären Bill Ackman med i den hittills största Spac-noteringen värd motsvarande cirka 35 miljarder kronor. Senare gjorde Wall Street-veteranen Michael Klein samma sak, med den intressanta utvecklingen att den börsnoterade plånboken som innehöll knappt 20 miljarder kronor snart värderades till drygt 120 miljarder kronor.

Nu är fler Spac-noteringar på gång med namnkunniga investerare bakom, däribland Michael Dell, grundare till datortillverkaren Dell, och Paul Singer som grundat aktivistfonden Elliott, rapporterar Bloomberg.

Därutöver har det anmälts en Spac-notering som backas av Facebookmedgrundaren Eduardo Saverin. Samtliga tre ska enligt Bloomberg ha registrerats i fredags.

Stockholmsbörsen väntar fortfarande på sin första Spac-notering, men den är sannolikt inte långt borta. Specialanpassade regler har tagits fram och Adam Kostyal, europeisk noteringschef på Nasdaq Norden, uppgav nyligen att räknar med 5-6 Spac-noteringar före midsommar.

Att Spac-bolag blivit så populära har bland annat förklarats med den långsiktiga trenden av ett minskande antal börsnoterade företag, vilket fått börsoperatörerna att marknadsföra möjligheten att notera tomma företag som ett sätt att öka sina intäkter. Dessutom stöttas Spac-trenden av den växande riskkapitalindustrin, som ser Spacs som ett sätt att möta deras behov av att kunna sälja bolag. 

Storstäderna har lyckats stå emot byggbromsen

Höga byggkostnader och stigande räntor bromsar intresset för nyproducerade bostäder.

Men i storstäderna och på andra tillväxtorter är efterfrågan god, enligt Biljana Pehrsson, fastighetsveteran och i dag vd för bostadsutvecklaren Nordr Sverige.

Biljana Pehrsson, vd för Nordr Svergie. Till höger: Haga Palett, bostadsprojekt i Solna.
Biljana Pehrsson, vd för Nordr Svergie. Till höger: Haga Palett, bostadsprojekt i Solna.

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera