Annons

Finansieringsmarknaden krampar – Fed tvingas rycka ut

Amerikanska statspappersräntor har endast noterat mindre nettorörelser efter svensk stängning på torsdagen, dollarn handlas samtidigt på nära oförändrade nivåer mot andra större valutor.

Foto:Alex Brandon

Problemen fortsätter samtidigt på den korta finansieringsmarknaden i USA, Fed New York meddelade på torsdagskvällen att man kommer att assistera marknaden för fjärde dagen i rad på fredagen, med overnight-repor för för upp till 75 miljarder dollar.

Bloomberg News noterar att allt fler aktörer nu efterlyser mer permanenta lösningar på fundingproblemen, som en stående repofacilitet eller att Fed åter låter balansräkningen växa.

Amerikanska och kinesiska förhandlare på lägre nivå möttes i Washington på torsdagen, och samtalen ska fortsätta på fredagen. Vita husets ekonomiske rådgivare Larry Kudlow sade till Fox News att "det är bättre att samtala än att inte samtala", och han tyckte sig se en "liten uppmjukning" i stämningsläget.

De båda ländernas huvudförhandlare väntas ta över förhandlingarna i oktober.

Brittiska pund stärktes på torsdagskvällen efter att EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker sagt till Sky News att ett brexitavtal kan uppnås före den 31 oktober.

Han sade han gör "allt för att nå ett avtal" och att han var redo att ta bort nödlösningen (backstop) från utträdesavtalet, så länge "objektiven möts - samtliga av dem". 

Fredagens amerikanska dataagenda är tunn, men det står ett antal Fedledamöter på talarlistan; New York-chefen John Williams talar i Zürich klockan 14.15, Boston-chefen Eric Rosengren (som inte ville sänka räntan på onsdagen) talar i New York klockan 17.20 och Dallas-chefen Robert Kaplan talar i Corpus Christi klockan 19.00.

Asiatiska börser noterar överlag försiktiga uppgångar så här långt på fredagen, globala centralbanksstimulanser dämpar oron för en djupare ekonomisk nedgång även om oro kvarstår.

Japans kärn-KPI sjönk till 0,5 procent i augusti från 0,6 procent i juli. Det var en väntad nedgång, men det var också den lägsta nivån sedan juli 2017 vilket illustrerar Bank of Japans svårigheter att få upp inflationen.

Capital Economics noterar i ett kundbrev att den kommande momshöjningen lär försvaga det underliggande pristrycket ytterligare, vilket lär öka trycket på Bank of Japan att införa nya lättnadsåtgärder.

Kinas centralbank satte sin ettåriga primränta (LPR) till 4,20 procent, ner från 4,25 procent i augusti. Den femåriga primräntan lämnades samtidigt oförändrad på 4,85 procent. Sänkningen av den ettåriga räntan gick i linje med marknadens förväntningar, och signalerar att de monetära förhållandena kommer att förbli lätta, men många efterlyser mer regelrätta penningpolitiska lättnader.

"Investerare blir allt mer oroliga eftersom centralbanken redan ligger efter marknadens förväntningar i termer av lättnader", sade Peqian Liu, Kina-ekonom vid Natwest, som dock tillägger att sänkningen av ettåriga LPR kommer att tolkas som att centralbanken har en lättnadsbias.

Även den europeiska dataagendan ät tunn på fredagen, med tysk augusti-PPI, klockan 8.00, och EU-kommissionens snabbindikator på hushållsförtroendet i september, klockan 16.00, som möjliga höjdpunkter.

Det kommer ingen svensk statistik på fredagen, men vice Riksbankschefen Per Jansson ska tala om det ekonomiska läget klockan 8.30. Det publiceras inget förskrivet anförande.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?