Annons

Finanschefer gladare än någonsin

Optimismen stiger ytterligare hos finanscheferna och manifesterar sig nu i en ökad investeringsvilja.

 

Bild:Colourbox

Det visar Deloittes och SEB:s senaste undersökning; Deloitte/SEB:s CFO Survey, som publicerades på måndagen.

Finanschefsindexet steg till 59,9 i oktober från 58,2 i april, den högsta nivån sedan februari 2011.

I ett nordiskt och europeisk perspektiv utmärker sig svenska finanschefer fortsatt som mer positiva. De blir allt mer optimistiska inför den närmaste framtiden.

"Signalerna från finanscheferna i våras att den globala efterfrågan var på väg tillbaka och räntorna skulle börja krypa uppåt har nu visat sig stämma", säger Henrik Nilsson, partner på Deloitte, i en kommentar.

Oron för negativ inverkan från makro och politiska faktorer fortsätter att minska och även här står svenska finanschefer ut då deras europeiska motparter fortfarande upplever en större osäkerhet. Oron tilltar dock när det gäller brist på kvalificerad arbetskraft.

"Oron för arbetskraftsbrist ökar inom alla branscher vilket är något illavarslande då det kan orsaka flaskhalsar i produktionen som i förlängningen kan verka dämpande på tillväxten", säger Karl Steiner, ekonom på SEB Research.

På flera ställen i undersökningen uttrycks en expansiv agenda. Svenska finanschefer står för den största ökningen av positiv syn på förändring av kapitalinvesteringar av alla länder i den bredare europeiska undersökningen som den svenska ingår i.

Höstens undersökning visar även på ett skifte mot att använda överskott av kapital för investeringar istället för att återbetala lån.

En tydlig majoritet av Sveriges finanschefer (78 procent) tror samtidigt på stigande räntor det kommande året.

En av tio finanschefer anger att deras främsta strategi vid högre räntor skulle vara att omvärdera planerade investeringar.

"Finanschefernas starka tro på högre räntor och strategi för att hantera detta visar på en viss risk att den expansiva agendan kan komma att hämmas något det kommande året, säger Karl Steiner.

Han tillägger att svenska finanschefer är betydligt mer säkra på räntehöjningar om man jämför med deras europeiska motparter och än mer deras motparter i de andra nordiska länderna."


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?