Hoppa till innehållet

Annons

Finanschefen: Han hade ett enormt mod, ett enormt hjärta

”Det är en enorm saknad, av en kollega, en chef, en vän. Men vi har en stark organisation, det finns nu en stark vilja att driva Pandox så att han skulle vara stolt.”

Det säger Pandox finanschef Liia Nõu, som är tillförordnad vd efter Anders Nissens bortgång

Anders Nissen.
Anders Nissen.Foto: Petronelle Halvorsen

För en dryg vecka sedan meddelade Pandox PNDX B +0,09% Dagens utveckling att vd Anders Nissen behandlades för covid-19 och på söndagskvällen kom beskedet att han gått bort. 

Anders Nissen har varit vd på Pandox sedan hotellfastighetsbolaget grundades 1995 och var därmed en av de börs-vd:ar som suttit längst på sin post. 

”Det är en enorm saknad av en kollega, en chef, en vän”, säger tillförordnade vd:n Liia Nõu, som talar om hur Anders Nissens värderingar genomsyrat organisationen. 

”Han hade ett enormt mod, det fanns inte någonting som han inte skulle våga” säger hon och exemplifierar med hur fastighetsbolaget har tagit sig an den pandemi som till slut skulle ta Anders Nissens liv. 

”Han hade också ett enormt hjärta, det fanns inget ont i honom. Varenda en som har träffat honom såg honom som en ärlig, vänlig person”, säger Liia Nõu och lyfter också fram hans ärlighet. 

”Det var inga omskrivelser. Han hatade allt som hade med byråkrati att göra”, säger hon. 

Han hade ett sätt att leda så att alla kände sig delaktiga, som ett lag, säger Liia Nõu, som varit finanschef sedan 2007.

”Hans sätt att lyfta medarbetare är ju något som gjort att vi alla har älskat att jobba här”, säger hon och tillägger att Anders Nissen kommer att lämna ett tomrum efter sig även i sportvärlden, inte minst inom handbollen där han var ordförande för Svenska Handbollslandslaget. 

Pandox ordförande Christian Ringnes skriver i ett pressmeddelande att styrelsen nu tvingas inleda sökandet efter en ny vd.

”Anders Nissen lämnar efter sig en stark och beslutsför organisation som styrelsen känner stort förtroende för”, skriver han. 

Det finns nu en stark vilja att driva bolaget vidare på ett sätt som skulle göra Anders Nissen stolt, påpekar Liia Nõu.

 

 

Innehåll från Autolease DNBAnnons

”Vi håller kunderna i handen på vägen mot en eldriven fordonsflotta”

Allt fler företag har i dag en bilpolicy med målet att ha 100 procent elfordon i företagsflottan. Detta trots att nybilpriserna ökar, räntan stiger och elbilsbonusen är avskaffad. Men som så ofta i en omställning finns många frågor kring allt det praktiska.

Extern länk: På jakt efter ett grönare, billigare och enklare avtal – läs mer här. 

Omställningen till laddbara fordon går snabbt och trenden förväntas även att öka i takt med att fler vill bidra till den gröna omställningen. Många företag har också krav på sig från sina kunder att gå mot en eldriven fordonspark. 

– Den gröna omställningen drivs av företagen och deras bilpolicy. Det syns också i vår orderportfölj som växer i rask takt, framför allt elektrifierade personbilar där det finns ett stort utbud, säger Stefan Andersson, Administration Officer på Autolease Sverige. 

Autolease är en del av norska DNB Bank och äger i dag över 400 000 fordon – såväl personbilar som lätta lastbilar. Av dessa är 86 procent laddbara varav 50 procent är rena elbilar.  

Tryggt och smidigt 

Ett viktigt verktyg i Autolease arbete för att hjälpa kunderna i deras omställning är konceptet Greenlease. Där mäter Autolease utsläppen i kundens befintliga flotta, sätter tydliga mål tillsammans med kunden och håller dem sedan i handen för att göra övergången till en elektrifierad fordonsflotta så smidig som möjlig.  

– Vår ambition göra det enkelt för företag att ställa om till en eldriven fordonsflotta. Därför är det också viktigt för oss att välja rätt samarbetspartners. Tillsammans med dem har vi ännu bättre möjligheter att stötta och ge råd till våra kunder. En av dem är OKQ8, säger Stefan Andersson. 

– De allra flesta tycker att omställningen till elektrifierat är bra och spännande, men har man aldrig kört elbil är det inte konstig om man har en del undringar. Några kanske även har en del farhågor. Men den oron stillas i regel när man kliver ur sin komfortzon och testar, säger David Forsberg, Key Account Manager E-Mobility på OKQ8. 

Stefan Andersson, Administration Officer på Autolease Sverige och David Forsberg, Key Account Manager E-Mobility på OKQ8.
Stefan Andersson, Administration Officer på Autolease Sverige och David Forsberg, Key Account Manager E-Mobility på OKQ8.

Satsning på supersnabbladdare 

En vanlig fråga är om det finns tillräckligt med laddstationer längs vägarna. Utbyggnaden av svensk laddinfrastruktur pågår för fullt i dag och skapar hela tiden nya möjligheter. För att öka tillgängligheten gör dessutom OKQ8, tillsammans med Skellefteå Kraft, en stor satsning med publika supersnabbladdare på 300 stationer från Kiruna till Trelleborg Alla med 100 procent förnybar el.

En supersnabbladdare har en effekt på 150 kW vilket innebär att det tar cirka 20 minuter att ladda bilen – lite beroende på antalet bilar vid samma laddstolpe, batteriets status och storlek samt batteriets möjlighet att ta emot hög effekt.

– Det gör det enklare för elbilsförare i hela landet. Men kör du långa sträckor kan det vara smart att planera lite inför resan, säger Stefan Andersson.

Dessutom är laddbox hemma ett bra komplement till de publika laddstationerna och laddning på arbetsplatsen. Den är smidig att använda och kan knytas till ett företagskort. Även en del bostadsrättföreningar och vissa hyresvärdar erbjuder elbilsladdning. 

Appar visar vägen till laddarna

För att få en bra överblick över de laddare som finns kan föraren ladda ner appen OKQ8 Elbilsladdning. 

– Den visar cirka 1 300 laddstationer över hela Sverige – såväl våra egna laddstationer som stationer som tillhör en annan operatör i vårt nätverk. Förare som har ett OKQ8 företagskort för elbilsladdning kan starta och betala för laddningen med kortet på alla laddstationer som visas i appen, säger David Forsberg.

Något som tidigare vållat huvudbry för många företag är faktureringen och milersättningen och hur denna ska göras enligt Skatteverkets regler. Administrationen har tidigare varit lite krånglig, i synnerhet om man har en mixad fordonsflotta. 

– Där har OKQ8 kommit med en helhetslösning som underlättar mycket. Ett företagskort samlar alla drivmedelsköp och stöttar dessutom alla ersättningsmodeller för drivmedel, det vill säga delat drivmedel, komplementsregeln och huvudregeln, säger Stefan Andersson. 

På så vis kan de anställda få ersättning för de mil de kör i tjänsten på samma sätt som tidigare – oberoende var de laddar sina fordon och vilka drivmedel som tankas. Allt i enighet med Skatteverkets regler.  

Extern länk: På jakt efter ett grönare, billigare och enklare avtal – läs mer här. 

 

Mer från Autolease DNB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Autolease DNB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera