Det var på en lunch på ABG Sundal Colliers, ABG, Stockholmskontor som finansbolagets norske vd Knut Brundtland och Sverigechefen Karl Berglund lanserade den nyskapade stiftelsen ”Women in finance”. EQT:s delägare Åsa Riisberg och Enters portföljförvaltare Catrin Jansson tar bland andra plats i stiftelsens styrelse.
”Det är viktigt för oss att ha ett csr-engagemang. Jämställdhetsområdet är affärskritiskt för hela branschen, inte bara för oss”, säger Knut Brundtland.
Stiftelsen består av aktier i finansbolaget ABG och den årliga avkastningen beräknas landa runt 2 miljoner kronor.
”Det finns många bra jämställdhetsinitiativ som aldrig blir av eftersom det saknas finansiering. Vi vill ge pengar till initiativ som tidigare inte har kunnat realiseras”, säger vd:n.
Någon konkret plan för hur pengarna ska användas finns ännu inte, utan Knut Brundtland är öppen för förslag.
”Gåtan är inte löst. Vi hoppas att ett ekonomiskt tillskott bidrar till att knäcka koden för att skapa förändring i branschen”, säger han.
ABG Sundal Collier är knappt ett jämställt bolag. Styrelsen lever upp till de norska kvoteringsreglerna med två kvinnor i styrelsen med totalt fem medlemmar. Men i ABG:s niohövdade ledning finns inte en enda kvinna.
”Historiskt har finansbranschen varit mansdominerad för att kunderna har varit män. Män har pratat med män och det har varit mindre påtagligt att vi behöver kvinnor. Nu håller det på att ändras”, säger vd:n.
Men hur kommer det sig att ni inte har en enda kvinna i ledningen?
”Ett problem är att väldigt få kvinnor söker sig till finansbranschen”, säger Sverigechefen Karl Berglund, som samtidigt pratar om en problematisk och grabbig kultur i finansbranschen och särskilt på mäklargolvet.
”Kulturen är grabbig och jargongen i mäklarrummen är inte alltid som den bör vara. Jag tror att alla i finansbranschen har anledning att skämmas lite grann”, säger han.
Enligt vd:n Knut Brundtland har kvinnor inte kunnat konkurrera på samma villkor som män.
”Man har i finansbranschen varit väldigt fokuserad på pengar. Det har man prioriterat framför barn och familj. Det har funnits en tendens att manliga investmentbanker och mäklare gärna har en hemmafru. Då är det inte så lätt för en kvinna att konkurrera mot männen”, säger Knut Brundtland.
Hur ska ni skapa en kultur på ABG där även kvinnor kan göra karriär?
”Man vattnar ur den, en ut och en in. Det handlar om ett skifte. Vi vill också att anställda kan vara föräldralediga och framgångsrika samtidigt. Vi har varit dåliga på att uppmuntra föräldraledighet”, säger Karl Berglund.
”Men det här är mikrofrågor som ABG jobbar med. Vår stiftelse ska jobba med hela finansbranschen”, fortsätter han.