1515

Finans och industri går starkt på Wall Street

USA-börserna började måndagen med en markant uppgång sedan den amerikanska skattereformen godkänts av senaten sent på fredagskvällen. 

"Nyckeln är vad som händer under kongressens förhandlingar, men med senatens godkännande förväntar sig marknaden att kunna få se någonting godkänt i år", säger Kiyoshi Ishigane, chefsstrateg vid Mitsubishi UFJ Kokusai Asset Management, enligt Bloomberg News.

Bedömare påpekar att det nu verkar finnas en enighet kring de viktigaste punkterna, som att sänka bolagsskatten till 20 procent från 35 procent, skriver Bloomberg News.

Omkring klockan 16.45 på måndagen hade Dow Jones industriindex stigit 1,2 procent till 24.509, medan det bredare S&P 500 hade stigit 0,7 procent till 2.659. Det mer teknikdominerade Nasdaqs kompositindex gick svagare och var 0,1 procent lägre på 6.838.

Bland sektorerna i S&P 500 gick finansaktier, industri, sällanköpsvaror och telekom extra starkt, medan IT utvecklades svagast. Även fastighetssektorn backade lätt.

Konsumtionsaktier som Macy's, Gap, Foot Locker och Kohl's gick starkt med uppgångar på 5 procent eller mer. För Foot Lockers del kom uppgången trots en nedgradering till behåll från tidigare köp av Standpoint.

Bland de svagaste aktierna för dagen fanns, ovanligt nog, halvledarbolag som Nvidia och AMD, som tappade 4-5 procent vardera.

USA-statistik i form av industriorder för oktober visade att orderingången sjönk med 0,1 procent i oktober, jämfört med månaden närmast före. Analytiker hade räknat med att orderingången skulle ha backat 0,4 procent, enligt Bloomberg News snittprognos.

I Europa har veckan börjat med tydliga indexuppgångar, där Frankfurtbörsen visade vägen med en uppgång på 1,6 procent för DAX-index. Även Paris och London steg. På råvarumarknaden handlades oljeterminerna drygt 1 procent lägre och även flera av basmetallerna backade, med undantag för nickel, tenn och bly.

Visst fokus riktades också mot fredagens jobbrapport för november, som kommer samma dag som den nuvarande finansieringen av statens verksamhet löper ut vilket innebär att det krävs en lösning under veckan för att undvika en så kallad "shutdown".

Tioåriga räntan var för dagen upp 2 punkter till 2,38 procent.


Innehåll från SalesforceAnnons

Så når de framgång i den nya digitala världen

Handelsbanken, Volvo Cars och andra framgångsrika storföretag avslöjade sina framgångsrecept under ett livestreamat event. ”90 tempofyllda minuter.” 

I dag arbetar vi var som helst, vi leder på distans, utvecklar tillsammans och samarbetar över gränser och tidszoner. Vad krävs egentligen för att lyckas i en digital värld? Svaren fick vi på ett livestreamat event den 6 maj, där Sveriges främsta experter tillsammans med programledare Peter Settman diskuterade hur vi skapar förutsättningar för nya former av tillväxt och framgång.  

Eventet Salesforce Live arrangerades av kundrelationsjätten Salesforce, vars Sverigechef Dan Bjurman säger:  

– Under 90 tempofyllda minuter inspirerades vi av nya sätt att tänka, och tog del av konkreta framgångsfaktorer för att agera i den nya digitala världen. Tillsammans med bland andra Handelsbanken, Volvo Cars, Sandvik, MatHem, Trustly och Stadsmissionen fick vi skarpa exempel från olika branscher, och spaningar om framtiden från professor Micael Dahlen och futurologen Ashkan Fardost.  

Från Handelsbanken deltog Catharina Belfrage Sahlstrand, Group Head of Sustainability och Stephan Erne, Chief Digital Officer i en breakout-session. De berättade om bankens resa inom digitalisering och hållbarhet, var man står idag samt hur de ser på framtiden.  

Ta del av Salesforce live  

Liksom i andra branscher har pandemin satt ytterligare fart på digitaliseringen inom banksektorn och medfört nya prioriteringar. Salesforce undersöker varje år vilka frågor som är viktigast bland beslutsfattare inom finansbranschen globalt. Den senaste rapporten ”State of Finance 2020” med 

2 800 respondenter pekar på stora skillnader före och efter pandemins utbrott.

Ladda ned State of Finance 2020 här  

– Finansiella aktörer i Norden har helt stuvat om bland sina prioriteringar. Ökad personalisering av banktjänster ses nu som den enskilt viktigaste frågan, följt av ökad automatisering av processer, säger Rob Klomps, CTO Financial Services EMEA på Salesforce, och tillägger:

– Vi ser också en brytpunkt i att en majoritet av kunderna nu föredrar digital rådgivning framför fysisk. Handskakningar och personliga samtal anses inte längre som avgörande för att bygga förtroende. Men en bank som sällan eller aldrig träffar sina kunder måste jobba mer datadrivet för att förutse deras behov och möta dessa. 

Algoritmdrivna finansiella tjänster 

För att lyckas med detta måste bankerna skaffa sig en 360-gradersvy av sina kunder. 

– De måste bli bättre på att samla in, förstå och agera på kunddata på ett intelligent och konsekvent sätt. Och de behöver känna till kundens ekonomiska milstolpar och mål.

Digital rådgivning och andra automatiserade och AI-stödda banktjänster blir allt smartare. Rob Klomps lyfter fram algoritmdrivna finansiella tjänster som fattar beslut eller genomför uppdrag för kundens räkning, som ett framtidsområde. 

Varför har bankerna inte kommit längre inom digitala tjänster?   

– Därför att de sitter fast i föråldrade IT-strukturer och system som inte är så lätta att koppla ihop och därför att deras organisation speglar produkterna och inte kunderna. Deras digitalisering har utgått från produkter som utlåning, betalningar, sparande. Men kunderna tänker inte ”vilken produkt kan lösa mina problem”, de ser sin finansiella ställning och sina behov. Produktapproachen måste bort och ersättas av kundfokus.

Bankens medarbetare var tidigare kundernas primära kontaktyta, men nu är digitala kanaler minst lika viktiga och upplevelsen av dessa behöver förbättras. De som lyckas bäst med det blir vinnarna på den nya digitala bankmarknaden, menar Rob Klomps. 

Ta del av Salesforce live här

Mer från Salesforce

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Salesforce och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?