1515
Annons

Filo Mining-arbete med blivande gruva Filo del Sol går planenligt

Gruvprospekteringsbolaget Filo Mining, en avknoppning från Ngex, fortsätter arbetet enligt plan med att utveckla koppar- och guldfyndigheten Filo del Sol till en gruva. Resultatet av en förstudie väntas i början av det första kvartalet 2019 och sedan ska en komplett genomförbarhetsstudie göras.

Det som i dagsläget står i fokus för ledningen är dock att ta reda på vad som kan finnas under den redan undersökta malmkroppen och det är här bolaget nu satsar en stor del av resurserna.

"Vi fick tre borriggar på plats förra veckan. Avsikten är att ta reda på vad som finns på större djup. Jag har stora förhoppningar på koppar och guld, men det återstår att se hur mycket och med vilka metallhalter", säger vd Adam Lundin i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt.

Filo del Sol ligger på gränsen mellan Argentina och Chile, på hög höjd. De redan undersökta zonerna innehåller indikerade totala tillgångar om 4,4 miljoner uns guld, 3,1 miljarder pund koppar och 147 miljoner uns silver, enligt hittills genomförda analyser.

"Det är betydande tillgångar som är relativt enkla att bryta och de kan anrikas med vanliga lakningsmetoder, men för att väcka de riktigt stora bolagens intresse krävs större volymer än så", säger Adam Lundin.

Beroende på utfallet av 2018/2019 års fältprogram har bolaget en rad frågor att fundera på. Ska det redan definierade, lättåtkomliga området brytas först för att åstadkomma en snabb återbetalning av investeringskostnaderna, eller ska siktes ställas in på områden längre ned direkt? Är de djupare zonerna över huvud taget ekonomiskt bärkraftiga? Hur snabbt ska man i så fall gå på djupet?

Några tecken på att vilja dra ut på tiden visar Adam Lundin dock inte:

"Jag vill inte hamna i en situation där jag tvingas gå till aktieägarna gång på gång för att be om mer kapital. Jag är både otålig och optimistisk", säger han och anger 2023 som en möjlig tidpunkt för produktionsstart, "om allt går som vi hoppas".

Tidtabellen pekar alltså mot en förstudie (pre-feasibility study) i början av nästa år. Därefter ska en genomförbarhetsstudie (feasibility study) utarbetas och med den i handen kan diskussioner med banker och andra finansiärer ta sin början.

Filo Mining har för närvarande tillgång till kapital som tar bolaget genom kommande tolv månaders arbete, men för att bygga en gruva krävs helt andra resurser - normalt genom att en större partner tas in. För närvarande äger familjen Lundin omkring 22 miljoner aktier i bolaget, motsvarande cirka 30 procent, en för familjen ovanligt hög andel sedan knappt 2 miljoner aktier förvärvats i oktober.

"Om marknaden värderar bolaget lägre än vi tycker är rimligt, utnyttjar vi situationen och ökar vår andel. Vi tror mycket på det här projektet och ser långsiktiga möjligheter som alla andra kanske inte alltid ser", säger Adam Lundin.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?