1515
Annons

Filmjätte sväljer Murdochs Fox

NEW YORK

Disney gör en historisk affär när underhållningsjätten köper stora delar av mediemogulen Robert Murdochs 21st Century Fox för motsvarande 440 miljarder kronor.
På drygt tio år har Disney därmed köpt verksamheter för 600 miljarder kronor.

Bild:TT

Affären är den största i Disneys förvärvsräd de senaste åren. Den kommer att rita om kartan i Hollywood än en gång och är ett sätt för de traditionella filmbolagen att med gemensamma krafter stå upp mot streamingjättar som Netflix och Amazon, som investerar enorma summor i sina produktioner. Disney, USA:s största filmstudio, köper delar av det tredje största företaget 21st Century Fox. Nu kommer bolag som Pixar Animation Studios, Marvel Entertainment och Lucas Film, att finnas i samma stall som 21st Century Fox film- och tv-tillgångar.

I affären ingår dessutom kabelnätverken, den internationella verksamheten samt Fox 30-procentiga andel i Hulu, en streamingtjänst som Fox bygger upp tillsammans med Time Warner och Comcast. I augusti meddelade Disney att man kommer att sluta samarbeta med Netflix och i stället sända sitt material på sin egen streamingplattform.

”Jag räknar inte med att vårt kombinerade bolag och den nya streamingtjänsten omedelbart ska nå samma skala som Netflix, men vi ska i alla fall bli en ordentlig utmanare”, sa Disneys ordförande och vd Robert Iger i en intervju med ”sitt” tv-bolag ABC på torsdagen.

Genom affären kommer Disney enligt en analys från banken Barclays att nå ytterligare 46 miljoner prenumeranter på tre stora marknader: USA, Europa och Indien.

”Vi är glada över den här mycket ovanliga möjligheten att bygga ut vår portfölj med älskade franchisebolag och varumärken som kommer att stärka vårt erbjudande. Affären är ett tydligt tecken på den förändring som vår industri genomgår, där kunderna efterfrågar allt större variation inom underhållning, som ska vara mera tillgänglig än någonsin tidigare”, sa Robert Iger.

”Vi är mycket stolta över hur vi har utvecklat 21st Century Fox och jag är övertygad om att den här kombinationen med Disney kommer att ge ett ännu större värde till våra aktieägare”, konstaterade Robert Murdoch.

Men 86-åringen behåller bland annat Fox News och Fox Business utanför affären. Den konservativa nyhetskanalen har en tuff tid bakom sig efter att bolaget tvingats göra sig av med sin starke man och ordförande Robert Ailes liksom stjärnankaret Bill O´Reilly, efter deras mångåriga sexuella övertramp. Sedan dess har Robert Murdoch själv lett tv-kanalen. Fox News är Donald Trumps favoritkanal, vilket mer eller mindre gett australiensaren fri access till Vita huset.

Affären kommer sannolikt att minska konkurrensen mellan filmbolagen och risken är att de amerikanska konkurrensmyndigheterna vill granska uppgörelsen. Analytikerna räknar dock med att affären ska gå igenom även om vissa delar måste plockas bort på grund av konkurrensskäl. Nyligen stämde det amerikanska justitiedepartementet AT&T i ett försök att stoppa teleoperatörens försök att köpa mediebolaget Time Warner för närmare 720 miljarder kronor. Orsaken är att affären riskerar höja priset för konsumenter och konkurrenter.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?