1515
Annons

Filmfestivalen blir digital – och tillgänglig för alla

GÖTEBORG. När Göteborg Film Festival drar igång på fredag, är den ekonomiska dimman total. Att förutse hur höga streamingintäkterna kan bli, när biljettförsäljningen nu uteblir, är i princip omöjligt. 

Varje år sätter filmfestivalen strålkastarljuset på ett eller flera teman. I år är Social distans ett fokusområde. Tanken är att utforska den nya världen i pandemins spår och filmens roll i den.  Under årets festival kommer alla filmer att ha premiär på Draken, med en besökare på plats. Dessutom får en person ta del av festivalen totalt isolerad på den ö där fyren Pater Noster står.
Varje år sätter filmfestivalen strålkastarljuset på ett eller flera teman. I år är Social distans ett fokusområde. Tanken är att utforska den nya världen i pandemins spår och filmens roll i den. Under årets festival kommer alla filmer att ha premiär på Draken, med en besökare på plats. Dessutom får en person ta del av festivalen totalt isolerad på den ö där fyren Pater Noster står.Foto:Pressbild
Mirja Wester, vd för Göteborg Film Festival.
Mirja Wester, vd för Göteborg Film Festival.Foto:Ola Kjelbye
Så här ser det ut utanför Draken ett normalt år när filmfestivalen är igång.
Så här ser det ut utanför Draken ett normalt år när filmfestivalen är igång.Foto:House of Radon

Beslutet att göra festivalen helt digital togs i november. Då hade Stefan Löfven precis meddelat att åtta personer var det nya maxtaket för allmänna sammankomster.

”Fram tills dess hade vi planerat att göra en fysisk festival, med någon typ av digitalt komplement”, berättar Mirja Wester, vd för Göteborg Film Festival. 

En infrastruktur i form av festivalens egen streamingtjänst Draken Film fanns redan.

Årets festivalutbud är minskat jämfört med ett vanligt år, 70 filmer jämfört med cirka 400. Anledning till det är att den digitala festivalen ska bli så lik en vanlig filmfestival som möjligt, och inte bara en streamingtjänst i mängden. Varje film har därför en egen starttid, men kommer också att vara tillgänglig under 24 timmar efter premiären. 

Hela budgeten kring filmfestivalen är rejält påverkad av pandemin. Biljettförsäljningen står normalt för en större del av intäkterna. 

”Nu blir det inga biljettintäkter alls på det sättet. Det innebär ett stort intäktsbortfall, men även att många kostnader försvinner eftersom vi inte måste hyra biografer och bemanna dem”.

I år får de som vill ta del av filmerna köpa ett festivalpass på Draken Film, i stället för att betala för varje film. En annan stor skillnad är att det inte finns några geografiska begränsningar. Det går att se filmerna oavsett var i Sverige man befinner sig. 

”Det finns inte heller någon platsbegränsning, så biljetterna kan inte ta slut”, säger Mirja Wester.

Går det att alls att förutse hur stor omsättningen blir i år?
”Nej. I vanliga fall brukar jag titta på film inför festivalen, i år har jag fått titta på presskonferenser med Folkhälsomyndigheten. Lika många prognoser som gjorts av hobbyepidemiologer, lika många budgetversioner har jag gjort.”

Utmaningen är att alla kostnader måste tas i förväg. Sedan är det bara är att hoppas att intäkterna trillar in. 

”Ett vanligt år har vi en hyfsad bild över vilka intäkter som ska komma, men det har vi inte i år”, säger Mirja Wester.

Sponsorerna har också påverkats av pandemin. Vissa partnerskap är därför satta på paus, medan nya har tillkommit. 

”Det är en annan ekonomi i det så klart, men jag upplever att många har gått igenom väldigt mycket under det här året, så man är väldigt måna om varandra.”

Ett samarbete som helt omdanats är det med hotellen. I år erbjuder flera hotell i Västra Götaland filmvisning på rummen med room service.

Innehåll från InyettAnnons

Håll koll på EU:s sanktionslista i höst: ”Därför bör svenska företag bry sig”

Efter Rysslands invasion av Ukraina pratar alla om EU:s sanktioner, men samtidigt finns det inget stöd för det enskilda företaget att faktiskt följa sanktionslistan – och det är svårt att ens veta i vilken ände man ska börja.

– Därför har vi lanserat en sanktionskontroll som är en automatiserad kontroll mot EU:s sanktionslista. På bara några sekunder får man reda på om företaget man gör eller ska göra affärer med är med på listan, förklarar Magnus Månsson, vd på fintech-bolaget Inyett.

Läs mer om vad EU:s sanktioner innebär för din verksamhet

Sanktioner är ett verktyg för att sätta press på en stat eller en aktör – och om man bryter mot dem kan straffet bli böter eller fängelse. Utvecklingen i omvärlden har gjort det allt viktigare för svenska företag och organisationer att kontrollera vilka företag och personer man faktiskt gör eller ska göra affärer, men det är också en utmaning.

– Vad är det egentligen som behöver kontrolleras? Handlar det bara om leverantörer och kunder? Eller bör även associerade företag i en koncern eller associerade personer bakom ett bolag kollas upp? Hur ofta ska man titta igenom listan – och vad gör man med svaret man får? Många företag med verksamheter som normalt inte är förknippad med risk när det kommer till sanktioner, finner sig nu osäkra och frågande till hur man bör agera på bästa sätt, säger Magnus Månsson.

– Bara att hitta vilka listor man ska ha koll på är svårt och att sedan gå igenom alla namn på listorna varje gång man gör en betalning eller skriver på ett avtal är nästintill omöjligt.

”Det handlar om människoliv”

Om man gör affärer med en individ eller ett företag som finns med på en sanktionslista stöttar man allt från krig till terrorverksamhet och penningtvätt.

– I slutändan handlar det om människoliv, vilket gör själva incitamentet att bry sig om sanktioner enormt stort. De allra flesta företag vill göra rätt för sig, men då måste det också vara enkelt att göra det.

Gör en koll i realtid

Hela idén med Inyetts automatiserade lösning är att se till att användarna gör affärer med rätt aktörer och att deras pengar inte hamnar i fel händer. Tjänsten flaggar inte bara för aktörer som är med på EU:s sanktionslista utan varnar även för andra typer av risker, misstag och bedrägerier kopplade till leverantörsbetalningar.

– Om man betalar in många fakturor per dag är det omöjligt, eller i alla fall extremt tidskrävande, att exempelvis kontrollera om leverantören har gått i konkurs, blivit av med sin F-skatt eller är ett aktivt bluffbolag. Men vår lösning kan göra det på ett ögonblick.

Läs mer om vad EU:s sanktioner innebär för din verksamhet

Mer från Inyett

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Inyett och ej en artikel av Dagens industri

Larm: Torsken hotad efter gasutsläppen

Torskens välmående hotas – efter att de ryska gasledningarna Nord Stream 1 och 2 konstaterats ha sprungit läck i Östersjön.

Den redan hotade fisken parar sig i djupet utanför Bornholm. Nu hotas ekosystemet och torskbeståndet riskerar sjunka, rapporterar SVT Nyheter Skåne.

”Just torsken är skör som population och den här stressen känns inte bra”, säger Josefine Larsson på Marint Centrum i Simrishamn till SVT.

Det är i nuläget svårt att veta exakt hur torsken drabbas efter läckorna. Även andra organismer kan fara illa efter utsläppen, även de på havsbotten som fungerar som föda för fisken.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera