1515

Filmfestivalen blir digital – och tillgänglig för alla

GÖTEBORG. När Göteborg Film Festival drar igång på fredag, är den ekonomiska dimman total. Att förutse hur höga streamingintäkterna kan bli, när biljettförsäljningen nu uteblir, är i princip omöjligt. 

Varje år sätter filmfestivalen strålkastarljuset på ett eller flera teman. I år är Social distans ett fokusområde. Tanken är att utforska den nya världen i pandemins spår och filmens roll i den.  Under årets festival kommer alla filmer att ha premiär på Draken, med en besökare på plats. Dessutom får en person ta del av festivalen totalt isolerad på den ö där fyren Pater Noster står.
Varje år sätter filmfestivalen strålkastarljuset på ett eller flera teman. I år är Social distans ett fokusområde. Tanken är att utforska den nya världen i pandemins spår och filmens roll i den. Under årets festival kommer alla filmer att ha premiär på Draken, med en besökare på plats. Dessutom får en person ta del av festivalen totalt isolerad på den ö där fyren Pater Noster står.Foto:Pressbild
Mirja Wester, vd för Göteborg Film Festival.
Mirja Wester, vd för Göteborg Film Festival.Foto:Ola Kjelbye
Så här ser det ut utanför Draken ett normalt år när filmfestivalen är igång.
Så här ser det ut utanför Draken ett normalt år när filmfestivalen är igång.Foto:House of Radon

Beslutet att göra festivalen helt digital togs i november. Då hade Stefan Löfven precis meddelat att åtta personer var det nya maxtaket för allmänna sammankomster.

”Fram tills dess hade vi planerat att göra en fysisk festival, med någon typ av digitalt komplement”, berättar Mirja Wester, vd för Göteborg Film Festival. 

En infrastruktur i form av festivalens egen streamingtjänst Draken Film fanns redan.

Årets festivalutbud är minskat jämfört med ett vanligt år, 70 filmer jämfört med cirka 400. Anledning till det är att den digitala festivalen ska bli så lik en vanlig filmfestival som möjligt, och inte bara en streamingtjänst i mängden. Varje film har därför en egen starttid, men kommer också att vara tillgänglig under 24 timmar efter premiären. 

Hela budgeten kring filmfestivalen är rejält påverkad av pandemin. Biljettförsäljningen står normalt för en större del av intäkterna. 

”Nu blir det inga biljettintäkter alls på det sättet. Det innebär ett stort intäktsbortfall, men även att många kostnader försvinner eftersom vi inte måste hyra biografer och bemanna dem”.

I år får de som vill ta del av filmerna köpa ett festivalpass på Draken Film, i stället för att betala för varje film. En annan stor skillnad är att det inte finns några geografiska begränsningar. Det går att se filmerna oavsett var i Sverige man befinner sig. 

”Det finns inte heller någon platsbegränsning, så biljetterna kan inte ta slut”, säger Mirja Wester.

Går det att alls att förutse hur stor omsättningen blir i år?
”Nej. I vanliga fall brukar jag titta på film inför festivalen, i år har jag fått titta på presskonferenser med Folkhälsomyndigheten. Lika många prognoser som gjorts av hobbyepidemiologer, lika många budgetversioner har jag gjort.”

Utmaningen är att alla kostnader måste tas i förväg. Sedan är det bara är att hoppas att intäkterna trillar in. 

”Ett vanligt år har vi en hyfsad bild över vilka intäkter som ska komma, men det har vi inte i år”, säger Mirja Wester.

Sponsorerna har också påverkats av pandemin. Vissa partnerskap är därför satta på paus, medan nya har tillkommit. 

”Det är en annan ekonomi i det så klart, men jag upplever att många har gått igenom väldigt mycket under det här året, så man är väldigt måna om varandra.”

Ett samarbete som helt omdanats är det med hotellen. I år erbjuder flera hotell i Västra Götaland filmvisning på rummen med room service.

 


Innehåll från FonditaAnnons

Succéfonden som hittar hållbara vinnare

Genom att investera i bolag vars produkter och tjänster minskar globala koldioxidutsläpp och bidrar till den gröna omställningen har fonden Fondita Sustainable Europe skördat stora framgångar. Under de senaste tre åren har den stigit med över 65 procent. Men enligt förvaltaren Marcus Björkstén har man bara skrapat på ytan på en trend som kommer hålla i sig under många år.

– Regeringar, myndigheter och bolag håller på att strama åt sina mål för att bli koldioxidneutrala och 'miljösmarta'. Den trenden kommer accelerera ytterligare under de kommande fem åren och innebära stora investeringar, säger Marcus och fortsätter:

– Bolag som är väl förberedda inför denna kraftiga våg av investeringar kommer sannolikt att åtnjuta en marknad med strukturell tillväxt.

Det är just denna tillväxt som Fondita Sustainable Europe försöker ta tillvara på. Genom att investera i bolag som har produkter eller tjänster som är en del av lösningen på klimat- och miljörelaterade hot, ska fonden långsiktigt avkasta bättre än marknaden. 

Koncentrerad portfölj av ”klimatkämpar”

Fonden förvaltas aktivt enligt Fonditas förvaltningsfilosofi som bland annat går ut på att identifiera bolag med unik marknadsposition, stark ledning och lönsamma och hållbara affärsmodeller. Varje innehav ska ha ett meningsfullt bidrag till avkastningen, varför portföljen är koncentrerad till ett trettiotal europeiska bolag, med tonvikt på Norden. 

Bland fondens toppositioner märks de danska vindkraftsbolagen Vestas Wind och Orstedt samt den norska solenergiproducenten Scatec. Men även mindre kända bolag som ligger tidigt i sin produktutveckling finns i portföljen. 

Till dessa hör det norska miljöteknikbolaget Aker Carbon Capture, det holländska vattenreningsbolaget Ekopak och den brittiska batteritillverkaren Ilika. 

– Vi har en mindre andel av portföljen i bolag som utvecklar innovativa lösningar för att bekämpa klimathotet, men som har en bit kvar att vandra vad gäller produktutveckling. Ilika är ett typexempel. Bolaget utvecklar så kallade 'fast-fast' batterier som är mindre än traditionella bilbatterier, laddas snabbare och är mindre brandfarliga. En sådan produkt skulle naturligtvis vara revolutionerande för elbilsmarknaden, säger Marcus. 

Hållbarhet i fokus

Med tanke på fondens inriktning är det naturligt att hållbarhet blir en central del när förvaltarna utvärderar bolag. Och enligt Björkstén är Fondita Sustainable Europe en av få fonder som placeras i den mest hållbara kategorin enligt EU:s nya taxonomi.  

– Vi tar hållbarhet på största allvar, inte minst då vi är övertygade om att bolag med stark hållbarhetsprofil också tenderar att överprestera på andra områden och därmed bli bra investeringar på längre sikt. 

– I fallet Fondita Sustainable Europe är miljö och samhällsansvar integrerat i affärsmodellerna hos de bolag vi investerar i. Därför placeras fonden också i den mest ambitiösa kategorin enligt EU:s taxonomi. Det är faktiskt väldigt få fonder som klarat av det trots att hållbarhet har varit på tapeten länge, avslutar förvaltaren.  

Läs mer här

Om Fondita Sustainable Europe

Fondita Sustainable Europe är en aktivt förvaltad fond som investerar i bolag vars produkter och tjänster möjliggör en minskning av globala koldioxidutsläpp och som bidrar till att naturresurser använd på ett mer effektivt sätt. Fonden har belönats med såväl det nordiska miljöcertifikatet Svanen som det österrikiska miljöcertifikatet Ecolable. Dessutom har den fått högsta betyg – fem stjärnor – av Morningstar. 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fondita och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?