1515

Filmen som ska rädda en hel bransch

Till slut har Christopher Nolans nya storfilm ”Tenet” premiär. Det är filmen som ska rädda en hel bransch.

Foto:Melinda Sue Gordon

Efter många turer och förseningar har storfilmen ”Tenet” världspremiär på onsdagen. Den kostade närmare 2 miljarder kronor att producera och förhoppningen är att den ska rädda en filmbransch som är i gungning.  

”Det här är bortom en vanlig storfilmspremiär”, säger Peter Fornstam, vd för Svenska Bio och ordförande för branschorganisationen Sveriges biografägareförbund.

Regissören Christopher Nolans är filmbranschens fixstjärna med filmer som ”Interstellar” och ”Inception” i bagaget. Precis som tidigare utforskar han i spionthrillern ”Tenet” tidsbegreppet på ett sätt som ofta sätter myror i huvudet på åskådaren.

Att en film av regissören Christopher Nolan har premiär är i sig en världshändelse. Men ”Tenet” har premiär samtidigt som branschen blöder efter en vår och sommar där biograferna varit stängda och filmerna antingen lagts på hyllan eller bara släppts på streamingtjänster.

Biografägarna behöver filmer att visa och har fruktat att distributörerna ska skjuta upp storfilmspremiärerna till nästa år. Därför är onsdagens premiär så viktig.

”Hela branschen behöver den här signalen. Det är viktigt för oss få en film av magnitud att återstarta med”, säger Peter Fornstam, och vd för Svenska Bio.

”En mycket välbehövlig vitamininjektion, både finansiellt och för uppmärksamheten. Folk förstår att det går att gå på bio igen”, säger Per Mårtensson, programdirektör på Filmstaden.

Christopher Nolans filmer drar storpublik, i Sverige har hans filmer setts av mellan 300.000 och 700.000 biobesökare, vilket betyder att en publiksuccé som ”The Dark Knight Rises” spelade in över 70 miljoner kronor, bara i biljettintäkter.

Biografägarna hoppas på publiksuccé även denna gång, trots gränsen på max 50 biobesökare samtidigt i salongen. Men biograferna har rensat i schemat och kör ”Tenet” på så många dukar som möjligt.

”Jag hoppas att vi kan visa att det går att tjäna pengar även i den här pandemin,” säger Per Mårtensson, programdirektör på Filmstaden.

”Tenet” har fått överlag bra recensioner. Biografägarna – inte helt objektiva – är mer än positiva när de ombeds ge ett betyg på filmen. 

”Magnifik”, säger Peter Fornstam på Svenska Bio.

”En fantastisk visuell upplevelse”, säger Per Mårtensson på Filmstaden. 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?