Annons

Fillon efter skandalen: "En statskupp från vänster"

Valtemperaturen stiger i Frankrike.

Högerkandidaten François Fillon faller skarpt i opinionsmätningarna inför presidentvalet och varnar nu för en "institutionell statskupp" från vänster.

Utsagan kommer från ett internt möte med partikamrater från högerpartiet Republikanernas parlamentsgrupp.

François Fillon, högerns kandidat i det franska presidentvalet.
François Fillon, högerns kandidat i det franska presidentvalet.Bild:Christophe Ena/TT

Ifrågasättandet av vad Fillons hustru Penelope egentligen gjort och ersatts för under flera år som parlamentsassistent är enligt Fillon "en institutionell statskupp", med ursprung "hos vänstern", berättar vittnen som närvarar vid mötet.

"Den här affären kommer från makten", hävdar Fillon enligt tidningen Le Monde.

"Jag vill att ni håller ut i 15 dagar och är solidariska, ber han sina partikamrater."

De drastiska orden fördöms genast från regeringen.

"Oacceptabelt", säger regeringstalesmannen Stéphane Le Foll till Le Monde.

Fillons utspel kommer sedan turerna kring hustrun Penelope nu fått rejält utslag i opinionen inför presidentvalet i vår.

För första gången visar nu en mätning, utförd för tidskriften Les Echos under början av veckan, att Fillon riskerar att bli utslagen redan i den första valomgången. I Les Echos mätning får den förre premiärministern nöja sig med 19—20 procent, jämfört med 22—23 för förre ekonomiministern Emmanuel Macron och 26—27 för Nationella frontens ledare Marine Le Pen.

Därmed har Fillon tappat fem procentenheter på bara en vecka, sedan det avslöjats att hustrun i flera år mottagit hög lön som parlamentsassistent, trots att hon allmänt beskrivits som hemmafru.

Om det skulle bli en andra valomgång mellan Macron och Le Pen så leder Macron skyhögt i Les Echos mätning, med 65 procent mot 35.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?