1515

Fiaskot: Sverige rasar på listan över världens mest innovativa länder

Sverige rasar i listan över världens mest innovativa länder. Från att tidigare ha nosat på förstaplatsen faller Sverige nu till sjunde plats i Bloombergs sammanställning. 

Foto:TT/Colourbox

I samband med World Economic Forum i Davos presenterade den amerikanska nyhetsbyrån Bloomberg sin lista över de länderna som lyckas bäst med innovation. Förra året hamnade Sverige näst högst på listan, men i år är läget annorlunda.

Länder som Israel och Schweiz, liksom grannarna Finland, har klättrat förbi Sverige som tappar fem placeringar till en sjundeplats.

Rankningen utgår från sju olika parametrar som ska visa på landets innovationsförmåga, bland annat hur stor del av BNP som satsas på utveckling och forskning samt hur stor koncentrationen av högteknologiska bolag är.

Jämfört med andra länder lägger Sverige en förhållandevis stor del av BNP på utveckling, samtidigt som andelen forskare i landet är stort. När det gäller antalet nya patent som registreras ligger vi däremot sämre till.

I toppen behåller Sydkorea sin förstaposition. I en analys skriver Bloomberg att resultatet bland annat borde resultera i en skjuts i investeringar i teknologiska bolag, men att det finns en utmaning i att flytta innovationen bortom storföretagen.

Vidare skriver man att skriver att Europas största ekonomi Tyskland var nära att peta ner sydkoreanerna. Detta tack vare tillverkning och forskning som till stor del kretsar kring stora industrier som Volkswagen, Robert Bosch och Daimler.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?