ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
Toppmötet i Davos

Fiaskot: Sverige rasar på listan över världens mest innovativa länder

  • Foto: TT/Colourbox

Sverige rasar i listan över världens mest innovativa länder. Från att tidigare ha nosat på förstaplatsen faller Sverige nu till sjunde plats i Bloombergs sammanställning. 

I samband med World Economic Forum i Davos presenterade den amerikanska nyhetsbyrån Bloomberg sin lista över de länderna som lyckas bäst med innovation. Förra året hamnade Sverige näst högst på listan, men i år är läget annorlunda.

Länder som Israel och Schweiz, liksom grannarna Finland, har klättrat förbi Sverige som tappar fem placeringar till en sjundeplats.

Rankningen utgår från sju olika parametrar som ska visa på landets innovationsförmåga, bland annat hur stor del av BNP som satsas på utveckling och forskning samt hur stor koncentrationen av högteknologiska bolag är.

Jämfört med andra länder lägger Sverige en förhållandevis stor del av BNP på utveckling, samtidigt som andelen forskare i landet är stort. När det gäller antalet nya patent som registreras ligger vi däremot sämre till.

I toppen behåller Sydkorea sin förstaposition. I en analys skriver Bloomberg att resultatet bland annat borde resultera i en skjuts i investeringar i teknologiska bolag, men att det finns en utmaning i att flytta innovationen bortom storföretagen.

Vidare skriver man att skriver att Europas största ekonomi Tyskland var nära att peta ner sydkoreanerna. Detta tack vare tillverkning och forskning som till stor del kretsar kring stora industrier som Volkswagen, Robert Bosch och Daimler.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer