1515

Fiaskobolaget stiger på börsen

Fiaskobolaget Eltel vinstvarnade på måndagen – för tredje gången – och på tisdagen meddelade bolaget att en nyemission måste göras. Men trots detta så stiger aktien rejält på börsen.

 

Eltels vd Håkan Kirstein
Eltels vd Håkan KirsteinBild:Ebba Bonde

Eltel rapporterade på tisdagsmorgonen och redovisar ett nettoresultat på minus 80,3 miljoner euro, motsvarande 760 miljoner kronor, och meddelar samtidigt att en nyemission måste genomföras. Flera större ägare som Zeres, Triton, Swedbank Robur samt Första och Fjärde AP-fonden stödjer nyemissionen. Tillsammans äger de strax över 49 procent av Eltel.

Redan på måndagen vinstvarnade Eltel, vilket var den tredje vinstvarningen på fyra månader. Men trots alla dåliga nyheter så stiger aktien på börsen. Klockan 10.25 på tisdagen är aktien upp med över 9 procent.

”Det har varit mycket dåligt som har varit inprisat i kursen”, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.

”Korten kommer också i högre utsträckning upp på bordet i dag vilket påverkar kursen. Alla frågetecken som kan rätas ut kommer att vara positivt för bolaget”, fortsätter han.

Det är ännu inte bestämt exakt hur mycket pengar som Eltel ska ta in i nyemissionen, den frågan ska styrelsen besluta om längre fram. Men vid årsskiftet hade bolaget en nettoskuld på 200,1 miljoner euro, motsvarande 1,9 miljarder kronor, vilket motsvarar en skuldsättningsgrad på 13,2 (det vill säga nettoskulden i förhållande till ebita-resultatet).

Eltels mål är att skuldsättningsgraden ska ligga mellan 2 och 2,5. Eltel meddelade på tisdagen också att bolaget kommit överens med sina långivare om ändringar av finansieringsavtal. För att de nya finansieringsavtalen ska uppfyllas måste Eltels skuldsättningsgrad ned till strax över fem, det vill säga lite mer än halveras.

För småsparare som funderar på om de ska teckna sin andel i nyemissionen eller sälja aktierna är läget knepigt, konstaterar Joakim Bornold.

”Magkänslan i sådana här situationer är att man vill ur, man vill agera. Men har man varit med så här länge kan det löna sig att sitta still i båten”, säger han.

”Frågan man måste ställa sig är: kan man lita på den informationen som kommer från bolaget? Om man inte känner det tycker jag att man ska sälja.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?