ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Fiasko för förvaltare

Den svenska fondbranschen får rött kort av analysföretaget Standard & Poors.
Åtta av tio aktivt förvaltade aktiefonder går sämre än indexplaceringar under en tioårsperiod. Det visar en ny stor europeisk fondundersökning.

Analysföretaget S&P Dow Jones presenterar i dag en rapport över hur fondförvaltare i Europa lyckas med sin förvaltning. Mätmetoden är etablerad sedan 14 år och bygger på att jämföra aktiv förvaltning med jämförbara aktieindex.

Resultatet är nedslående för alla som betalar för aktiv förvaltning. Av de cirka 400 svenska aktivt förvaltade aktiefonder som granskats har bara var tredje lyckats bättre än index över de fem senaste åren. Det index som används för jämförelse är S&P Sweden BMI och rymmer 187 börsföretag.

På tio års sikt misslyckas åtta av tio förvaltare med att gå bättre än börssnittet. Däremot ser det ljusare ut under korta mätperioder. På ett och tre års sikt lyckas hälften av de svenska fondförvaltarna med att klå index.

Trenden är däremot oroväckande för fondbranschen. Andelen aktiefonder, både europeiska och svenska, som inte klarar av att slå index har ökat under det första halvåret.
För breda Europafonder ser det riktigt uselt ut. Vid en jämförelse på ett års sikt har andelen som misslyckas med att gå bättre än index fördubblats, från 32 procent i fjol till 57 procent under den senaste 12-månadersperioden.

Svenska fondförvaltare kan åtminstone trösta sig med att de europeiska kollegorna är sämre. På tio år sikt har nio av tio förvaltare av breda Europafonder misslyckats med att slå index.
På den svenska fondmarknaden finns det förvaltare som trotsar den tråkiga trenden och i stället år efter år överträffar index.

I gruppen aktiefonder som placerar på Stockholmsbörsen sticker till exempel Didner & Gerge, Norron och Cliens ut som vinnare på fem års sikt. De har avkastat mellan 142 och 173 procent, vilket är runt 100 procent bättre än de som är sämst i klassen.

”Det handlar om att vara fokuserad på en begränsad portfölj med aktier och strunta i index. Dessa bolag följer vi noga genom att exempelvis träffa ledningen och delta i möten för analytiker”, säger Gustaf Sjögren, förvaltare av fonden Norron Active.

Gustaf Sjögren har 30 års erfarenhet från fondförvaltning från bland anat Handelsbanken och Catella. Han är en av grundarna till fondbolaget Norron.

”Visst betyder erfarenhet en hel del. Ibland måste man tillfälligt vikta ned en aktie av marknadsskäl, även om vi långsiktigt tror på den.”

”Konsten är mer att sälja vid rätt tillfällen, än att köpa rätt aktier”, säger Gustaf Sjögren.

Norron Active, som i normalfallet har innehav i 25-30 bolag, har i år stigit med närmare 10 procent. Bland de största aktieinnehaven märks Nordea, SEB, Autoliv, Loomis och Camurus.

En huvudförklaring till att många fondförvaltare över tid presterar sämre än jämförbara börsindex är de avgifter som tas ut. Snittavgiften på den europeiska fondmarknaden har visserligen sjunkit under de senaste åren, men enligt S&P Dow Jones kostar aktivt förvaltade aktiefonder 1,54 procent mer än lågkostnadsalternativ som ETF:er, börshandlade fonder.

Det ger fondförvaltarna en rejäl uppförsbacke, om de över tiden ska gå bättre än billiga indexplaceringar.

Tyck till