1515

FI vill rensa bland PPM-fonderna

Finansinspektionen vill se en "rimligare" valsituation inom premiepensionssystemet, alltså den delen av det statliga allmänna pensionssystemet där individen själv kan välja i vilken eller vilka fonder ens PPM-pengar ska förvaltas.

Erik Thedéen
Erik ThedéenBild:TT

Det sade Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen till reportrar vid Affärsvärlden Bank & Finans Outlook 2017.

"Det är inte är rimligt att sätta hushållen i en valsituation med 800 fonder", enligt FI-chefen.

"Dels har vi sett att allt färre väljer – uppenbarligen är de 800 fonderna inte ett attraktivt alternativ. Sjunde AP-fonden är visserligen inget dåligt alternativ som icke-väljarna hamnar i, men syftet med reformen går ju bort om alla hamnar där. Det gäller helt enkelt att skaffa en rimligare valsituation", sade han.

För det andra har det enligt Erik Thedéen helt enkelt visat sig svårt att hantera 800 fonder rent praktiskt. Dessutom har det förekommit bedrägerier i systemet.

"Så det finns både åtgärder på kort sikt – och det ska vi återkomma till tillsammans med Pensionsmyndigheten – och på lång sikt vill vi se en förändring. Men det är ju inte vår fråga utan regeringens och riksdagens", konstaterar myndighetschefen.

Redan före den senaste tidens konstaterade eller misstänkta oegentligheter kring fondbolagen Falcon Funds och Allra lämnade Finansinspektionen in ett remissvar på en utredning som handlade om en reformering av premiepensionssystemet. Finansinspektionen ansåg att det fanns en del tankebanor i utredningen som var rätta och rimliga, men FI ville gå längre.

"Man behöver både fokusera på hur det nya systemet ska utformas och hur det befintliga i så fall ska avvecklas", konstaterar Erik Thedéen.

Finansinspektionen vill att det tillsätts en ny utredning som tar ett helhetsgrepp och tar fasta på vad FI menar är andan i det som PPM ska lyckas med, nämligen att man ska kunna välja sin egen riskpreferens i pensionssparandet.

Innebär det att ni förespråkar mer passiv indexförvaltning?
"Vi har inte gått så längt, men den här utredningen hade ett alternativt scenario där man pratade om att ha tio valbara alternativ. Då sade vi att det är en rimlig utgångspunkt – låt oss titta på det. Men det måste i sådana fall ske en utredning", säger Erik Thedéen.

Anser ni att privata aktörer ska sköta fonderna eller ska det göras av staten?
"Det får utredningar visa", svarar han.


Innehåll från Mercedes-BenzAnnons

Ny teknik är nyckeln till minskade utsläpp

Elektrifieringen av bilbranschen går i en allt snabbare takt.

Och målet med CO2-neutral tillverkning och utsläppsfri körning kommer allt närmare.

Nyckeln: Teknisk utveckling och mod att tänka i nya banor.

– Det går inte att skapa en hållbar framtid genom att säga ’nej’ eller ’det är svårt’, säger Ola Källenius, vd för Daimler AG och Mercedes-Benz AG.

Läs mer om vägen mot CO2-neutral mobilitet. 

Fordonsindustrin har sedan ett antal år tillbaka arbetat på högvarv för att möta den snabbt ökande efterfrågan på laddbara och miljöeffektiva bilar. Flera biltillverkare satsar stora resurser på att lyckas med omställningen så snabbt som möjligt för att därmed minska sina klimatavtryck.

Grunden i omställningen stavas ”elektrifiering”.

Med en ambitiös och konkret plan för omställningen till klimatneutralitet har nu Mercedes-Benz slagit fast flera viktiga delmål. Och arbetet har kommit långt även praktiskt, den tyska tillverkaren har lanserat ett brett utbud av laddbara och helt eldrivna bilmodeller.

Men det här är bara början. Under ledning av Ola Källenius, som är vd i både Daimler AG och Mercedes-Benz AG, har tempot i utvecklingen skruvats upp rejält. Det övergripande nya målet sammanfattas i ”Electric only” och vägen dit sker med ett antal konkreta punkter.

Här är några av dem.

• 2022 ska all tillverkning i Europa vara CO2-neutral.

• I slutet av 2022 kommer batterielektriska modeller (BEV) finnas i hela Mercedes-Benz modellutbud.

• Planen är att helt eldrivna bilar kommer att stå för 25 procent av försäljningen 2025.

• 2030 kommer mer än 50 procent av försäljningen att bestå av laddhybrider eller elbilar.

• Fram till 2030 kommer alla nyproducerade personbilar från Mercedes-Benz ha mer än 40 procent lägre CO2-utsläpp jämfört med 2018.

• Tidigt 2025 ska nya fordon som säljs inte ha några signifikanta utsläpp av kvävedioxid (NO2) i stadsmiljö.

• För att nå målet om utsläppsfri mobilitet kommer flera olika tekniker att användas: batterielektriska fordon, bränslecellsfordon samt fordon med hybrid drivlinor.

• Från och med 2025 ska alla nya fordonsarkitekturer som lanseras vara enbart eldrivna och kunderna ska kunna välja ett helelektriskt alternativ av varje modell som Mercedes-Benz tillverkar.

• Investeringarna kommer mellan 2022 och 2030 uppgå till mer än 40 miljarder euro i utveckling av batterielektriska fordon.

• Senast 2039 ska hela modellutbudet vara CO2-neutralt.

• Samma år ska fordonen inte heller ha någon negativ inverkan på luftkvaliteten i städer.

Teknik är nyckeln

Ola Källenius och koncernens alla medarbetare har stakat ut vägen framåt.

– Omställningen till elektriska fordon går allt snabbare. En ’tipping point’ närmar sig och vi kommer att vara redo den dagen då marknaden skiftar till enbart eldrivna fordon i slutet av detta decennium, säger Ola Källenius.

Han påpekar även att det inte bara handlar om att bilarna som rullar ut från bilhandlarna ska vara koldioxidneutrala. Det handlar om att hela produktionen inklusive underleverantörer ska minska sina utsläpp.

– Under de kommande åren ska vår nybilsförsäljning bli koldioxidneutral. Vårt mål är att sälja mer än 50 procent laddhybrider eller elbilar 2030. Vi har fattat beslutet att våra europeiska fabriker ska vara koldioxidneutrala i slutet av 2022. Inom ramen för ”Electric only” vill vi även uppmuntra och driva på våra underleverantörer att följa med på denna resa. Teknik och entreprenörskap är nyckeln, liksom banbrytande tankesätt och en inställning att uppfinna nytt. Det går inte att skapa en hållbar framtid genom att säga ’nej’ eller ’det är svårt’, vi gör det genom att säga ’ja’ och vara en av arkitekterna som utformar omställningen av mobilitet.

Läs mer om Mercedes-Benz arbete mot en mer hållbar framtid 

Mer från Mercedes-Benz

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mercedes-Benz och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?