1515

FI varnar: Hård brexit sätter press på svenska banker

En hård brexit kan innebära problem och öka kostnaderna för svenska banker, varnar Finansinspektionen i en ny rapport. Orsaken är att clearingen av svenska räntederivat i sådana fall måste flytta från London, vilket Investorägda Nasdaq i sin tur kan bli vinnare på.

Erik Thedéen, generaldirektör på FI.
Erik Thedéen, generaldirektör på FI.Bild:Henrik Montgomery/TT

På torsdagen presenterade Finansinspektionen, FI, rapporten "Konsekvenser av brexit för den svenska finansmarknaden" som har tagits fram på uppdrag av regeringen. FI:s utgångspunkt för analysen är att det blir en så kallad hård brexit, det vill säga att Storbritannien blir ett tredjeland bland andra när landet lämnar EU den 29 mars 2019.

På det stora hela ser FI inte att ett sådant scenario skulle få några allvarliga konsekvenser.

"Vår bedömning är att det här innebär en massa jobb för de inblandade aktörerna, men det kommer inte att störa finansmarknadernas funktionssätt. Svenska banker kommer med all sannolikhet att kunna fortsätta verka i Storbritannien", säger Erik Thedéen, generaldirektör på FI, till Di.

Men myndigheten pekar samtidigt på att det finns en betydande osäkerhet kring den framtida clearingen av svenska räntederivat som i sin tur är viktig för den svenska finansmarknaden. Enligt FI clearas i dag 90 procent av räntederivathandeln i svenska kronor i London, hos London Clearing House (LCH), men vid en hård brexit kommer det inte längre att vara möjligt med mindre än högre kapitalkrav för exponeringarna.

"Vid en hård brexit kommer de svenska företagen att behöva vända sig till någon av de andra centrala motparterna för att uppfylla clearingskyldigheten för standardiserade räntederivat, både på befintliga och framtida derivatkontrakt", skriver FI i rapporten.

Risken är att det kommer att kosta, konstaterar myndigheten.

"En effekt av detta blir sannolikt högre kostnader, bland annat i form av medlemsavgifter och bidrag till förlustfonder, i vart fall om verksamheten fördelas över flera clearingorganisationer", skriver FI.

"Sammanfattningsvis kan de förändrade förhållandena för clearing av räntederivat innebära olägenheter för de svenska bankerna. Hur stora dessa blir beror på vilka alternativa lösningar för clearing som kommer att finnas tillgängliga", skriver FI vidare.

Dilemmat i nuläget är enligt Erik Thedéen den stora osäkerhet som finns om vilken status som London Clearing House kommer att ha inom EU efter brexit.

"I dag råder alltså fullständig osäkerhet om detta, så här sitter banker och andra finansiella aktörer har två motstående optioner på hur de ska hantera det här", säger han.

Erik Thedéen pekar samtidigt på att den här frågan ytterst handlar om var Europas finansiella centrum ska ligga efter brexit, och att det därför är en politiskt laddad fråga.

"Inom EU-systemet finns sådana som väldigt tydligt vill flytta clearingen från London till Kontinentaleuropa - det är ett ganska tydligt mål med de här förhandlingarna - så det är därför den här frågan är så svår att hantera", säger han.

Om clearingen behöver flyttas från London pekar FI ut Nasdaq Clearing som en vinnare på så vis att stora volymer sannolikt skulle flytta dit. Största ägare i Nasdaq är familjen Wallenbergs maktbolag Investor.

"När det gäller räntederivat är det inte en helt ogrundad uppfattning att Nasdaq Clearing skulle vara en naturlig motpart. Det verkar naturligt att mycket hamnar där", säger Erik Thedéen.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?