Annons

FI utreder ny åtgärd mot hushållsskulder

Finansinspektionen har fått upp ögonen för en ny åtgärd i kampen mot hushållens skuldsättning. Nu utreds en begränsning av hur mycket av bolånet som ska få vara rörligt, skriver Svenska Dagbladet.

Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen.
Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen.Bild:TT

Finansinspektionen utreder en ny åtgärd för att bromsa hushållens bolåneskulder. Myndigheten undersöker möjligheten att införa begränsningar av hur stor andel av bolånet som får vara rörligt för att minska sårbarheten för räntehöjningar.

”Vi har under de senaste månaderna analyserat det noga och vår plan är att komma ut med någon form av FI-analys om det innan sommaren. Där går vi igenom frågan och väger de olika argumenten för och emot varandra”, säger Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen till Svenska Dagbladet.

Amorteringskravet infördes för ett halvår sedan och den åtgärd som vanligtvis nämns som näst på tur är ett skuldkvotstak, där bolånetagare alltså inte skulle få låna mer än ett visst antal årslöner. Modellen med krav på en viss andel bunden ränta har sedan tidigare införts i Israel skriver Svenska Dagbladet.

Erik Thedéen passar också på att rikta en känga mot Riksbanken och säger att det bär vara möjligt att ta ansvar för hushållens skuldsättning i penningpolitiken om Stefan Ingves och hans riksbankskollegor tar ett längre perspektiv på inflationsmålet.

Det kommer efter att Liberalernas ekonomisk-politiske talesperson Mats Persson kritiserat minusräntepolitiken i slutet av förra veckan och efterlyst ett återinförande av ett toleransintervall runt inflationsmålet.

”Så här öppen kritik mot Riksbanken från andra myndigheter och politiker är ovanligt och har enligt min bedömning inte förekommit sedan inflationsmålet infördes”, skriver Olle Holmberg, makroekonom och ränteexpert på storbanken SEB, i ett morgonbrev på måndagen.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?