ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

FI: Trappa ned ränteavdraget nu

  • Foto: Stina Stjernkvist/TT

FI-chefen Erik Thedéen uppmanar politikerna att börja trappa ner ränteavdragen för att bromsa hushållens skuldsättning. Med negativa räntor som spär på utvecklingen vill han även ha en diskussion om Riksbankens roll.

FI:s generaldirektör kom med utspelet under torsdagens presentation av myndighetens stabilitetsrapport.

Det råder ett unikt läge i Sverige med stark tillväxt och extremt låga räntor, vilket är ett drivhus för skuldsättning konstaterar Erik Thedéen.

I det läget är det FI:s skyldighet att peka på att det finns betydande målkonflikter som bygger risker i svensk ekonomi, säger han.

”Vi har något av en paradox – att vi försöker bromsa en utveckling, samtidigt som delar av skattesystemet faktiskt spär på samma utveckling”, säger Erik Thedéen och pekar på ränteavdragen och uppskovsregler för bostäder.

Visserligen råder en samsyn mellan FI, regering och riksdag samt Riksbanken att det finns risker kopplade till den höga skuldsättningen i hushållssektorn och att åtgärder behöver vidtas, konstaterar han. Men det finns ändå tydliga målkonflikter.

”Det är regelsystem som verkar i motsatt riktning mot de åtgärder som vi genomför och som har ett starkt politiskt stöd”, säger han med hänvisning till bland annat amorteringskravet.

Därför är det viktigt att skattereglerna ses över så att regering och riksdags skattepolitik verkar i samma riktning som FI:s åtgärder, anser han.

”Jag skulle vilja se att det tas beslut att de börjar reduceras”, säger Erik Thedéen om ränteavdragen.

Erik Thedéen pekar också på den negativa reporäntan, som ökar behovet av motåtgärder från FI, och vill se en bredare diskussion kring Riksbankens roll.

”Normalt sett ska penningpolitiken inte verka för att dämpa bostadspriser, men jag tycker att vi har så exceptionellt läge att man i alla fall bör pröva tanken på hur penningpolitiken fungerar idag när vi har en väldigt kraftig skuldutveckling och en ekonomi som präglas av fullt resursutnyttjande.”

I normala fall är den rimliga utgångspunkten att inflationsmålet gäller, säger Erik Thedéen.

”Men det här unika läget gör att vi i alla fall bör ha en diskussion där de här frågorna vägs av ordentligt.”

Starka krafter verkar för ökad skuldsättning, konstaterar Erik Thedéen.

”Så det finns en risk att vi under 2017 och 2018 inte kan vidta rimliga åtgärder för att stoppa detta.”

När det gäller ett skuldkvotstak kommer FI inte ha mandat att införa det innan 2018, men Erik Thedéen vill ha ett färdigt förslag på det i byrålådan även om det inte finns behov av det idag.

”VI fortsätter att analysera effekterna av amorteringskravet.”

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies