1515

FI ska motarbeta skönmålning – ministern: ”Det behövs tydliga definitioner”

Finansinspektionen (FI) ska stärka arbetet mot företag och fondförvaltare som skönmålar sin verksamhet, så kallad greenwashing.

Ökad tillsyn, standardisering och internationellt samarbete är tre huvudspår, enligt finansmarknadsminister Åsa Lindhagen (MP).

Finansmarknadsminister Åsa Lindhagen (MP).
Finansmarknadsminister Åsa Lindhagen (MP).Foto:Oskar Omne/TT

Satsningen lanseras i höstbudgeten, där FI:s anslag höjs med 79 miljoner till 734 miljoner kronor. Tio miljoner av detta är tänkt att stärka FI:s hållbarhetsarbete, enligt Åsa Lindhagen.

”Aktörerna på finansmarknaden behöver vässa sig”, säger hon.

Bättre informationsgivning i hållbarhetsfrågor från företagen är en viktig pusselbit, så att man vet vad gröna fonder gör eller så att det går att jämföra olika företag ur ett hållbarhetsperspektiv, enligt Lindhagen.

Standardisering är ett annat viktigt verktyg, där FI kan bidra.

”Det behövs tydliga definitioner för vad som är hållbart”, säger Lindhagen. 

En stor del av arbetet med standardisering och definitioner kommer att ligga på EU-nivå, där arbetet med den så kallade taxonomin fortsätter.

”Det kan bli en väldig kraft i sådana definitioner, om man enas på EU-nivå. Ännu mer om det blir på global nivå – förutsatt att det blir bra definitioner”, säger Lindhagen.

FI:s generaldirektör Erik Thedéen deltar redan också i en arbetsgrupp på internationell nivå för att ta fram en global standard för värdepappersmarknaden kring hållbarhet.

Gisslet med ”greenwashing” är viktigt att komma tillrätta med, enligt Lindhagen.

”Det är klart att det finns en risk för ”greenwashing” i dag när klimat- och miljöfrågorna står så mycket högre på agendan, att företag vill framställa sig bättre än vad de är. Därför behöver vi öka transparensen för att försvåra det så mycket som möjligt.”

Hon bekräftar samtidigt att det är svårt att enas kring definitioner kring vad som är grönt och hållbart, även i EU-arbetet med att ta fram taxonomin.

”Det är väldigt olika uppfattningar bland EU:s medlemsstater, så kommissionen har haft en tuff uppgift att definiera detta”, säger hon. 

Ett omstritt förslag har lagts fram av EU-kommissionen vad gäller taxonomin kring de två klimatmålen, som bland annat sågats av riksdagens finansutskott. På tur står sedan fyra miljömål.

”Det som diskuteras mest just nu är klimatmålen och där finns starka åsikter. Och finansutskottet har röstat för att vi motsätter oss det förslag som finns nu”, säger Lindhagen.

Vad det slutar med är i dagsläget svårt att säga.

”Det kommer bli en fråga under hösten”, säger Lindhagen.

En taxonomi – ett gemensamt klassificeringssystem för att bedöma verksamheter ur miljö- och klimatsynpunkt – är i sig något som brådskar och det är också efterlängtat på finansmarknaden, tror Lindhagen.

”Det är en viktig pusselbit för att styra resurser från det som förstör förutsättningarna för oss människor att leva på det här jordklotet till verksamhet som är hållbar. Den omställningen måste vi göra. Den är helt livsavgörande.”


Innehåll från MetenovaAnnons

Deras mixer är en trygg och central del i sterila läkemedelsprocesser

Metenova, ledande tillverkare av magnetiska mixrar för läkemedelstillverkning, bidrar till en bättre och säkrare läkemedelsprocess. Bolagets innovativa och väl beprövade mixer har varit av stor betydelse under pandemin där stora krav ställts på vaccintillverkarnas produktionskapacitet.

Metenova har stora tillväxtmöjligheter då de är en central del av en säker läkemedelsutveckling och tillverkningsprocess. Bolaget grundades 2009 av entreprenörer med en gedigen historik av att göra processutrustning för läkemedelsbranschen.

– Vi är en erfaren företagsledning som har jobbat med läkemedelstillverkning och processutrustning i 40 år. Med vår unika kompetens har vi kunnat utveckla en magnetkopplad, bättre och mer robust version av den omrörare som fanns på marknaden tidigare. Samtidigt förstår vi kundens utmaningar och behov vilket gör oss till en trygg och tillika innovativ partner för läkemedelsbranschen, säger Johan Westman, CEO.

Trygg partner i konservativ bransch

Läkemedelsbranschen är en konservativ bransch, som ibland är ovillig att överväga nyheter. För att ta in nya saker i tillverkningsprocessen krävs både en tekniskt sett högkvalitativ produkt men kanske framför allt tillit till att produkten över en längre tid visat sig pålitlig. Mixern bygger på en patenterad lösning som även minimerar risken för att den ska gå sönder.

– Under Covid-19 har det gått otroligt fort att ställa om vaccinproduktionen och kraven på oss underleverantörer har varit stora. Vår omrörare, som sitter i botten på tanken, är en central del vid tillverkning av sterila, flytande läkemedel som säkerställer en jämn koncentration och kontroll på omrörningsprocessen. En av produkterna är direkt anpassad för väldigt värmekänsliga produkter och omrörning av stora molekyler. Enheten har inga lager utan svävar fritt i luften på en aktiv elektromagnetisk motor, berättar Johan Westman.

Fabriker med engångssystem

I stället för att ha rostfria tankar och omrörare så kan samma process göras med engångssystem. Engångssystemen innebär en högre flexibilitet och snabbare omställning mellan tillverkningsbatcher. Vikten av dessa system har aldrig varit tydligare då de under pandemin lett till att vaccin mot Covid-19 snabbt tagits fram på ett sätt som världen aldrig tidigare sett.

– Det finns rapporter som pekar på att det är mer hållbart att använda engångssystem eftersom permanenta anläggningar kostar otroligt mycket mer energi och vatten. Här ser vi också stora möjligheter att lyfta in vår kunskap om omrörning, säger Johan Westman. 

Om Metenova
Metenova är en ledande innovatör och tillverkare av magnetiska mixrar för farmaceutisk och bioteknisk användning. Företaget tillhandahåller banbrytande teknologi för aseptiska och sterila mixningsapplikationer.

Metenova är ett Di Gasellföretag.

Läs mer på metenova.com 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Metenova och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?