Annons

FI: "Risk för ökad marknadsstress"

Sverige måste bygga mer motståndskraft, innan det är för sent. Med växande obalanser stiger risken ett brant fall när konjunkturen viker. Det varnar Finansinspektionen, FI, i en ny stabilitetsrapport.

Bild:Oskar Omne

Robusta banker och stark konjunktur är ingen garanti för framtiden, varnar FI.

Det ekonomiska läget kan snabbt slå om och Sverige behöver stärka motståndskraften mot kommande ekonomiska påfrestningar, skriver myndigheten i sin halvårsvisa stabilitetsrapport.

"Bara för att man inte krockat de senaste tio åren betyder inte att man inte ska ta på sig säkerhetsbältet", sa FI:s generaldirektör Erik Thedéen till journalister vid en pressträff på onsdagen.

Faran är långt ifrån över för att hushållens snabba skuldsättning allvarligt försvårar en kommande kris, fortsätter myndigheten.

”Trots att bostadspriserna bromsat in och till och med fallit något fortsätter hushållens skulder att öka. Riskerna kopplade till höga bostadspriser och hushållens stora skulder är därmed fortsatt höga”, skriver FI.

Även internationellt ser myndigheten flera orosmoln.

Globalt stigande tillväxt parat med envist låga räntor har ökat riskerna för att obalanser byggs upp, ”bland annat genom att tillgångar har blivit övervärderade till följd av investerares jakt på avkastning”, skriver FI.

”Sådana obalanser kan förstärka en framtida kris. Då det är osäkert hur de finansiella marknaderna reagerar när centralbankerna börjar dra tillbaka sin expansiva penningpolitik. FI ser därför en risk för ökad marknadsstress och priskorrigeringar när räntorna stiger”, fortsätter myndigheten.

Höstens vikande bostadspriser är inte skäl nog att tveka om ett skärpt amorteringskrav för att stärka hushållens motståndskraft, argumenterar Erik Thedéen.

Skärpningen är samtidigt begränsad. Den berör endast omkring 15 procent av nya bolån beräknas dämpa bostadspriserna med omkring 1 procent, upprepar han.

Den införs också ”i en miljö med god tillväxt, låg arbetslöshet och ett högt sparande som ytterligare bidrar till att minska riskerna för önskade effekter”, kommenterar generaldirektören.

FI:s förslag om skärpt amortering för nya bolån över 4,5 gånger inkomsten ligger på regeringens bord. Ett regeringsbeslut väntas de närmaste dagarna.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?