ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

FI: Pensionsspararens skydd otillräckligt

  • Regeringen måste ha hårdare krav för att skydda pensionärer, uppmanar Fi Foto: TT

Finansinspektionen (FI) kräver hårdare tag från regeringen för att förbättra konsumentskyddet i premiepensionssystemet, efter skandalerna kring det Maltabaserade fondbolaget Falcon Funds.

Efter premiepensionsutredningen från 2016 föreslogs det att sparare som har valt något annat än förvalsalternativet ska göra så kallade utvärderingsval vart sjunde år.

Även om det går i rätt riktning är det inte tillräckligt för att rätta till bristerna i premiepensionssystemet, skriver FI i en färsk rapport om konsumentskydd.

"FI anser därför att fondutbudet i premiepensionssystemet bör begränsas, både vad gäller antal fonder och möjligt risktagande", står det i rapporten.

Få ut mer i pension. Jämför pensionsavgifter här (extern tjänst)

I dag håller FI en presskonferens där de redogör för vilka konsumentskyddsrisker de prioriterar.

Bortsett från riskerna i premiepensionssystemet nämns i rapporten även andra olämpliga placeringar av konsumenternas sparpengar och att konsumenter beviljas större lån än deras ekonomi klarar av.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer