1515
Annons

FI om böterna: Nordnet fortsatte med tjänsten trots bristerna

Nätbanken Nordnet får en anmärkning från Finansinspektionen, FI, för sin tjänst för intradagsblankning och ska betala en sanktionsavgift på 100 miljoner kronor.

”De fortsatte att tillhandahålla tjänsten – fast man kände till bristerna,” säger Susanna Grufman på Finansinspektionen under onsdagens presskonferens.

Eric Leijonram, chefsjurist och Susanna Grufman, biträdande generaldirektör på FI.
Eric Leijonram, chefsjurist och Susanna Grufman, biträdande generaldirektör på FI.Foto:Jesper Frisk

”Beslutet är viktigt, inte minst för att det visar på vikten i att ledningen i ett finansiellt företag agerar på ett resolut och ett trovärdigt sätt när de har identifierade brister”, Eric Leijonram, chefsjurist på Finansinspektionen. 

Samtidigt säger Finansinspektionen att personerna som har genomfört handeln inte kommer att straffas, utan det är bara banken som får en sanktionsavgift. Nordnets SAVE +4,28% Dagens utveckling vd lyfte under morgonen stark kritik mot FI och menade att sanktionsavgiften var alldeles för hög, och hänvisade till att de haft en enda konstaterad incident av så kallad nakenblankning. 

”Det har vi noterat. Vi känner oss trygga i den bedömningen vi har gjort. Det har varit en sammanvägd bedömning av ett antal olika faktorer där vi har landat i en sanktionsavgift på 100 Mkr”, säger Susanna Grufman, biträdande generaldirektör på FI.

Sanktionsavgiften fastställdes med bakgrund av att händelsen anses vara allvarlig, och att banken fortsatt tillhandahålla blankningstjänsten – trots att banken kände till problematiken. Finansinspektionen säger också att det är första gången man har ingripit mot en sån här typ av intradagsblankningstjänst, och att det därför är svårt att jämföra sanktionsbeslutet.

”När vi fastställde sanktionsavgiften tittade vi på överträdelsens allvar. Som jag sa tidigare så handlar det om att de fortsatte tillhandahålla tjänsten fast de känt till bristerna. Och vi har också kollat på hur lång tid det pågått. Sen beaktar vi också företagets finansiella ställning i beslutet”, säger Eric Leijonram.

”Den dåvarande ledning och vd:n informerades om bristerna men beslutande, trots vetskapen om att tjänsten bröt mot regelverket, att fortsätta tillhandahålla tjänsten. Här har banken brustit i sina skyldigheter, något vi ser allvarligt på.”

Under presskonferensen sa Finansinspektionen att man i sin bedömning har tagit hänsyn till Nordnets höga grad av ansvar, då den dåvarande ledningen medvetet fattade ett beslut om att fortsätta tillhandahålla tjänsten.

”Nordnet har inte agerat rättvist, hederligt eller professionellt i kundernas intresse. De har inte heller handlat på ett sätt så att allmänhetens förtroende upprätthålls”, säger Eric Leijonram. 

 

 

 


Risker när stjärn-vd:n tar över ordförandeposten

Successionen i Hexagon följer skolboken. Därmed inte sagt att det inte kan bli bekymmer med att Ola Rollén tar över ordförandeposten.

Ola Rollén tog över som vd för Hexagon år 2000.
Ola Rollén tog över som vd för Hexagon år 2000.

Det är en av Stockholmsbörsens absolut mest framgångsrika vdar som ska byta till ordföranderollen. När Ola Rollén tillträdde som vd för Hexagon för 22 år sedan så var det ett litet verkstadskonglomerat som enligt tidigare vd Börje Andersson satt i en ”luda” i hamnen i ett Landskrona som sargats hårt av varvskrisen. Sedan dess har Hexagon blivit ledande inom mätteknik och vuxit från ett börsvärde på cirka 1,5 miljarder kronor till nära 300 miljarder kronor. Bolaget är idag mer värt än telekomgiganten Ericsson.

Att Ola Rollén skulle lämna som vd har dock legat i korten ett bra tag. I en intervju med Di TV för ganska exakt ett år sedan sa Ola Rollén att han inte tänker ”bita sig fast” vid vd-posten, och konstaterade att det är som de säger om fester, ”att man ska gå när det är som roligast.”

Ola Rollén prickar sannolikt inte in toppen på aktiefesten, sedan september i fjol har aktien tappat närmare 30 procent. Det handlar dock mer om det allmänna klimatet på aktiemarknaden än om Hexagon.

Ola Rollén har i flera år stadigt minskat sitt tidigare omfattande aktieinnehav i Hexagon, och i stället satsat allt mer på sin privata aktieportfölj. Det har inte alltid varit klockrent, Rollén fick bland annat lägga mycket energi på insideranklagelser som han friades helt från för tre år sedan.

Men han har fortsatt idéer om hur Hexagon ska utvecklas, där han talat om att bolaget har potential att bli ett världsföretag. Hexagon ska befinna sig i frontlinjen när digitalisering och automatisering sprider sig, och han vill bland annat närma sig med konsumentnära produktlösningar.

Hans efterträdare, den operative chefen Paolo Guglielmini, har skolats in i bolaget i ett dussin år och är sannolikt inkörd på det spår som Rollén stakat upp. I och med att Ola Rollén tillträder som ordförande så får han en stark roll framöver i Melker Schörling-sfären, och hans rutin och kompetens försvinner inte. Samtidigt lämnar Gun Nilsson, som haft en mer förvaltande roll, sin post först som vd i Melker Schörling AB, och sedan som ordförande i Hexagon.

Samtidigt ska man inte blunda för att det finns risker med att flytta upp en långvarig och stark vd som styrelseordförande. Om det kommer motgångar så är risken att det blir svårare för hans efterträdare att fatta beslut som kraftigt avviker från den linje som Rollén lagt upp. Det finns en hel del exempel på att det kan leda till slitningar.

Men sammantaget är det svårt att se att Hexagon kunde ha fattat ett bättre beslut än att nu låta Ola Rollén ta klivet över som ordförande.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?