ANNONS:
Till Di.se

FI kritiserar SBAB:s 60-årsregel

  • Foto: Colourbox

Det statliga bolåneinstitutet har infört en schablonregel där 30 procent av inkomsten räknas bort för kunder som ansöker om ett nytt lån vid 60 års ålder. Schablonregeln får kritik från Finansinspektionen, rapporterar Expressen.

Den som ansöker om lån hos det statliga bolåneinstitutet SBAB och är över 60 år gammal kan få det tufft. Numera räknar bolåneinstiutet med att inkomsten reduceras med 30 procent vid just 60 års ålder.

Bakgrunden är bolånedirektivet som implementerats tidigare i år. Det ålägger bland annat långivarna att ta hänsyn till framtida inkomstförändringar hos kunderna, till exempel när de går i pension.

SBAB är ensamma bland de större svenska kreditgivarna att sätta en åldergräns. Nu kritiserar Finansinspektionen bankens nya regel.

”Det finns ingen åldersgräns som säger att vid en specifik ålder ska man minska inkomsten med x procent”, säger Per Nordkvist, biträdande avdelningschef för konsumentskydd på Finansinspektionen, till Expressen.

SBAB har anmälts till Diskrimineringsombudsmannen. Finansinspektionen vill inte uttala sig kring huruvida det kan röra sig om åldersdiskriminering. Per Nordkvist poängterar istället vikten av att varje låntagare ges en individuell bedömning.

”Det kan uppstå problem när man inte tittar på den individuella återbetalningsförmågan utan sätter schablonregler som påverkar en viss kategori människor”, säger han till Expressen.

SBAB försvarar sig med att storbankerna har mer information om sina kunder då de ofta har andra delar av privatekonomin, till exempel pensionssparande, i samma bank. 

”Den möjligheten har inte vi eftersom man enbart kan ta lån och ha ett vanligt sparkonto hos oss”, säger Karin Hellgren, informationschef på SBAB, till Expressen.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies