Annons

FI: Inget jäv mellan Jens Henriksson och Erik Thedéen

Finansinspektionen finner inga jävsproblem på grund av banden mellan Erik Thedéen och Jens Henriksson. Det skriver myndigheten på sin sajt. 

Jens Henriksson beskrev sina band till FI:s generaldirektör Erik Thedéen som ”en bra professionell relation”.
Jens Henriksson beskrev sina band till FI:s generaldirektör Erik Thedéen som ”en bra professionell relation”.

När den tidigare finansmarknadsministern Peter Norman var styrelseledamot i Swedbank SWED A +1,14% Dagens utveckling deltog Erik Thedéen inte i beslut som rörde banken, med hänvisning till att de hade en privat relation.

Swedbanks tillträdande vd Jens Henriksson, i dag vd i Folksam, var som ordförande i KPA Pension med och utsåg Erik Thedéen till vd i pensionsbolaget 2015. 

Vid Swedbanks presskonferens på torsdagen beskrev Jens Henriksson sina band till FI:s generaldirektör Erik Thedéen som ”en bra professionell relation”. 

Men av ett besked på myndighetens sajt framgår att Erik Thedéen inte känner sig förhindrad att fatta beslut som rör Swedbank i framtiden. 

”FI bedömer att det inte föreligger någon jävssituation gällande Erik Thedéen och Swedbank med anledning av att Jens Henriksson tillträder som vd och koncernchef”, skriver myndigheten på sin sajt. 

Vem har fattat beslutet? 

”Det är myndighetens jurister som gör det”, säger pressekreterare Victoria Ericsson. 

Di har sökt Erik Thedéen och chefsjuristen Per Håkansson för en intervju, men fått nej. 

 

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?