ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 24 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

FI-chefen vill chockkrympa PPM

  • Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen. Foto: Jonas Eng

Fondutbudet i PPM-systemet bör krympas drastiskt eller slopas helt. Det anser Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen.

”Vi vill ha ett rimligt system för Sveriges blivande pensionärer”, säger han.

I början av juni presenterade Pensionsmyndigheten en åtgärdslista med ett 30-tal punkter för att komma åt problemen på myndighetens fondtorg. Utredningen sjösattes så sent som i december och tar sikte på att få bort oseriösa aktörer från PPM-systemet.

Pensionsmyndigheten vill ställa en lång rad kvalifikationskrav som ska göra det svårare att etablera sig på fondtorget, bland annat krav på att fonder måste ha ett minsta förvaltat kapital på 500 miljoner kronor, ha varit verksamma i tre år och att maximalt 50 procent av kapitalet i fonden får hämtas från PPM-systemet, vilket skulle skapa hinder för flera av de mest populära fonderna i systemet.

Även Finansinspektionen har medverkat i arbetet och står bakom de föreslagna åtgärderna. Men FI vill egentligen gå betydligt längre, eftersom färre än 300 av dagens över 800 fonder på fondtorget inte skulle nå kraven som nu är på bordet. Därmed är utbudet fortfarande alldeles för stort, enligt Erik Thedéen.

”Tio alternativ låter ganska rimligt. Då skulle man uppnå att valsituationen, alltså syftet, blir lättare att nå – att man kan välja sin preferens”, säger han.

Få ut mer i pension. Jämför pensionsavgifter här (extern tjänst)

FI-chefen hävdar att grunden för PPM-systemet är att var och en ska kunna välja sin risknivå.

”Valfrihet är inte maximalt antal val, det är också ett system som för de allra flesta ger en rimlig möjlighet att välja.”

FI vill därför bland annat att fondbolag ska ha tio års erfarenhet och minst 5 miljarder kronor i förvaltat kapital för att kvalificera sig till fondtorget – alltså 10 gånger mer än vad Pensionsmyndigheten föreslagit. Att lägga sig under miljarden som krav gör det för enkelt för oseriösa aktörer.

”Det är relativt lätt att komma upp i de summorna. Då tycker inte vi att det blir tillräckligt högt. Men det är ytterst en bedömning och ingen vetenskap.”

Att höja ribban i systemet så att i princip bara tio fonder klarar kraven skulle samtidigt gynna de allra största aktörerna på marknaden, framför allt storbankerna. Ur spararnas synvinkel är det inte självklart någon garanti för bättre och billigare förvaltning.

”Det finns en sådan nackdel. Därför har vi sagt att vi vill ha en lite större förändring av systemet”, säger Erik Thedéen.

”När man säger tio kan det vara ett helt annat system som inte alls är fondbaserat”, fortsätter han utan att närmare gå in på hur ett sådant system skulle kunna se ut.

Han slår samtidigt fast att det inte är PPM-systemets uppgift att främja konkurrensen i fondbranschen.

”Om man tycker att det är väldigt viktigt så ska man skriva in det i PPM-statuterna och då blir det ett annat system. Jag tycker inte att det ska vara syftet.”

Finansinspektionen är övervakande myndighet för de fonder som erbjuds på fondtorget, så länge de har sin hemvist i Sverige. Men många fondbolag har valt att förlägga fonderna i andra länder, ofta Luxemburg. I fallet Falcon Funds, där en brottsutredning just nu pågår, var fonderna placerade på Malta.

Litar du på Maltas Finansinspektion?
”Jag har ingen anledning att inte lita på dem. Bedrägerier är oerhört svåra att komma åt.”

Kunde det lika gärna ha hänt här?
”Det säger jag inte, men det finns all anledning att vara ödmjuk. Det finns stora tillsynsmyndigheter runt om i värden som ibland gör misstag.”

Tyck till