1515

FI-chefen vill chockkrympa PPM

Fondutbudet i PPM-systemet bör krympas drastiskt eller slopas helt. Det anser Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen.

”Vi vill ha ett rimligt system för Sveriges blivande pensionärer”, säger han.

Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen.
Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen.Bild:Jonas Eng

I början av juni presenterade Pensionsmyndigheten en åtgärdslista med ett 30-tal punkter för att komma åt problemen på myndighetens fondtorg. Utredningen sjösattes så sent som i december och tar sikte på att få bort oseriösa aktörer från PPM-systemet.

Pensionsmyndigheten vill ställa en lång rad kvalifikationskrav som ska göra det svårare att etablera sig på fondtorget, bland annat krav på att fonder måste ha ett minsta förvaltat kapital på 500 miljoner kronor, ha varit verksamma i tre år och att maximalt 50 procent av kapitalet i fonden får hämtas från PPM-systemet, vilket skulle skapa hinder för flera av de mest populära fonderna i systemet.

Även Finansinspektionen har medverkat i arbetet och står bakom de föreslagna åtgärderna. Men FI vill egentligen gå betydligt längre, eftersom färre än 300 av dagens över 800 fonder på fondtorget inte skulle nå kraven som nu är på bordet. Därmed är utbudet fortfarande alldeles för stort, enligt Erik Thedéen.

”Tio alternativ låter ganska rimligt. Då skulle man uppnå att valsituationen, alltså syftet, blir lättare att nå – att man kan välja sin preferens”, säger han.

Få ut mer i pension. Jämför pensionsavgifter här (extern tjänst)

FI-chefen hävdar att grunden för PPM-systemet är att var och en ska kunna välja sin risknivå.

”Valfrihet är inte maximalt antal val, det är också ett system som för de allra flesta ger en rimlig möjlighet att välja.”

FI vill därför bland annat att fondbolag ska ha tio års erfarenhet och minst 5 miljarder kronor i förvaltat kapital för att kvalificera sig till fondtorget – alltså 10 gånger mer än vad Pensionsmyndigheten föreslagit. Att lägga sig under miljarden som krav gör det för enkelt för oseriösa aktörer.

”Det är relativt lätt att komma upp i de summorna. Då tycker inte vi att det blir tillräckligt högt. Men det är ytterst en bedömning och ingen vetenskap.”

Att höja ribban i systemet så att i princip bara tio fonder klarar kraven skulle samtidigt gynna de allra största aktörerna på marknaden, framför allt storbankerna. Ur spararnas synvinkel är det inte självklart någon garanti för bättre och billigare förvaltning.

”Det finns en sådan nackdel. Därför har vi sagt att vi vill ha en lite större förändring av systemet”, säger Erik Thedéen.

”När man säger tio kan det vara ett helt annat system som inte alls är fondbaserat”, fortsätter han utan att närmare gå in på hur ett sådant system skulle kunna se ut.

Han slår samtidigt fast att det inte är PPM-systemets uppgift att främja konkurrensen i fondbranschen.

”Om man tycker att det är väldigt viktigt så ska man skriva in det i PPM-statuterna och då blir det ett annat system. Jag tycker inte att det ska vara syftet.”

Finansinspektionen är övervakande myndighet för de fonder som erbjuds på fondtorget, så länge de har sin hemvist i Sverige. Men många fondbolag har valt att förlägga fonderna i andra länder, ofta Luxemburg. I fallet Falcon Funds, där en brottsutredning just nu pågår, var fonderna placerade på Malta.

Litar du på Maltas Finansinspektion?
”Jag har ingen anledning att inte lita på dem. Bedrägerier är oerhört svåra att komma åt.”

Kunde det lika gärna ha hänt här?
”Det säger jag inte, men det finns all anledning att vara ödmjuk. Det finns stora tillsynsmyndigheter runt om i värden som ibland gör misstag.”


Innehåll från SalesforceAnnons

”Techbolagen visar vägen för tillverkningsindustrin”

Tillverkningsindustrin rymmer stora skillnader i fråga om digitaliseringsgrad, visar en ny rapport som avslöjar vad som kännetecknar vinnarna post-covid. ”Ser en tydlig klyfta”.

Pandemin har tvingat nio av tio tillverkningsföretag att ställa om radikalt och ta fram en ny strategi för att lyckas framöver. En ny studie som Salesforce genomfört globalt bland 750 beslutsfattare visar på stora skillnader inom teknikutveckling och digitalisering. Vissa lyckas bättre än andra. De företag som anser sig ha kommit längst har det gemensamt att de satsar på ökad tjänstefiering, flyttar verksamheter till molnet och anammar nya sätt att interagera med sina kunder. 

Ladda ned Trends in Manufacturing 

De som släpar efter riskerar att hamna ohjälpligt på efterkälken när samhällen gradvis öppnar upp igen, varnar experter.

– Vi ser en tydlig klyfta mellan de tillverkningsföretag som framtidssäkrat sin verksamhet och de som fortfarande kämpar med att förhålla sig till turbulenta marknader och hastigt skiftande förväntningar hos medarbetare, partners och kunder. Fler tillverkningsföretag borde låta sig inspireras av framgångsrika techföretag på områden som flytt till molnet, ökad automatisering och att skapa digitala kundupplevelser. Allt det ökar förutsättningarna att lyckas post-covid, säger Cindy Bolt, ansvarig för industriföretag vid Salesforce.

Rapporten visar entydigt att de förändringar som pandemin medfört är här för att stanna. Det gäller framför allt inom försäljning och kundservice, menar närmare sex av tio tillfrågade. Många pekar på att möjligheten att göra träffsäkra prognoser på snabbrörliga marknader hindras av bristande transparens och begränsad tillgång till data, men även av silotänkande. Hela åtta av tio menar att det är svårt att utvinna den data man verkligen skulle ha nytta av ur föråldrade legacy-system.

Bättre prognoser

De enskilt viktigaste prioriteringarna för de kommande två åren är enligt nio av tio svarande ökad processeffektivitet och förbättrade efterfrågeprognoser med hjälp av digitala redskap. Över hälften av ser migration av planeringsprocesser till molnet som en kritisk framgångsfaktor. De chefer som säger sig vara ”mycket väl förberedda” för framtiden har redan flyttat till molnet. 

Ökad tjänstefiering för att diversifiera och säkra sina intäkter från flera källor är den strategi som flertalet (86%) av de företag som ser sig som framtidssäkrade satsar på. Det handlar om att paketera produkt, support, mjukvara och kringtjänster i ett gemensamt erbjudande och en ny affärsmodell.

Den digitala klyftan av idag går mellan tillverkningsföretag som anser sig vara redo för framtiden och de som inte är det. De som anser sig vara bättre rustade har system och teknologi på plats för att hantera kommande år, konstaterar Salesforces Sverigechef Dan Bjurman:

– De svenska företag som redan var mer digitaliserade, eller som lyckades göra denna omställning fort, har stått emot pandemins effekter bättre och i vissa fall även lyckats bättre än förut. Användningen av kunddata i beslutsprocessen samt digitala verktyg för att hantera kundkontakten och den hemmajobbande personalen har haft en tydlig positiv effekt och belyser hur viktigt det är att ha en modern, digitaliserad verksamhet som fattar beslut baserat på data, samt att det är otroligt viktigt att vara flexibel och anpassningsbar.

Ta del av Salesforce senaste rapport Trends in Manufacturing eller läs mer om Manufacturing Cloud här. 

Är du intresserad av mer inom Salesforce Manufacturing, besök: 

IDC Report: Benefits of a Collaborative S&OP Process 

Future of the Manufacturing Industry 

Customer 360 Playbook for Manufacturers 

Mer från Salesforce

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Salesforce och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?