1515
Annons

FI-chefen välkomnar boprisdämpning

Tecknen på avmattning i nyproduktionen får inte FI-chefen Erik Thedéen att ligga sömnlös. ”Det är inget samhällsekonomiskt problem om vi får en viss dämpning på husprismarknaden”, säger han till Di.

Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen.
Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen.Bild:Stina Stjernkvist/TT

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Experterna: Boprisrallyt är ohållbart

Trots tilltagande motvind i form av högre räntor, skakiga börser och hög byggtakt fortsätter bostadspriserna att stiga. Men i år kommer de att plana ut. Det säger Olof Manner och Anna Hammer i Makrorådet.

Anna Hammer, investeringschef på Länsförsäkringar och Olof Manner, senior rådgivare på Swedbank
Anna Hammer, investeringschef på Länsförsäkringar och Olof Manner, senior rådgivare på SwedbankFoto:Jack Mikrut

 

Lyssna på podden

Äldre avsnitt av den här podden hittar du genom att gå till vår samlingssida.

Samlingssida för poddar

Året har börjat skakigt på de flesta tillgångsmarknader. Exempelvis är Stockholmsbörsens breda index ned 16 procent i år. Men priserna på bostadsmarknaden gick i motsatt riktning och steg i januari med 2,6 procent i månadstakt.

Olof Manner, senior rådgivare på Swedbank, lyfter fram att januari brukar vara en stark månad på bostadsmarknaden, men han är skeptiskt till om ökningstakten kan hålla i sig.

”Nu ökade villor med 11,6 procent i årstakt och bostadsrätter med 8,6. Det är som jag ser det ohållbart över tiden med den typen av ökningar”, säger han i Di-podden Makrorådet.

Det finns dock en del så kallade fundamentala faktorer som driver på.

”Vi pratar om att Riksbanken ska höja men styrräntan är fortfarande 0 procent. Det stödjer bomarknaden. Vi har också demografin. Babyboom-generationen födda tidigt 1990-tal är nu i familjebildande ålder och behöver större boende.”

Anna Hammer, investeringschef på Länsförsäkringar, noterar att uppgången under pandemin har varit överraskande. 

”Jag får erkänna att jag inte hade väntat mig den här effekten när pandemin bröt ut, även om den nu i efterhand går att förklara med nya beteendemönster och väl fungerande krisåtgärder. De flesta räknade snarare med sjunkande bopriser.”

Hon påpekar också att ökningen inneburit en uppgång från nivåer som många bedömare redan betraktade som höga.

”Nu har nivåerna kommit upp ordentligt. Innan coronakrisen lutade nog de flesta åt att bomarknaden skulle lugna ned sig.”

Nu ligger en dämpning i korten.

”Ökad nybyggnation, hotet och debatten om högre räntor, en börs som har sjunkit och sjunkande reallöner. Det borde påverka marknaden. Jag tror att det är rimligt att den planar ut under året”, säger Olof Manner.

Möjligen kan det som nu händer på marknaden handla om samma typ av rusch som kan uppstå i en bar när den sista beställningen annonseras.

”I USA har priserna också stigit kraftigt. En hypotes där är att potentiella köpare skyndar sig in nu innan räntorna stiger så mycket att det blir för dyrt att ta lånen. Jag ska inte säga att den effekten finns i Sverige, men vem vet?”

Var står bopriserna vid årets slut?

Anna Hammer: ”Lite högre kanske, men inte mycket.”

Olof Manner: ”Ja, upp 5 procent kanske. Halva den uppgången kom i så fall i januari.”

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera