ANNONS:
Till Di.se
SÖNDAG 22 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

FI-chefen om bomarknaden: Prisnedgång är bra för Sverige

  • Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen. Foto: Jonas Eng

En stabilisering eller en lätt prisnedgång på bostadsmarknaden vore bra för Sverige. Det säger Finansinspektionens chef Erik Thedéen. FI anser fortfarande att skarpare amorteringskrav kopplat till skuldkvot är en bra idé.

Den senaste månaden har tecknen på en sättning på bostadsmarknaden blivit fler. Exempelvis meddelade Wallenstam i veckan att 90 lägenheter i södra Stockholm som var tänkta att säljas som bostadsrätter omvandlas till hyresrätter. Och på fredagen visade statistik från Valueguard att priserna på månadsbasis i september sjönk såväl i de tre storstäderna som i landet i sin helhet.

Mäklare har i olika sammanhang vittnat om en ökad nervositet och osäkerhet bland bostadsköparna, bland annat kopplad till kommande ändringar i regelverket. Det handlar dels om att en politisk enighet börjar växa fram om att fasa ut ränteavdraget, dels om förslaget från Finansinspektionen om ett skarpare amorteringskrav.

Jämför bolåneräntor – från 1,25% (extern tjänst)

Förslaget innebär att det hushåll som lånar mer än 450 procent av sin bruttoinkomst ska amortera ytterligare 1 procentenhet i förhållande till det gällande kravet. Det skarpare kravet är tänkt att införas den 1 februari nästa år.

Höstkylan på marknaden har inte fått FI-chefen Erik Thedéen att ändra uppfattning.

”Det är definitivt vår uppfattning att det är en bra idé”, säger han.

Erik Thedéen tycker att effekterna av det skarpare kravet inte ska överdrivas.

”Det skulle påverka 14 procent av de nya låntagarna. Nya lån utgör i sin tur ungefär 5 procent av totalen, så det är en väldigt begränsad del som berörs.”

”Syftet med de nya reglerna är inte att sätta käppar i hjulen utan att skaffa en försäkring mot en farlig utveckling i framtiden.”

Erik Thedéen upprepar också att en dämpning på bostadsmarknaden är något bra.

”Om vi nu får en stabilisering eller en lättare prisnedgång är det bra för Sverige. Det blir lättare att flytta till jobb eller studier, exempelvis. För medborgarna och samhällsekonomin vore det positivt.”

FI väntas klubba förslaget om skarpare amorteringskrav vid ett styrelsemöte den 13 november. Den slutliga beslutet ligger sedan hos regeringen.

"Vi kan inte kommentera det här förrän vi har fått förslaget", säger finansmarknadsminister Per Bolund, via en pressekreterare.

Tyck till