ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

FI: Bankernas bolånemarginaler högsta som uppmätts

  • Foto: Fredrik Sandberg/TT

Bankerna tjänar allt mer på bolån. Det visar färska siffror från Finansinspektionen, som uppmanar konsumenterna att tuffa till sig i förhandlingarna med banken.

Svenska bankers bruttomarginal på bolån ökade med 4 punkter i det fjärde kvartalet 2017 och landade på 1,71 procent i genomsnitt.

Siffran är den högsta som uppmätts sedan 2002, då beräkningarna introducerades.

Den höga marginalen på bolån visar att det finns ett stort förhandlingsutrymme för dem som tecknar bolån.

”En hög lönsamhet på bolån bidrar till att banker vill behålla kunder och den höga marginalnivån visar på att det i en förhandling finns utrymme för banken att sänka räntan samtidigt som en god lönsamhet kan behållas”, skriver FI.

Därför viktigt att konsumenter kontaktar olika banker och förhandlar för att sänka sina räntekostnader, betonar Finansinspektionen:

”Det finns åtminstone åtta olika större aktörer som erbjuder bolån så konsumenter behöver inte vara begränsade till storbankerna. Om konsumenter i högre utsträckning var beredda att byta bank skulle detta sannolikt bidra till att de genomsnittliga bolåneräntorna sjönk”.

Att bruttomarginalen ökade förklaras av att bankernas finansieringskostnad minskade i en större omfattning än utlåningsräntan.

Lägre finansieringskostnader för bankerna förklaras i sin tur av fallande marknadsräntor, skriver FI i ett pressmeddelande.

Finansinspektionen betonar vidare att de kostnader som tuffare regleringar efter finanskrisen medfört endast kan förklara en del av bankernas kraftigt tilltagande bruttomarginaler.

Regleringarna – däribland högre riskvikter för bolån och en aktivering av den så kallade kontracykliska kapitalbufferten – ökar bankernas kapitalkostnad. Bankerna har således incitament att öka bruttomarginalen på bolån för att behålla tidigare avkastningsnivåer.

”FI beräknar att de införda regleringarna innebär en ökning av bankernas kapitalkostnad för bolån motsvarande 40-50 räntepunkter på utlåningsräntan. Det betyder att bara en del av den kraftiga ökningen av bankernas bruttomarginal sedan 2010-2011 kan förklaras av ökade kostnader för bankerna genom nya regleringar”, skriver Finansinspektionen. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer