1515
Annons

FI: Amorteringskrav väntas inte påverka omsättningen

Det skärpta amorteringskravet har lett till en förskjutning av omsättningen på bostäder till januari-februari, med en lägre omsättning sedan i mars-april. Totalt sett har däremot omsättningen på bostadsmarknaden hittills i år varit hög och det skärpta amorteringskravet väntas inte påverka omsättningen på sikt. 

Det säger Finansinspektionens chefsekonom Henrik Braconier till Nyhetsbyrån Direkt. 

Foto:Anders Wiklund/TT

"Vi har sett att omsättningen gick upp ganska kraftigt innan kravet infördes, sedan sjönk den månaderna efter. Vi har sett en förskjutning av omsättningen, men totalt sett under årets fyra första månader är omsättningen hög jämfört med de senaste åren", säger han.

Han säger att det första amorteringskravet inte ledde till någon minskning på sikt av omsättningen på bostadsmarknaden och att FI bedömer att inte heller det skärpta amorteringskravet kommer att göra det.

"Gissningen är att vi kommer tillbaka till samma nivå. Det är relativt få som omfattas av det här skärpta kravet, det förra kravet omfattade klart fler", säger Henrik Braconier.

Han upprepar att FI:s bedömning är att det skärpta amorteringskravet kommer att leda till att bostadspriserna blir 1,5 procent lägre än de annars skulle ha varit.

"Vi har inte sett någon tydlig priseffekt ännu, men vi bedömer att det kommer att ha en prisdämpande effekt", säger han.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?