I de tre regionerna införs nu särskilda allmänna råd.
”De senaste veckorna har vi sett en ökning av antalet bekräftade fall i Stockholm. Vi har inte sett några tecken på att den minskar”, säger Maria Rotzén Östlund, tillförordnad smittskyddsläkare i region Stockholm och tillägger:
”Vi vill inte hamna där vi var i våras.”
På presskonferensen får Folkhälsomyndigheten frågan om myndigheten uppmanar till ägare av till exempel gym, butiker och liknande i de berörda länen att stänga sina verksamheter för att inte locka dit besökare.
”Vi har inte gått så långt som att vi säger att man måste stänga, men vi har varit väldigt tydliga med att man måste anpassa sin verksamhet för att inte trängsel ska uppstå”, säger Anders Tegnell.
Trots att fler regioner nu har fått särskilda riktlinjer är det fortsatt inte aktuellt med nationella riktlinjer, berättar Anders Tegnell.
”Vi tycker att det är rätt bra att jobba på det här sättet och trycka på extra i de regioner som har ett extra stort behov av att få ett stort genomslag. Men vi får utvärdera det efteråt”, säger han.
Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen, berättar att man förra veckan såg en väldigt dramatisk ökning av smittade – som nu fortsätter.
”Vi ser det i hela vår region, i alla åldersgrupper”, säger han.
Man har också börjat notera fler fall inom vården, äldreboenden och hemtjänst.
”Det är en oroande utveckling”, säger han.
Sju nya dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten.
Därmed har totalt 5 934 smittade avlidit i landet.
Sammanlagt har 121 167 personer bekräftats smittade av covid-19 i Sverige.
”Tyvärr fortsätter vi den tuffa hösten med ett snabbt ökande antal fall över stora delar av världen”, säger statsepidemiolog Anders Tegnell på dagens pressträff.
Framför allt är det Europa som är epicentrum för smittspridningen för tillfället, men även USA är hårt drabbat.
”Vi i Norden klarar oss något bättre än vad man gör i andra delar av Europa. Men Östeuropa som klarade sig ganska lindrigt undan i våras har nu drabbats väldigt hårt.”
I Sverige provtas nu ungefär 160.000 personer per vecka. Andelen av de som provtas som är positiva har ökat till drygt fem procent, från att tidigare ha legat mellan tre och fyra procent.
”Det tyder på att vi har en ökande smittspridning i samhället”, säger Anders Tegnell.
Antalet iva-vårdade och avlidna ligger dock kvar på relativt låga nivåer, vilket enligt Anders Tegnell tyder på att vi lyckats skydda de äldre bra.