1515
Annons

FHM skärper råden i Stockholm med flera regioner: ”Oroande utveckling”

Folkhälsomyndigheten skärper råden i Stockholm, Västra Götaland och Östergötland på grund av ökad smittspridning.

Det framkom vid dagens pressträff om coronaläget i landet.

Foto:Ali Lorestani/TT, Ali Lorestani/TT, Ali Lorestani/TT

I de tre regionerna införs nu särskilda allmänna råd.

”De senaste veckorna har vi sett en ökning av antalet bekräftade fall i Stockholm. Vi har inte sett några tecken på att den minskar”, säger Maria Rotzén Östlund, tillförordnad smittskyddsläkare i region Stockholm och tillägger:

”Vi vill inte hamna där vi var i våras.”

På presskonferensen får Folkhälsomyndigheten frågan om myndigheten uppmanar till ägare av till exempel gym, butiker och liknande i de berörda länen att stänga sina verksamheter för att inte locka dit besökare.

”Vi har inte gått så långt som att vi säger att man måste stänga, men vi har varit väldigt tydliga med att man måste anpassa sin verksamhet för att inte trängsel ska uppstå”, säger Anders Tegnell.

Trots att fler regioner nu har fått särskilda riktlinjer är det fortsatt inte aktuellt med nationella riktlinjer, berättar Anders Tegnell.

”Vi tycker att det är rätt bra att jobba på det här sättet och trycka på extra i de regioner som har ett extra stort behov av att få ett stort genomslag. Men vi får utvärdera det efteråt”, säger han.

Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen, berättar att man förra veckan såg en väldigt dramatisk ökning av smittade – som nu fortsätter.

”Vi ser det i hela vår region, i alla åldersgrupper”, säger han.

Man har också börjat notera fler fall inom vården, äldreboenden och hemtjänst.

”Det är en oroande utveckling”, säger han. 

Sju nya dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten.

Därmed har totalt 5 934 smittade avlidit i landet.

Sammanlagt har 121 167 personer bekräftats smittade av covid-19 i Sverige.

”Tyvärr fortsätter vi den tuffa hösten med ett snabbt ökande antal fall över stora delar av världen”, säger statsepidemiolog Anders Tegnell på dagens pressträff.

Framför allt är det Europa som är epicentrum för smittspridningen för tillfället, men även USA är hårt drabbat.

”Vi i Norden klarar oss något bättre än vad man gör i andra delar av Europa. Men Östeuropa som klarade sig ganska lindrigt undan i våras har nu drabbats väldigt hårt.”

I Sverige provtas nu ungefär 160.000 personer per vecka. Andelen av de som provtas som är positiva har ökat till drygt fem procent, från att tidigare ha legat mellan tre och fyra procent.

”Det tyder på att vi har en ökande smittspridning i samhället”, säger Anders Tegnell.

Antalet iva-vårdade och avlidna ligger dock kvar på relativt låga nivåer, vilket enligt Anders Tegnell tyder på att vi lyckats skydda de äldre bra.

 


Innehåll från FolksamAnnons

Ny smartare bilförsäkring anpassas till framtidens bilkörning

Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam.
Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam.

Dagens bilar utvecklas och blir allt säkrare. I takt med det förändras även bilförsäkringarna. Istället för att sätta premien utifrån från vem som äger bilen, kommer framtidens försäkring allt mer baseras på bilens säkerhetsutrustning.

Läs mer om Folksam bilförsäkring 

Bilarna har i dag blivit både smartare och säkrare. Bland annat är det vanligt med aktiva säkerhetssystem – till exempel autobroms, döda-vinkel-varnare och allt mer sofistikerad parkeringsassistans. Tillsammans förebygger dessa olyckor och kompenserar misstag från föraren. I framtiden kommer bilarna dessutom att bli ännu smartare och data från bilarna kommer bli en integrerad del i försäkringserbjudandet. 

– I den här nya verkligheten blir det allt mer ointressant och trubbigt att prissätta bilförsäkringen efter ägarens ålder och bilens effekt. Det är betydligt mer relevant att utgå från hur bilen används, bilens utrustning och i förlängningen även bilmodellens skadehistorik, säger Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam. 

Denna nya typ av försäkring som baseras på bilens säkerhetsutrustning är både transparent och bekymmersfri för kunden. Den stödjer också hållbara mobilitetslösningar med bildelning och bilpooler.  

– I framtiden tror vi att den kommer bli ett bra komplement till den traditionella bilförsäkringen tillsammans med en tredje kategori av bilförsäkring som skräddarsys efter varje användare, exempelvis ”pay as you drive”. För oss är det viktigt att vi även i framtiden kan erbjuda olika typer av försäkringar som tillgodoser alla kunders behov. 

Samarbetar med Volvo Cars

Redan i dag har Folksam ett unikt samarbete med Volvo Cars där en förmånlig och miljömärkt bilförsäkring från Folksam ingår i bilens pris när man köper en elbil online. Det gäller helelektriska XC40 och deras första renodlade elbil, C40 Recharge. 

– Det innebär att vi ger kunderna en bra och prisvärd bilförsäkring som en integrerad del av bilen. Den integrerade försäkringen och det fasta priset gör bilköpet enklare och kostnaden mer transparent, säger Josef Halldelius.

– I och med att Volvo Cars onlineförsäljning är en ny satsning, har vi kunnat bygga upp denna nya försäkringsmodell helt från grunden – en anpassad gruppförsäkringslösning till ett fast pris och som är helt oberoende av vem som kör bilen, säger Josef Halldelius. 

Försäkringen är dessutom märkt med Bra Miljöval enligt Naturskyddsföreningens högt ställda kriterier. 

– Vi är det enda stora försäkringsbolag som har miljömärkta bilförsäkringar. Det innebär bland annat att kunderna kan vara säkra på att vi använder miljövänliga material vid reparationer och att vi ställer höga krav på våra leverantörer och på våra egna investeringar. 

Höga ambitioner 

Folksams ambitioner vad gäller hållbarhet rimmar dessutom väl med Volvo Cars. Bland annat har Volvo Cars som plan att bli ett helt renodlat elbilsföretag vid 2030. 

Folksam och Volvo Cars delar också visionen att den bästa olyckan är den som aldrig sker och båda företagen jobbar aktivt för detta, bland annat genom forskning.  

– Vi samlar hela tiden in nya insikter och data som kan hjälpa oss i vår strävan att förebygga och minska antalet olyckor, säger Josef Halldelius.

Läs mer om Folksam bilförsäkring 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Folksam och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?