FHM:s nya scenario: Smittspridningen kan nå kulmen i december

Statsminister Stefan Löfven, socialminister Lena Hallengren, Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson och avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, Karin Tegmark Wisell höll på torsdagen en digital pressträff.

Foto:Björn Larsson Rosvall /TT

Smittspridningen i Sverige kan komma att nå en topp i mitten av december. Det konstaterar Folkhälsomyndigheten i en ny bedömning.

Scenariot baseras på de inrapporterade covid-fallen mellan den 24 augusti och den 6 november. Det gäller för samtliga åldersgrupper i Sverige, och sträcker sig fram till mars nästa år.

Scenariot ska användas av hälso- och sjukvården och övriga samhället för att kunna ta höjd för och vidta nödvändiga åtgärder, enligt Folkhälsomyndigheten.

”Smittspridningen har ökat sedan halvannan månad tillbaka. Vi har en vändning att vänta, den väntas utifrån scenariot om två–två och en halv vecka. Men smittspridningen är kvar långt in på nya året”, säger Johan Carlson, Folkhälsomyndighetens generaldirektör på en digital pressträff.

Regeringen ger nu Folkhälsomyndigheten i uppdrag att löpande uppdatera sina scenarier för smittspridning, enligt statsminister Stefan Löfven (S).

”De ska sträcka sig tre månader framöver och uppdateras varannan månad”, säger Löfven.

Dessutom ska Socialstyrelsen och länsstyrelserna förbereda sig utifrån Folkhälsomyndighetens scenarier.

”Socialstyrelsen och Länsstyrelsen får i uppdrag att ta fram förslag på insatser som kan behövas och bli aktuella i olika scenarier”, säger Stefan Löfven.

Stefan Löfven passar även på att påminna om ”siffran åtta”.

”Det bör helt enkelt inte förekomma några sociala situationer nu med fler än åtta”, säger han.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?