1515
Annons

FHM:s nya scenario: Smittspridningen kan nå kulmen i december

Statsminister Stefan Löfven, socialminister Lena Hallengren, Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson och avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, Karin Tegmark Wisell höll på torsdagen en digital pressträff.

Foto:Björn Larsson Rosvall /TT

Smittspridningen i Sverige kan komma att nå en topp i mitten av december. Det konstaterar Folkhälsomyndigheten i en ny bedömning.

Scenariot baseras på de inrapporterade covid-fallen mellan den 24 augusti och den 6 november. Det gäller för samtliga åldersgrupper i Sverige, och sträcker sig fram till mars nästa år.

Scenariot ska användas av hälso- och sjukvården och övriga samhället för att kunna ta höjd för och vidta nödvändiga åtgärder, enligt Folkhälsomyndigheten.

”Smittspridningen har ökat sedan halvannan månad tillbaka. Vi har en vändning att vänta, den väntas utifrån scenariot om två–två och en halv vecka. Men smittspridningen är kvar långt in på nya året”, säger Johan Carlson, Folkhälsomyndighetens generaldirektör på en digital pressträff.

Regeringen ger nu Folkhälsomyndigheten i uppdrag att löpande uppdatera sina scenarier för smittspridning, enligt statsminister Stefan Löfven (S).

”De ska sträcka sig tre månader framöver och uppdateras varannan månad”, säger Löfven.

Dessutom ska Socialstyrelsen och länsstyrelserna förbereda sig utifrån Folkhälsomyndighetens scenarier.

”Socialstyrelsen och Länsstyrelsen får i uppdrag att ta fram förslag på insatser som kan behövas och bli aktuella i olika scenarier”, säger Stefan Löfven.

Stefan Löfven passar även på att påminna om ”siffran åtta”.

”Det bör helt enkelt inte förekomma några sociala situationer nu med fler än åtta”, säger han.


Nu är covid-19 inte längre samhällsfarlig

Inga mer krav på smittspårning och karantän. Från och med i dag fredag avskaffas pandemilagen, och covid-19 klassas inte längre som en allmänfarlig sjukdom.

Foto:Paul Wennerholm/TT

Det må vara första april, men det är inget skämt. Lagen om särskilda begränsningar för att förhindra spridning av sjukdomen covid-19, mer känd som pandemilagen, har upphört att gälla. Covid-19 klassas numera inte heller som en allmänfarlig eller samhällsfarlig sjukdom.

Beslutet, som fattades av riksdagen förra onsdagen, börjar gälla från och med i dag den 1 april.

”Det här är tack vare den goda vaccinationstäckningen som skyddar mot allvarlig sjukdom. Då ser vi inte längre att den ska klassas som allmänfarlig, för att den inte påverkar samhället på samma sätt”, säger Sara Byfors, biträdande avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

Enligt henne gör myndigheten bedömningen att de inte kommer att behöva ta tillbaka klassificeringen som samhällsfarlig.

”Om det inte uppstår en ny variant där vaccinen inte har effekt mot allvarlig sjukdom och där vi har en annan sjukdomsbild.”

Men att pandemilagen slopas och klassificeringen ändras innebär inte att covid-19 försvinner. Det pågår fortfarande en pandemi, påpekar Sara Byfors.

”Därför är en grundläggande rekommendation att man ska fortsätta att stanna hemma om man är sjuk, för att inte sprida covid eller vad det kan vara för sjukdom.”

Sjukdomen räknas också alltjämt som anmälningspliktig, vilket innebär att sjukvården måste anmäla alla konstaterade fall till den regionala smittskyddsläkaren och Folkhälsomyndigheten.

Inom vård och omsorg måste covid-19 fortfarande också smittspåras, enligt beslut från Folkhälsomyndigheten.

”Det måste finnas en smittspårning inom vården och äldreomsorgen, där det finns individer som har en risk för allvarlig sjukdom av covid-19. Det är fortsatt viktigt att inte sjukdomen kommer in i sjukvården”, säger Sara Byfors.

Pandemilagen, som trädde i kraft den 10 januari förra året, gav regeringen befogenheter att själv besluta eller överlåta myndigheter att besluta om särskilda begränsningar för att förhindra smittspridningen av covid-19. I normala fall ska sådana beslut fattas av riksdagen.

Förra sommaren tillsatte regeringen en utredning om en ny smittskyddslag, bättre anpassad för framtida pandemier. De slutliga förslagen ska slutredovisas den 31 augusti 2023.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?