FHM om sportlovet: Ställ in resor som inte kan göras smittsäkra

Folkhälsomyndigheten fortsätter att se med oro på virusutvecklingen och uppmanar till stor försiktighet under sportlovet.

”Känner man sig inte trygg i att det går att genomföra resan på ett smittsäkert sätt avråder vi bestämt från att man genomför en sådan resa”, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Foto:Naina Helén Jåma/TT

Den nedgång som synts under ett antal veckor är bruten – inte bara i Sverige utan på global nivå, säger Anders Tegnell under torsdagens myndighetsgemensamma pressträff.

Det är ett orosmoment, konstaterar han, och lägger till att det finns antydan till samma utveckling även på EU-nivå.

”Nu börjar det vända upp igen. Det är uppenbart att vi har en besvärlig situation med stora risker de närmaste veckorna.” 

Med anledning av sportlovet som pågår i en del av landets kommuner så uppmanar Tegnell återigen sportlovsfirare att resa säkert och undvika nya kontakter.

”Det är viktigt att de genomförts på ett smittsäkert sätt”, säger han och fortsätter:

”Du måste tänka på att du måste kunna isolera dig om du blir sjuk.”

Utöver det ska man agera som om man vore i sin hemkommun – skapa inga nya kontakter och undvik trängsel, understryker Tegnell.

”Känner man sig inte trygg i att det går att genomföra resan på ett smittsäkert sätt avråder vi bestämt från att man genomför en sådan resa.”

Han påminner även om vad som gäller för personer som återvänder till Sverige efter en utlandsresa – man ska testa sig direkt när man kommer hem, och återigen på dag fem.

”Det är viktigt att också hålla sig hemma de första sju dagarna, eftersom det första testet inte kan garantera att du inte har smittats utomlands, säger Anders Tegnell. 

Ytterligare fem dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats i Sverige och nu har totalt 12.798 smittade personer avlidit i landet.

Sammanlagt har 652.465 personer i Sverige bekräftats smittade av covid-19.

Hittills har 454.996 personer fått åtminstone en dos coronavaccin, rapporterar myndigheten. Det motsvarar 5,5 procent av den vuxna befolkningen. Av dem har 235.275 personer fått två doser, vilket motsvarar 2,9 procent av befolkningen.

De olika vaccinationsfaserna kommer gå omlott och är beroende av den takt som vaccinet levereras till Sverige, understryker Anders Tegnell.

De nytillkomna dödsfallen i myndighetens statistik har i de flesta fall inträffat flera dagar tidigare, och de dödsfall som inträffat i närtid finns inte med på grund av eftersläpning i rapporteringen. Detta innebär att den dagliga uppdateringen visar inrapporterade dödstal, inte dödstalet för just den dagen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Orange CyberdefenseAnnons

Gartner utser Orange Cyberdefense till ledande europeisk leverantör av cybersäkerhetstjänster

Idag driver vi affärer online och företag som önskar öka sin försäljning tittar primärt på digitala expanderingsmöjligheter. I takt med att digitaliseringen utvecklas blir företagen allt mer sårbara för cyberkriminalitet och med det kommer krav på riskmedvetenhet och en solid säkerhetsmiljö. 

Sverige ligger långt fram inom digitalisering men är inte lika bra på att hantera säkerheten kring digitaliseringen. Allt mer digitaliseras och det sker i snabb takt. För att skapa en optimal säkerhetsmiljö kring det nya digitala krävs att frågan lyfts till ledningsnivå för att sätta strategier kring information- och cybersäkerhet inom företaget. 

– Som ett steg närmre att lyfta upp hur viktig säkerheten är kring en allt mer digitaliserad värld har Regeringen bland annat startat ett cybersäkerhetscentrum. Samtidigt krävs det att företagen tar sin cybersäkerhet på allvar och börjar se över vad de faktiskt behöver eftersom hot och behov ser väldigt olika ut, säger Leif Gyllenberg, VD för Orange Cyberdefense Sweden.  

Ett stort erkännande från Gartner 

Orange Cyberdefense Sweden (OCD) har en hög teknisk kompetens internt och har kunnat ligga långt fram inom teknisk utveckling och innovation. Det har gett effekt och Gartner, världsledande kring informationsteknisk forskning och rådgivning, erkänner Orange Cyberdefense som en ledande europeisk leverantör av cybersäkerhetstjänster i en ny rapport, ett stort erkännande och en kvalitetsstämpel. De områden där Orange Cyberdefense rankas som en toppleverantör är segmentet Incident Response, Managed Detection and Response (MDR) och Managed Security Services (MSS).

– Threat Intelligence och forskning kring olika säkerhetshot är det som driver oss och att få denna kvalitetsstämpel från Gartner är ett kvitto på att vi det vi erbjuder våra kunder är en djup tillgång till information och förståelse för aktuella och nya hot, säger Leif Gyllenberg.

I dagens läge är förståelsen och analys av cyberhot i vår omvärld, en helt avgörande faktor i det proaktiva säkerhetsarbetet.

Hjälper kunden att förstå hotbilden

För att förstå den unika hotbilden och på vilket sätt en verksamhet är sårbar börjar OCD med att förutse och identifiera en hotbild genom att analysera den stora mängd information som flödar genom verksamhetens världsomspännande nätverk. Därefter formas skydd som förhåller sig till hotbilden och som uppdateras då denna förändras. Dessvärre är det så att de allra flesta företag kommer utsättas för intrång, trots en god nivå av skydd. Det är då avgörande att ha en strategi för hur man begränsar skadan, snabbt analyserar eventuell förlust och kommer tillbaka om ett intrång skett. Leif Gyllenberg beskriver det som att ha en försäkring, händer något så finns OCD där för att hjälpa kunden komma tillbaka.

Bygger ett säkrare digitalt samhälle

– Vår vision är att hjälpa till att säkra det digitala samhället och därigenom bidra till att skapa en säkrare värld. Vi tittar på hur vi kan stimulera utvecklingen på ett säkert sätt och vårt fokus är att våra kunder ska ha säkerhet på rätt nivå utifrån deras hotbild och på så sätt bidra till att bygga ett säkrare digitalt samhälle, avslutar Leif Gyllenberg.

orangecyberdefense.com

Mer från Orange Cyberdefense

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Orange Cyberdefense och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?