1515

Fettsugande nanoteknik bakom sminkrevolution från Örebro

ÖREBRO.
Det tuffaste men samtidigt det bästa året. Kontrasternas 2020 tog Lina Ivarsson och hennes hudvårdsföretag Palina med på en resa som nu fortsätter ut på export i Europa.

Lina Ivarsson tog hjälp av Uppsalaforskare för att ta fram sitt puder.
Lina Ivarsson tog hjälp av Uppsalaforskare för att ta fram sitt puder.Foto:Ida Thunberg

Det är februari 2020, bara några veckor innan pandemin slår klorna i Sverige på allvar. Lina Ivarsson kliver upp på galascenen i Stockholm och tar emot publikens jubel efter att Palinas puderprodukt Prowder mottagit priset för Årets basprodukt vid branschgalan Daisy Beauty Awards. 

Förutom det prestigefyllda priset öppnar Örebrobaserade Palina också sitt första egna Stockholmskontor i samma veva – bara för att kort därefter stänga ner det igen, säga upp den nya försäljningschefen och permittera övrig personal. Men trots pandemin fortsätter Prowder – ett puder som verkligen sticker ut i sin bransch – att skapa nya rubriker inom skönhetsjournalistiken och bland influencers.

Bakom allting står Lina Ivarsson, grundaren av Palina. Hon är make up-artist i grunden, men hon kände att hon saknade hudvårdande smink när hon arbetade och bestämde sig för att skapa sitt eget märke. Första Palina-produkten släpptes 2010, efter ett gediget arbete där Lina Ivarsson studerat ingrediensteknologi och noggrant letat efter rätt fabriker runt om i Europa som kunde tillverka produkterna.

Palina har sedan dess byggt upp en självklar plats på den svenska skönhetskartan, med produkter som foundations, ögonskuggor, mascara och mycket mer. Via gemensamma kontakter fick Lina Ivarsson år 2019 kontakt med ett svenskt forskarteam i Uppsala som hade tagit fram ett helt nytt material – upsalite.

”Från början var det till läkemedelsbranschen men de insåg att egenskaperna i materialet skulle passa även i kosmetikbranschen”, säger Lina Ivarsson.

Maria Strömme, forskare i nanoteknik, är den som tillsammans med sitt team tagit fram upsalite.

”Det är världens mest absorberande material, det är som små mikrosvampar som absorberar fett”.

Foto:Ida Thunberg

Vid första mötet fick Lina Ivarsson testa ämnet på huden, och hon visste direkt att hon ville ta fram en basprodukt för huden med upsalite som huvudingrediens.

”Mitt mod och entreprenörskap visade sig verkligen när vi gjorde Prowder. Det var något helt nytt som aldrig hade gjorts tidigare. Jag blev till och med avrådd av en av mina ekonomiska rådgivare, men jag gick stenhårt på min magkänsla och övertygelse”.

Eftersom Uppsalaforskarna redan hade gjort rigorösa tester på upsalite gick processen från idé till färdig produkt ovanligt snabbt. Ett år senare hade en av Palinas fabriker i Italien tagit fram Prowder efter Lina Ivarssons recept.

”Det är det största som har hänt modern ingrediensteknologi inom kosmetik, skulle jag säga. Tidigare fanns bara tre olika basingredienser som man har hållit sig till de senaste 150 åren. Att vi – ett litet bolag från Örebro – har kunnat lansera denna nya produkt är jag väldigt stolt över.”

Produkten är ett puder som tack vare sin absorberingsförmåga ofta används som sista steg i make up:en för att fixera basen i ansiktet, alternativt ensamt som ett mattande puder.

”Det blev vår snabbast säljande produkt någonsin. Redan efter tre månader fick vi starta en ny produktion”, säger Lina Ivarsson.

Så slog pandemin till, och allt gick från galayra till ovisshet på bara några veckor. Den planerade satsningen i Stockholm lades på is och omsättningen sjönk.

”Vår främsta försäljningskanal är salonger, och där var det ju många som stängde ner eller drog ner sina öppettider. Och det blev ju betydligt färre sminkningar för bröllop och fester.”

Lina Ivarsson permitterade personal och tvingades börja fundera på om hennes livsverk skulle klara krisen.

”Jag har lagt alla mina privata besparingar i Palina. Att misslyckas har aldrig varit ett alternativ. Men nu var det omöjligt att veta hur det skulle gå.”

Men efter en tid började ändå webbförsäljningen öka, och hyllningarna av Prowder fortsatte. Lina Ivarsson utsågs till Årets företagare i Örebro län, och försäljningschefen i Stockholm återanställdes. I slutet av året kontaktades Palina av den tyska skönhetsjätten Parfumdreams.com, en webshop som finns i 18 länder.

”Jag har velat ta Palina på export länge men jag har medvetet hållit på det. Vi har velat växa organiskt och jag har inte känt att jag har varit redo tidigare.”

Nu skickade hon produkter till Tyskland, som testades av bland annat anhöriga till Parfumdreams vd.

”De hade sagt att våra produkter var de bästa de hade testat, och därmed var det klart. De köpte in hela kollektionen och den började säljas i mars i år.”

Att Palinas produkter redan hade genomgått alla adekvata tester för att få säljas i hela EU underlättade förstås processen. Nu skickas varor regelbundet till webbshopens centrallager i Tyskland, och Lina Ivarsson har planer på att påbörja export även till andra länder.

”Jag är jättetacksam att så mycket positivt ändå har hänt under det här märkliga året. Visst, omsättningen sjönk och blev tre-fyra miljoner lägre än estimerat 2020 men Palina finns kvar och vi har fått oerhört mycket positivt med oss också”, säger Lina Ivarsson.

”Nu försöker jag att se framåt och se vilka knappar vi kan trycka på härnäst för att fortsätta resan.”

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?