Annons

"Feta katter" har redan tjänat in en arbetares årslön

Brittiska börs-vd:ar har tjänat in en arbetares årsinkomst vid lunchtid på onsdagen. De svenska toppcheferna får jobba en vecka innan de uppnår samma.

Bild:Colourbox

På onsdagen inträffar "Fat cat wednesday" i Storbritannien, det vill säga dagen då de hundra största börsbolagens vd:ar har tjänat in en genomsnittlig brittisk årsinkomst. The Guardian skriver om dagen som tankesmedjan The High Pay Centre har räknat fram.

Enligt tankesmedjan tjänar börs-vd:arna nu 129 gånger mer än sina anställda. Vd:arna har i snitt en timlön på över 1.000 brittiska pund i timmen, motsvarande drygt 11.000 kronor. Det innebär att det bara tar två och en halv arbetsdagar för dem att tjäna lika mycket som en arbetare tjänar på ett år.

Tankesmedjan antar i sin beräkning att topp-vd:arna arbetar 12 timmar om dagen varje vardag och dessutom tre helger i månaden. De tjänar i genomsnitt över 60 miljoner kronor per år.

De högsta chefernas löner har ökat kraftigt i Storbritannien de senaste åren samtidigt som den genomsnittliga arbetaren har sett sin köpkraft minska, skriver The Guardian.

"Tanken med vår nyårskalkyl är inte att göra det svårare att återvända till jobbet än vad det redan är. Men 'Fat cat wednesday' är en viktig påminnelse om att det fortfarande finns problem med det orättvisa lönegapet i Storbritannien", säger High Pay Centres direktör Stefan Stern till tidningen.

I Sverige jämför LO årligen den genomsnittliga inkomsten för de 50 största bolagens vd:ar med en genomsnittlig industriarbetarlön. 2014 motsvarade en vd-lön 54 industriarbetares löner.

Om en svensk vd jobbar lika mycket som en brittisk tar det drygt fem dagar för henne eller honom att tjäna in en arbetares årslön.

En arbetare däremot får jobba hela livet – och kommer ändå inte upp till en vd:s årslön, enligt LO:s senaste rapport om makteliten.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?