100 Gasellföretagare samlades på tisdagskvällen för att hylla länens Gasellvinnare, och delta i det festliga firandet på Nöjesfabriken i Karlstad.
Kvällen leds av Andreas Johansson, debattredaktör Dagens industri, och Anna Ekelund, nyhetschef, Dagens industri och programledare på Di TV.
Gästerna får veta vilka de tuffa kriterierna är för Di Gasell; bland annat organisk tillväxt med lönsamhet och en omsättning på minst tio miljoner kronor. I år har antalet Gasellföretag förvisso minskat, men trots pandemin har ändå 657 företag blivit Gaseller i år.
”Ni har lyckats växa under den här extremt tuffa perioden”, säger Anna Ekelund från scenen.
Gasellföretagarna i Värmland, Örebro och Västmanland får också veta att de totalt har skapat 561 arbetstillfällen.
”Det är de små och medelstora företagen som driver Sverige framåt”, säger Andreas Johansson.
Kathrine Löfberg är kvällens första gäst. För 115 år sedan startade hennes farfars far Löfbergs, som sedan dess har varit en självklar punkt på den svenska och internationella kaffekartan. Den 1 juli 2021 invigdes ett nytt kafferosteri i Karlstad, vilket är den största investeringen i företagets historia.
”Karlstad och Värmland är vår själ och vårt hjärta, det är vårt hem. När vi fortsätter att växa både i Sverige och utomlands gynnar det många fler än oss själva och det känns förstås väldigt roligt att kunna bidra till det”, säger Kathrine Löfberg.
Anders Kjällström, vd för Branäsgruppen, var kvällens andra gäst och han berättade om de tuffa pandemiåren.
”Jag är inne på mitt 22:a år och 2019-2020 var första gången vi hade röda siffror”.
Ännu jobbigare var de hot som flera ur personalen tvingades motta, på grund av att de jobbade i en miljö som under en period nästan blev synonym med smittspridning i vissas ögon.
”Det var riktigt tufft”.
Men trots de jobbiga åren ser Branäsgruppen redan en tydlig ljusning. Man har investerat för runt 70 miljoner kronor de senaste två åren, och ser att man fått många nya gäster som tidigare inte valt skidbacken som sin semester.
Anders Kjällström avslutar med att dela med sig av ett råd till Gasellföretagarna i publiken.
”Man måste ha roligt på jobbet. Jag har haft skoj nästan varje dag i 22 år.”
Gasellgalans självklara höjdpunkt är förstås när vinnarna avslöjas. Segrare i Värmland är Stodene Markarbeten i Karlstad. Ägaren Anders Nybakk jublar från scenen, förstås över priset men också över kvällen som han känner har varit mycket inspirerande och givande.
”Det är skitkul att vara här!”
Örebro läns Gasellvinnare blev Infracon med säte i Örebro. Grundaren och ägaren Jonas Sjöström har på bara några år växt från noll till omkring 350 miljoner i omsättning.
”Jag tror det är jätteviktigt att hålla fokus – att alltid ha koll på vad som är kärnan i verksamheten.”
I Västmanland vann städföretaget Proffas från Västerås. Grundarna och ägarna Attila Farkas och Keihan Darvishi får stora applåder när de berättar om sin resa från utsatta områden med kriminaliteten runt hörnet till att i dag driva ett Gasellvinnande företag som sysselsätter 60 personer varav många med utrikesbakgrund.
”Målet framåt är att fortsätta att ge individen en chans och fortsätta växa. Varför inte bli bäst i Sverige!”
