1515

Feststämning i Karlstad när nya Gasellvinnare korades

KARLSTAD. När Värmland bjuder upp till fest – ja då blir det rejält kalas!

Gasellturnén anlände till Karlstad, och det var dags att hylla de mest snabbväxande företagen i Värmland, Örebro och Västmanlands län.

Dagens industris nyhetschef Anna Ekelund, till vänster, och debattredaktör Andreas Johansson, längst till höger, grattar länsvinnarna Infracon och grundaren Jonas Sjöström, Proffas i Mälardalen och grundaren Attila Farkas samt Stodene Markarbeten AB och grundaren Anders Nybakk.
Dagens industris nyhetschef Anna Ekelund, till vänster, och debattredaktör Andreas Johansson, längst till höger, grattar länsvinnarna Infracon och grundaren Jonas Sjöström, Proffas i Mälardalen och grundaren Attila Farkas samt Stodene Markarbeten AB och grundaren Anders Nybakk.Foto:Pax Engström Nyström
Andreas Johansson och Daniel Hedengran från Aros Kapital presenterar vinnaren i Värmlands län.
Andreas Johansson och Daniel Hedengran från Aros Kapital presenterar vinnaren i Värmlands län.Foto:Pax Engström Nyström

100 Gasellföretagare samlades på tisdagskvällen för att hylla länens Gasellvinnare, och delta i det festliga firandet på Nöjesfabriken i Karlstad.

Kvällen leds av Andreas Johansson, debattredaktör Dagens industri, och Anna Ekelund, nyhetschef, Dagens industri och programledare på Di TV.

Gästerna får veta vilka de tuffa kriterierna är för Di Gasell; bland annat organisk tillväxt med lönsamhet och en omsättning på minst tio miljoner kronor. I år har antalet Gasellföretag förvisso minskat, men trots pandemin har ändå 657 företag blivit Gaseller i år.

”Ni har lyckats växa under den här extremt tuffa perioden”, säger Anna Ekelund från scenen.

Gasellföretagarna i Värmland, Örebro och Västmanland får också veta att de totalt har skapat 561 arbetstillfällen.

”Det är de små och medelstora företagen som driver Sverige framåt”, säger Andreas Johansson.

Kathrine Löfberg är kvällens första gäst. För 115 år sedan startade hennes farfars far Löfbergs, som sedan dess har varit en självklar punkt på den svenska och internationella kaffekartan. Den 1 juli 2021 invigdes ett nytt kafferosteri i Karlstad, vilket är den största investeringen i företagets historia.

”Karlstad och Värmland är vår själ och vårt hjärta, det är vårt hem. När vi fortsätter att växa både i Sverige och utomlands gynnar det många fler än oss själva och det känns förstås väldigt roligt att kunna bidra till det”, säger Kathrine Löfberg.

Anders Kjällström, vd för Branäsgruppen, var kvällens andra gäst och han berättade om de tuffa pandemiåren.

”Jag är inne på mitt 22:a år och 2019-2020 var första gången vi hade röda siffror”.

Ännu jobbigare var de hot som flera ur personalen tvingades motta, på grund av att de jobbade i en miljö som under en period nästan blev synonym med smittspridning i vissas ögon.

”Det var riktigt tufft”.

Men trots de jobbiga åren ser Branäsgruppen redan en tydlig ljusning. Man har investerat för runt 70 miljoner kronor de senaste två åren, och ser att man fått många nya gäster som tidigare inte valt skidbacken som sin semester.

Anders Kjällström avslutar med att dela med sig av ett råd till Gasellföretagarna i publiken.

”Man måste ha roligt på jobbet. Jag har haft skoj nästan varje dag i 22 år.”

Gasellgalans självklara höjdpunkt är förstås när vinnarna avslöjas. Segrare i Värmland är Stodene Markarbeten i Karlstad. Ägaren Anders Nybakk jublar från scenen, förstås över priset men också över kvällen som han känner har varit mycket inspirerande och givande.

”Det är skitkul att vara här!”

Örebro läns Gasellvinnare blev Infracon med säte i Örebro. Grundaren och ägaren Jonas Sjöström har på bara några år växt från noll till omkring 350 miljoner i omsättning.

”Jag tror det är jätteviktigt att hålla fokus – att alltid ha koll på vad som är kärnan i verksamheten.”

I Västmanland vann städföretaget Proffas från Västerås. Grundarna och ägarna Attila Farkas och Keihan Darvishi får stora applåder när de berättar om sin resa från utsatta områden med kriminaliteten runt hörnet till att i dag driva ett Gasellvinnande företag som sysselsätter 60 personer varav många med utrikesbakgrund.

”Målet framåt är att fortsätta att ge individen en chans och fortsätta växa. Varför inte bli bäst i Sverige!”

Proffas i Mälardalen, representerade av Attila Farkas och Keihan Darvishi.
Proffas i Mälardalen, representerade av Attila Farkas och Keihan Darvishi.Foto:Pax Engström Nyström

 


Innehåll från SJAnnons

Så reser du smartare – nya X 2000 ännu en anledning att stanna på marken

Sitt bekvämt, surfa tryggt med 5G-baserat wifi och se fram emot ännu mer driftsäkra tågresor.

I dagarna är det världspremiär för X 2000 – ett supermodernt, men återvunnet och återanvänt tåg som redan erövrat priser.

Nyfiken på nya X 2000? Läs mer här

Skulle Sveriges krokiga järnväg rätas ut? Eller var det kanske dags att bygga en ny typ av tåg som kunde köra snabbt även i kurvorna? På sent åttiotal var frågan högaktuell. 

Svaret blev X 2000 – och i medierna skapades genast svallvågor i samband med premiärturen. Expressen rapporterade att vagnarna följer med i kurvorna och att det inte var några ”krängningar att tala om”.

Sedan X 2000:s lansering 1990 har det gjorts cirka 200 miljoner unika resor, och tekniken har stadigt gått framåt – på alla fronter.

Nya prisbelönta X 2000 är ett supermodernt men återvunnet tåg där SJ sparat mer än 5 000 ton rostfritt stål genom att återanvända hela stålskalet från det befintliga tåget. 

– Vi har helt enkelt byggt ett helt nytt tåg inuti ett befintligt. Det visar att det går att skapa nytt, samtidigt som vi tar tillvara och återanvänder värdefullt material, säger Andrea Persson, ansvarig för förvaltningen av SJ:s X 2000-flotta.

Nya X 2000 får 110 datorer för att styra och övervaka tåget, att jämföra med 24 dessförinnan. 

– Tåget har ett avancerat system för självdiagnostik, vilket bland annat betyder att vi från distans har möjlighet att i realtid ta emot och övervaka en mängd signaler från tågets olika tekniska system och kan på så sätt agera förebyggande. Tågresan blir mer driftsäker tack vare alla nya tekniska system, säger Andrea Persson och tillägger:

– Ny styrning av innerdörrarna gör att det blir lättare att ta sig mellan vagnar och tydligare märkning av vagn och plats sparar tid vid av- och påstigningar.

Radiotransparenta fönsterglas

1990 kommenterade tidningen Expressen imponerat de tekniska innovationerna: ”X 2000 har telefon, fax, kopieringsapparat. Vid varje fåtölj kan man via freestylelurar lyssna på P3 och två interna kanaler.”

2021 har det skapats helt andra förutsättningar.

– En ny modern bistrokassa har installerats som ska göra betalningar snabbare och smidigare. Ett nytt 5G-baserat wifi-system gör det dessutom enklare att arbeta och koppla av under resan.

Nya X 2000 har radiotransparenta fönsterglas, en teknik som är helt ny i Sverige men som finns på de allra modernaste snabbtågen i Europa. 

– Det innebär att mobilsignaler från alla mobiloperatörer längs med spåren kommer in i tåget och dessutom kan metoder som snabbar på dataöverföring användas fullt ut. 

Även övrig teknik har fått en rejäl uppdatering. När de 12 996 nya stolarna monterats in har det krävts totalt 28 mil nya kablar. 

– De nya stolarna får en smart utformning. Stolarna ger bra svankstöd, har ett stort ryggbord, dubbla eluttag, avställningsytor och möjlighet till bra lutning på ryggstödet.

Uppgraderingen av X 2000 är ett enormt projekt som har tagit flera år. Att byta ut alla väsentliga delar i ett modernt tåg kan liknas vid en avancerad transplantation av hjärna, hjärta och centrala nervsystemet samtidigt. 

– Mycket arbete har lagts ner på att få de olika systemen att kommunicera och en rad tester har gjorts. Innan varje tågsätt sätts i trafik kommer det att ha provkörts minst 15 000 kilometer.

Testa nya X 2000. Här kan du köpa biljetter. 

 

Mer från SJ

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SJ och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?