I duggregnet på innergården i centrala Linköping står ett partytält. Det är kvar sedan förra veckan när konsultförmedlaren Xamera bjöd sina företagskunder på kräftskiva. Det har inte plockats ned eftersom det om en vecka ska användas igen. Då har bolaget bjudit in hundratalet studenter för att tillsammans fira Oktoberfest här. Tältet har på så sätt använts till att vårda kontakterna med verksamhetens båda grenar.
”Vi vill vara en brygga mellan företagen och universiteten. Det är en koppling som många företagsledare har tappat – trots att de själva levt länge i universitetsmiljön”, säger Jacob Svensson, en av bolagets två grundare, medan han visar runt på innergården.
Han och medgrundaren Oskar Bentfors fick idén till bolaget när de såg att deras vänner som gick utbildningar för att bli ingenjörer eller teknologer hade svårt att hitta bolag att göra examensjobb hos.
”Samtidigt var det många företag som ville rekrytera unga ingenjörer – och eftersom examensjobb kan leda till att man hittar nya talanger fick vi inte ihop ekvationen”, säger Jacob Svensson.
De två, då nyblivna, entreprenörerna hörde sig för bland större företag i Linköpingsregionen. Sedan bestämde de sig för att starta en arbetsförmedling med syfte att föra samman de som skulle skriva examensjobb med företagen. Det rullade på bra till en början, men ganska snart stod det klart att just examensjobb är säsongsbetonat.
”I februari var alla klara och då blev frågan: Vad gör vi nu?”, säger Jacob Svensson.
Räddningen kom när en kund meddelade att de ville ha hjälp med en annan typ av rekrytering.
”Eftersom vi byggt upp det här nätverket bland studenter, tyckte företaget att vi borde kunna rekrytera färdigutbildade ingenjörer som de kunde hyra in som konsulter via oss”, säger Jacob Svensson om företagets nuvarande inriktning.
Inte långt från kontoret och partytältet ligger Linköpings universitet. När Di träffar Xamera är de två grundarna med personal på plats där för att med hjälp av en tävling i ”jättepong” (en version av den populära studentdryckesleken Beerpong) försöka få studenterna att lägga deras namn på minnet.
”Det är viktigt för oss att vara nära universiteten och finnas i den miljön”, säger Oskar Bentfors högt för att överrösta musiken som pumpar från studentföreningens högtalare.
”Att vi finns här sätter en speciell prägel på oss som bolag. Vi vill få bort tröskeln för att komma in till oss när man ska söka jobb”, fyller Jacob Svensson i.
Men Xamera har inte hållit fokus på sin nisch hela tiden. Tvärtom vittnar duon om flera dyrköpta försök att bredda sig. Bland annat ett egenutvecklat HR-system som kostade en kvarts miljon kronor. Efter ett samtal från en säljare testade de en demoversion av en etablerad produkt. Den var ”37 gånger bättre” – och det egenutvecklade systemet skrotades dagen efter att det rullats ut hos de anställda.
”Efter varje lyckad rekrytering som vi gör känner man: 'Fy fan va skönt”
Ett annat bottennapp, även det inom it-sektorn, var en app där de jobbsökande skulle filma sig själva. Det fanns inget större intresse att göra det och grundarduon vittnar om det i stort sett bara var de två som laddade hem appen till sina telefoner.
”Vad var oddsen för att vi skulle kunna bygga ett bättre system än de som redan finns? Vi är ju inget systemutvecklingsföretag”, säger Jacob Svensson något självreflekterande.
En faktor som Xameras grundare framhåller, och som de tror bidragit till att bolaget kunnat växa i Gasellfart, är att de inte främst jobbar för de bolag som behöver hyra in konsulter – utan att det är de nyexaminerade ingenjörernas intressen som är det viktigaste.
”Kan vi hjälpa unga ingenjörer att hitta ett jobb som känns rätt och där de kan stanna lite längre kommer de känna sig nöjda – och företagen ser att de som kommer via oss trivs och stannar lite längre än andra. Då vill de anlita oss igen”, säger Oskar Bentfors.
Sedan starten har Xamera även etablerat sig i Örebro och Göteborg. Grundarna ser fortfarande en stor tillväxtpotential såväl på hemmaplan som i de andra två städerna. Samtidigt har de blicken riktad mot Stockholm, men en etablering där bygger på att de får tag i rätt personer. De beskriver en företagskultur, där en god stämning bland kollegorna och en vilja att ha roligt är viktiga faktorer. De lyfter fram behovet av att hitta rätt kompetens som den viktigaste frågan för hur bolaget ska kunna fortsätta växa.
”Efter varje rekrytering som vi gör och som blir lyckad känner man: ‘Fy fan va skönt’”, säger Jacob Svensson.