Annons

Femstjärnerörelsen dömer ut Matteo Salvini

Det italienska regeringspartiet Femstjärnerörelsen (M5S) ser inte längre Legas partiledare Matteo Salvini som en tillförlitlig samtalspartner, skriver M5S i ett uttalande.

Matteo Salvini
Matteo SalviniFoto:Paolo Santalucia

Femstjärnerörelsen regerar landet i en koalitionsregering tillsammans med det främlingsfientliga Lega. Regeringen har varit på väg att spricka flera gånger sedan den bildades efter valet i fjol, men krisen djupnade betydligt den 8 augusti när Salvini meddelade att koalitionen med Femstjärnerörelsen inte längre fungerar och samtidigt efterlyste nyval.

Lega lade fram en motion om misstroende mot regeringen, men den hindrades av att varken M5S eller det socialliberala oppositionspartiet Demokratiska partiet (PD) ville debattera den i parlamentet.

Sedan dess har M5S och PD öppet diskuterat möjligheterna att bilda en ny regeringskoalition med syfte att styra landet utan Legas stöd.

Salvini har därefter backat från sin tidigare hållning och ändrat sig till att han kan tänka sig att fortsätta regera tillsammans med M5S om ministrar byts ut. Erbjudandet har dock mötts av kalla handen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?