Annons

Fem nya lagar för dig som driver eget – det här gäller

Generösare a-kasseregler, stärkt konsumentskydd och tuffare straffskala för grova immaterialrättsbrott. Här är fem nya lagar du som är företagare behöver ha koll på. 

Foto:TT

1. Tillfälliga lättnader för arbetslösa företagare
För en företagare har a-kasseersättning i princip varit synonymt med att lägga ned verksamheten. Under pandemins månader har reglerna mjuknat i två steg. Först luckrades den så kallade femårsregeln upp. I korthet innebär förändringen att företagare kan få arbetslöshetsersättning trots att verksamheten tidigare varit vilande. 

Nu tillåts arbetslösa företagare även att ”vidta vissa begränsade åtgärder” i sina verksamheter. Uppdateringar av företagets webbplats eller sociala medier och ”viss begränsad” kund- eller leverantörskontakt är fram till årsskiftet tillåtet inom a-kasseersättningens ramar. Både Unionen och Företagare anser att förändringarna bör bli permanenta. 

Under perioden blir det även tillåtet att hyra ut företagets lokal som inte används. 

Gäller från 1 juli till 31 december

2. Skärpta straff för allvarliga immaterialrättsintrång
Inom kort det blir mer kännbart att begå grova immaterialrättsbrott. Den skärpta straffskalan ger fängelse i lägst sex månader och högst sex år. 

Vid bedömningen om brottet är av grov karaktär kommer planering och omfattning väga tungt, liksom om det utförts i organiserad form.  

Syftet med lagändringen är att komma åt storskalig intrångsverksamhet som bedrivs professionellt av brottsliga aktörer. 

Gäller från 1 september 

3. Betaltjänstleverantörer får större konsumentansvar
Kreditalternativ tillåts inte längre visas först vid utcheckningen i onlinebutiker. Betalningssätt som inte innebär kreditgivning ska alltså prioriteras i ordningen när alternativen presenteras. Kredit får inte heller vara förvalt om det även finns andra betalsätt.

Gäller från 1 juli.  

4. Stärkt tillsyn på konsumentskyddsområdet
Ytterligare en förändring på konsumentskyddsområdet är att Konsumentverket får utökade befogenheter att utöva tillsyn, bland annat genom möjligheten att köpa produkter under dold identitet. 

Företag som bryter mot konsumentskyddande lagar kan dessutom behöva ta in ett varningsmeddelande på sin webbplats. 

Gäller från 1 juli.


5. Begränsningar i investeraravdraget
Genom investeraravdraget kan privatpersoner som köper andelar i mindre företag göra avdrag för delar av kostnaden. Nu begränsas avdraget till investeringar i företag som varit verksamma på ”en mindre marknad” i mindre än sju år. 

Vidare beviljas inte heller avdraget om andelarna handlats på MTF-marknader, som First North och Spotlight. 

Gäller från 1 augusti.   


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?