1515

Fem nya invalda i FN:s säkerhetsråd

Albanien, Brasilien, Gabon, Ghana och Förenade arabemiraten. De är de nya icke-permanenta medlemmar som tar plats i FN:s säkerhetsråd 2022-23, skriver världssamfundet på sin hemsida.

De fem länderna röstades fram av FN:s generalförsamling på fredagen. Förenade arabemiratens plats vid det hästskoformade rådsbordet i FN-skrapan i New York är kontroversiellt, då landet anses ha intressen i bland annat konflikten i Jemen.

För Albanien blir det premiär i säkerhetsrådet.

FN:s säkerhetsråd har huvudansvaret för upprätthållande av internationell fred och säkerhet, enligt FN-stadgan. De beslut rådet tar är bindande för alla medlemsstater inom FN.

Rådet har 15 platser varav fem är permanenta: USA, Storbritannien, Ryssland, Kina och Frankrike. De permanenta medlemmarna har vetorätt och kan därmed stoppa beslut. Vetorätten har kritiserats hårt de senaste åren eftersom det ofta sätter käppar i hjulet för rådets möjligheter att agera i internationella konflikter.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?