Annons

Fem miljarder till klimat och miljö i budget

Regeringen lägger totalt 5 miljarder på klimatet i budgeten för 2018, varav 2,8 miljarder är nya pengar. "Den största investeringen någonsin", säger biståndsminister Isabella Lövin (MP).

Klimat- och biståndsminister Isabella Lövin (MP).
Klimat- och biståndsminister Isabella Lövin (MP).

"Den största investeringen någonsin", säger biståndsminister Isabella Lövin (MP) om att var åttonde budgetkrona nästa år, eller totalt 5 miljarder kronor, går till klimatet. Summan växer till närmare 10 miljarder till 2020.

"Klimatförändringar är allvarliga och de är här och nu. Det går knappast en vecka utan att vi får nya larmrapporter om extrema värmehändelser", säger Isabella Lövin vidare och pekar på att investeringarna behövs för att nå klimatmålen i Parisavtalet.

 Enligt Per Bolund (MP) ökar utgifterna inom utgiftsområdet efter måndagens besked med 109 procent sedan 2014.

Behöver företaget pengar? Jämför företagslån till bäst pris (extern tjänst)

"Under alliansregeringen tid underinvesterades det kraftigt i miljö och klimat", säger Isabella Lövin.

 2,8 av de 5 miljarder kronorna går till reformer som inte har presenterats tidigare.

Ett nytt "ladda hemma"-stöd för elbilar och en helt ny elfordonspremie på 350 Mkr är två av nyheterna. Premien utgår till max 10 000 per fordon, som el-lastcyklar, elmopeder och elcyklar.

”Det ska vara lätt och enkelt att gå över till fossilfritt”, säger Per Bolund.

 Många städer i världen planerar i dag för dieselförbud. Också i Sverige kan det bli verklighet i delar av svenska städer, enligt Lövin.

”Det är också någonting vi diskuterar att städerna ska kunna gå fram med miljözoner”, säger hon.

 Dessutom ökar solcellsstödet med 500 Mkr till totalt cirka 1 miljard kronor. Regeringen inför ett klimatkliv på 800 miljoner, som växer till 2,3 miljarder om tre år, där bland annat kommuner och företag kan ansöka om pengar.

På måndagseftermiddagen träffar klimatminister Isabella Lövin flera tunga industriföreträdare, däribland LKAB:s vd Jan Moström, Preems vd Petter Holland och polyetentillverkaren Borealis vd Anders Fröberg för att prata om andra möjliga tekniksprång som gynnar miljön.

 Miljöpartiet har runt 4 procent i opinionsmätningarna och har tidvis under året legat under riksdagsspärren i flera mätningar.

 Räddar det här paketet Miljöpartiet?

”Jag hoppas att det blir tydligt för människor att vi har en mycket hög ambitionsnivå och att vi jobbar brett med den här frågan. Vi ställer om Sverige nu. Det allt ifrån transporterna till industrin till vanliga människors vardag till elproduktionen. Jag hoppas att människor känner det”, säger Isabella Lövin.


Innehåll från Norstedts JuridikAnnons

Branschrapport visar tydliga trender för framtidens juristbransch

Över 150 år i juristbranschen har gett Norstedts Juridik enorm erfarenhet av att stötta och hjälpa advokatbyråer till rätt beslut i krävande situationer. Man kallar sig marknadens juridiska coach och kombinerar lång erfarenhet och kunskap med förfinad och uppdaterad teknik.  

Kundens behov ligger i fokus och Norstedts Juridik blickar nu framåt med ny VD vid rodret vilket bland annat lett till verksamhetens nya inriktningar inom hållbarhet och kvalitet. 

– Utöver en omfattande utgivning av juridisk information erbjuder vi också kursverksamhet och avancerade juridiska verktyg. Hos oss finns även en tjänst för alla de specialämnen och intressen som tillfaller juridiskt arbete på kommun och myndighet. Uppdraget vi har är att ta fram verktyg som effektiviserar juristens jobb och som dessutom får vår kund att uppfylla gällande hållbarhetskrav i alla leverantörsled, säger Alexandra Åquist, VD.

Alexandra Åquist är juristen som skulle bli polischef men som istället satsade på en karriär inom försäljning och affärsutveckling. Hon har en stor passion för CSR- och hållbarhetsfrågor och påtalar vikten av att lyssna på marknaden för att kunna vara den naturliga samarbetspartnern för alla som arbetar med juridik. 

– Jag brinner för att alla ska ha tillgång till samma information. Alla ska ha ”rätt att få rätt”. Nya affärsmodeller och nya tekniker gör att juridiken blir mer tillgänglig för gemene man. Där vill jag att Norstedts Juridik ska vara med och bidra, säger Alexandra Åquist.

Framtidens jurist 2020 – om krav, drivkrafter och utmaningar i juristbranschen

För att bli en samarbetspartner krävs insikt och förståelse för de incitament och utmaningar advokaterna har i sitt arbete. Därför tar Norstedts Juridik varje år fram branschrapporten Framtidens jurist tillsammans med ett oberoende undersökningsföretag. Frågorna ställs till yrkesverksamma jurister i både Sverige och Danmark och årets rapport besvarades av drygt 3500 yrkesverksamma jurister. 

– Vår förhoppning är att rapporten ska fungera som en källa för inspiration och en språngbräda för diskussion om hur vi vill att framtiden ska se ut, vad vi som bransch behöver fokusera på, och vilka utmaningar vi behöver överkomma, berättar Alexandra Åquist.

Slaget om framtidens jurister har börjat

Rapporten har tre tydliga fokusområden varav det första är transformation.

– Det är något som verkligen sjuder i den juridiska branschen just nu. Vi ser allt mer hur delar av juristens jobb digitaliseras och standardiseras, samtidigt som utvecklingen i samhället driver på efterfrågan av juridiska tjänster. Byråerna står nu inför en jätteutmaning vad gäller sin affärs- och prismodell. Kan man bemöta kunderna och erbjuda fasta prismodeller har man en helt ny målgrupp att bearbeta, säger Alexandra Åquist. 

Det andra fokusområdet är innovation. Fler och fler standardiserade processer gör arbetet enklare, timmarna färre och mycket finns att vinna på att ta del av den innovativa utveckling som sker i branschen. Det tredje tydliga fokusområdet är vikten av balans i livet. Från den yngre generationen kommer helt nya krav på möjlighet till fritid (vilket är högre prioriterat än lön idag), hållbarhet, mångfald och jämställdhet. För att som advokatbyrå attrahera och behålla unga talanger krävs det att verksamheten anpassas till de nya kraven.  

– Vi vill inspirera till att man även på advokatbyrån inkluderar hållbarhet och kvalitet. Det kommer bli en tydlig del i vem som får uppdragen och kompetensen längre fram. Det är en absolut konkurrensfördel att man är transparent och att man i branschen tar detta på allvar redan nu, avslutar Alexandra Åquist.

Läs mer på www.nj.se 

Fakta om Norstedts Juridik

Norstedts Juridik är marknadsledande utgivare och leverantör av juridiska tjänster med rötter 150 år tillbaka i tiden. Företagets digitala informationstjänst, JUNO, används av Sveriges största advokatbyråer, domstolar, myndigheter och kommuner. Norstedts Juridik är en del av Karnov Group.

 

Mer från Norstedts Juridik

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Norstedts Juridik och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?