1515

Fem miljarder till klimat och miljö i budget

Regeringen lägger totalt 5 miljarder på klimatet i budgeten för 2018, varav 2,8 miljarder är nya pengar. "Den största investeringen någonsin", säger biståndsminister Isabella Lövin (MP).

Klimat- och biståndsminister Isabella Lövin (MP).
Klimat- och biståndsminister Isabella Lövin (MP).

"Den största investeringen någonsin", säger biståndsminister Isabella Lövin (MP) om att var åttonde budgetkrona nästa år, eller totalt 5 miljarder kronor, går till klimatet. Summan växer till närmare 10 miljarder till 2020.

"Klimatförändringar är allvarliga och de är här och nu. Det går knappast en vecka utan att vi får nya larmrapporter om extrema värmehändelser", säger Isabella Lövin vidare och pekar på att investeringarna behövs för att nå klimatmålen i Parisavtalet.

 Enligt Per Bolund (MP) ökar utgifterna inom utgiftsområdet efter måndagens besked med 109 procent sedan 2014.

Behöver företaget pengar? Jämför företagslån till bäst pris (extern tjänst)

"Under alliansregeringen tid underinvesterades det kraftigt i miljö och klimat", säger Isabella Lövin.

 2,8 av de 5 miljarder kronorna går till reformer som inte har presenterats tidigare.

Ett nytt "ladda hemma"-stöd för elbilar och en helt ny elfordonspremie på 350 Mkr är två av nyheterna. Premien utgår till max 10 000 per fordon, som el-lastcyklar, elmopeder och elcyklar.

”Det ska vara lätt och enkelt att gå över till fossilfritt”, säger Per Bolund.

 Många städer i världen planerar i dag för dieselförbud. Också i Sverige kan det bli verklighet i delar av svenska städer, enligt Lövin.

”Det är också någonting vi diskuterar att städerna ska kunna gå fram med miljözoner”, säger hon.

 Dessutom ökar solcellsstödet med 500 Mkr till totalt cirka 1 miljard kronor. Regeringen inför ett klimatkliv på 800 miljoner, som växer till 2,3 miljarder om tre år, där bland annat kommuner och företag kan ansöka om pengar.

På måndagseftermiddagen träffar klimatminister Isabella Lövin flera tunga industriföreträdare, däribland LKAB:s vd Jan Moström, Preems vd Petter Holland och polyetentillverkaren Borealis vd Anders Fröberg för att prata om andra möjliga tekniksprång som gynnar miljön.

 Miljöpartiet har runt 4 procent i opinionsmätningarna och har tidvis under året legat under riksdagsspärren i flera mätningar.

 Räddar det här paketet Miljöpartiet?

”Jag hoppas att det blir tydligt för människor att vi har en mycket hög ambitionsnivå och att vi jobbar brett med den här frågan. Vi ställer om Sverige nu. Det allt ifrån transporterna till industrin till vanliga människors vardag till elproduktionen. Jag hoppas att människor känner det”, säger Isabella Lövin.


Innehåll från RiksbyggenAnnons

Styrkan som får butiksjättarna att välja just dem – så har förvaltaren blivit förstahandsvalet

Anders Tenggren på Riksbyggen.
Anders Tenggren på Riksbyggen.

I september kom beskedet att City Gross väljer Riksbyggen för sin kontraktsförvaltning, och de är inte ensamma. Tvärtom, Riksbyggen är en stor aktör inom just förvaltning av handelsplatser.

– Våra kunder uppskattar våra tjänster, men också att vi kan hjälpa dem oavsett var i landet deras butiker ligger, säger Anders Tenggren på Riksbyggen.

City Gross, med totalt 43 stormarknader, meddelade i september att de väljer Riksbyggen för att sköta deras kontraktsförvaltning.

– När jag började här för cirka ett år sedan valde vi att se över om det fanns fördelar med att outsourca vår förvaltning, förklarar Peter Ekström, chef för etablering och butiksutveckling på City Gross.

En upphandling gjordes med ledande aktörer på marknaden, och i slutändan föll valet på Riksbyggen. Men det var inte pris och siffror som fällde avgörandet.

– Det avgörande var deras kompetens och erfarenhet. Dels passar deras och vår värdegrund väldigt bra ihop, dels jobbar de med ett stort antal andra aktörer på dagligvarumarknaden och känner den väl vilket är viktigt för vår del. När jag ringde runt och tog referenser fick jag bara goda vitsord, säger Peter Ekström.

Läs mer om Riksbyggens förvaltningserbjudande 

Fler samarbetsformer

Målet nu är att Riksbyggen ska säkra hyreskontraktsdelen och avlasta City Gross egen organisation genom att ta hand om den här sortens administration.

– Men jag hoppas samtidigt att det här är ett samarbete som ska utvecklas över tid. Jag tror att vi kommer att lära känna varandra väl och hitta ännu fler samarbetsformer framgent, säger Peter Ekström.

Och City Gross är inte ensamma om att välja Riksbyggen som förvaltare för sina handelsplatser. Tvärtom, Riksbyggen har ett stort åtagande när det gäller att förvalta den här typen av verksamhet åt olika handelsföretag.

– Vi har ett brett tjänsteutbud inom det här området, och beroende på vad våra kunder efterfrågar erbjuder vi allt från totalförvaltning till daglig drift, säger Anders Tenggren, marknadsområdeschef på Riksbyggen.

– Det kan vara att vi förvaltar fastighetens ekonomi, att vi ser till att alla tekniska system fungerar som de ska, eller att vi hjälper kunden att effektivisera energianvändningen. Det beror helt på vad kunden vill ha hjälp med.

Läs mer om energiförvaltning från Riksbyggen

Växer tillsammans

I fallet City Gross där kunden har valt hjälp med hyreshanteringen innebär det att Riksbyggen kommer att säkerställa att kunden betalar sina fakturor i rätt tid, men man kommer också att hjälpa till att förhandla nya hyror och avtal.

– Dessutom kommer vi att hantera City Gross egna hyresgäster, avisera deras hyror och se till att de blir betalda, säger Anders Tenggren.

Vad är det då som gör Riksbyggen till en så populär förvaltare? Enligt Anders Tenggren är en stor fördel den nationella täckningen, att Riksbyggen finns på plats med lokal service från nordligaste till sydligaste Sverige.

– Då får vår kund en aktör som kan sköta alla deras handelsplatser, vilket förenklar deras arbete. Sen arbetar vi med hållbarhet ur både socialt och miljömässigt perspektiv, och har stor erfarenhet när det gäller automatisering och energieffektivisering. Man kan växa tillsammans med oss, både geografiskt och med tjänsterna.

Mer från Riksbyggen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Riksbyggen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?